4 τρόποι για να έχετε σφιχτό & εμφανίσιμο σώμα με την μείωση των Firmicutes


του  Alan Christianson, NMDΈνας από τους μεγαλύτερους μύθους για την παχυσαρκία είναι ότι προκαλείται από την τεμπελιά ή την απόλαυση.

Δεν είναι. Προκαλείται από το σώμα σας όταν αντιδρά στους στρεσογόνους παράγοντες.

Ως απάντηση στο στρες, το σώμα σας θα αποθηκεύσει τρόφιμα για να προετοιμαστεί για την  πείνα, και θα κερδίσετε βάρος. Μερικοί παράγοντες άγχους είναι προφανείς, αλλά πολλοί δεν είναι. Ορισμένοι είναι τόσο αθόρυβοι και αόρατοι όπως τα βακτήρια στα έντερα μας.

Σε μια εκπληκτική μελέτη (1), ο Δρ
Gewirtz στο Πανεπιστήμιο Cornell έδειξε ότι το βάρος των ποντικών θα μπορούσε να αλλάξει κατά περισσότερο από 15 τοις εκατό μόνο με την αλλαγή των εντερικών βακτηριδίων τους. Μαζί με τις αλλαγές βάρους, τα υπάρχοντα βακτηρίδια άλλαξαν τη χημεία των ποντικών με τρόπους που θα μπορούσαν να προβλέψουν τις καρδιακές παθήσεις, την υψηλή αρτηριακή πίεση και τους κινδύνους για τον διαβήτη. Σχετική δουλειά (2) έχει δείξει ότι η ίδια σύνδεση με τα εντερικά βακτήρια υπάρχει και στους ανθρώπους. Στην πραγματικότητα, η μεταμόσχευση βακτηρίων από τις εντερικές οδούς παχύσαρκων ανθρώπων έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί παχυσαρκία σε φυσιολογικούς ποντικούς (3).

Πώς μπορούν τα βακτήρια να προκαλέσουν αύξηση βάρους και πώς μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι τα βακτηρίδια σας δεν το κάνουν;

Πρώτον, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι το 99 τοις εκατό των εντερικών βακτηριδίων μας δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει οξυγόνο. Τα βακτήρια που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν οξυγόνο ονομάζονται αναερόβια. Αυτό είναι σημαντικό επειδή όλα τα τρόφιμα με βακτήρια (όπως η λάχανο και το γιαούρτι) - καθώς και όλα τα βακτήρια σε προβιοτικά συμπληρώματα - περιέχουν μόνο βακτήρια που ζουν με οξυγόνο. Αυτά τα τρόφιμα και τα συμπληρώματα - εξαιρετικά όπως μπορεί να είναι - έχουν μικρή ή καθόλου επίδραση στα αναερόβια που παρακολουθούμε.

Από τους πολυάριθμους τύπους αναερόβιων, οι δύο που εμπλέκονται άμεσα στην παχυσαρκία είναι οι
Bacteroidetes και οι Firmicutes. Οι περισσότερες μελέτες έχουν δείξει ότι όσο περισσότερο Bacteroidetes έχετε (σε σύγκριση με τα Firmicutes σας), τόσο πιο αδύνατοι θα είστε. Έτσι, αν θέλετε να είστε σφιχτοί και ωραίοι, θέλετε περισσότερα Bacteroidetes, και λιγότερα Firmicutes.

Ο λόγος που τα βακτήρια αυτά επηρεάζουν το βάρος μας είναι επειδή ρυθμίζουν πόσο λίπος απορροφούμε. Φανταστείτε δύο ταυτόσημα δίδυμα που τρώνε ακριβώς 2.000 θερμίδες, αλλά με διαφορετικούς λόγους
Bacteroidetes σε Firmicutes. Το ένα με την υψηλότερη αναλογία Firmicutes σε Bacteroidetes θα απορροφήσει περισσότερες θερμίδες από το άλλο και θα είναι πιο ικανό να κερδίσει βάρος ενώ τρώει ακριβώς την ίδια δίαιτα. (4)

Υπό το πρίσμα των αυξανόμενων επιπέδων παχυσαρκίας, μια καλή ερώτηση που θα ρωτούσαμε θα ήταν: "Τι προκαλεί αυτά τα βακτηρίδια να μετακινούνται με τρόπους που θα οδηγούσαν σε αύξηση βάρους;

Μια εξήγηση είναι οι αξιοσημείωτες αλλαγές στον τρόπο ζωής μας τις τελευταίες δεκαετίες.

Εμείς τωρα:

  •     Χρησιμοποιούμε περισσότερα αντιμικροβιακά σαπούνια και απολυμαντικά χεριών.
  •     Εκτιθέμεθα σε περισσότερους περιβαλλοντικούς ρύπους.
  •     Ζούμε κάτω από υψηλότερες ποσότητες πίεσης.


Είναι εύκολο να δείτε την επίδραση των απολυμαντικών χεριών και των περιβαλλοντικών ρύπων. Τα αντιμικροβιακά σαπούνια και τα απολυμαντικά χεριών είναι προβληματικά επειδή σκοτώνουν καλά βακτήρια καθώς και κακά. Οι περιβαλλοντικοί ρύποι είναι τοξικοί για τα καλά βακτήρια, ακριβώς όπως είναι τοξικά για μας. Αλλά η σύνδεση του στρες στα βακτήρια είναι λιγότερο προφανής.


Πώς μπορεί το άγχος να επηρεάσει τα βακτήρια;

Δείτε πώς. Το ψυχικό και συναισθηματικό άγχος ενεργοποιεί την απελευθέρωση ορμονών επινεφριδικού στρες, όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη. Αυτές οι ορμόνες του στρες δρουν στον εγκέφαλο και διεγείρουν το νεύρο του πνεύμονα, ένα σημαντικό νεύρο που σχηματίζει ένα είδος κυκλώματος μεταξύ του εγκεφάλου και της καρδιάς, των πνευμόνων και, ειλικρινώς, του εντέρου .. Το άγχος μειώνει την παροχή αίματος που απαιτείται για την σωστή πέψη των τροφίμων και τη διαχείριση και την ισορροπία των βακτηρίων. Και αυτή η σχέση μεταξύ του εγκεφάλου και του εντέρου σας είναι αμφίδρομη, διότι το στρες βλάπτει την πέψη σας και η κακή πέψη σας κάνει να αισθάνεστε πιο άγχος. Όταν ο φαύλος αυτός κύκλος λειτουργεί, τα
Bacteroidetes σας μειώνονται και κερδίζετε πιο εύκολα το βάρος.

Εδώ είναι μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τον εαυτό σας τώρα:

  •     Φάτε τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες με καλούς υδατάνθρακες. Επειδή τα Firmicutes χρειάζονται για την απορρόφηση των λιπών, οι δίαιτες με υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά, σας κάνουν να έχετε περισσότερα από αυτά, οδηγώντας σε αύξηση βάρους. (5)
  •     Αποφύγετε τα σάκχαρα και τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες Τα Firmicutes είναι τόσο κατάλληλα για να αναπτυχθούν σε σάκχαρα που είναι γνωστό ότι αναπτύσσονται αχαλίνωτα σε εργοστάσια που επεξεργάζονται  το ζαχαροκάλαμο σε επιτραπέζια ζάχαρη (6).
  •     Αυξήστε την πρόσληψη φασολιών. Τα φασόλια είναι από τα καλύτερα τρόφιμα για να αυξήσουν τα Bacteroidetes σας. (7) Αν δεν μπορείτε να αφομοιώσετε τα φασόλια, αυτό είναι πιθανόν ένα σημάδι ότι έχετε πολύ λίγα Bacteroidetes. Αλλά αντί να αποφύγετε τα φασόλια εντελώς, μελέτες (8) έδειξαν ότι αν προσθέσετε φασόλια στη διατροφή σας σιγά-σιγά και κολλήσετε με αυτά, τα συμπτώματα θα απομακρυνθούν. Για να εκπαιδεύσετε τα βακτηρίδια σας να χωνεύουν καλά τα φασόλια, σας ενθαρρύνω να προσθέσετε καθημερινά στο κουζινάκι μόνο μία κουταλιά της σούπας pinto για δύο εβδομάδες. Μετά από δύο εβδομάδες, οι περισσότεροι άνθρωποι είναι σε θέση να αφομοιώσουν πιο τυπικές ποσότητες.
  • Ύπνος και φαγητό σε τακτικό πρόγραμμα. Νέα δεδομένα αιχμής (9) έδειξαν ότι τα εντερικά βακτηρίδια μας έχουν ρυθμό που αλλάζει όλη την ημέρα, ακριβώς όπως ο κύκλος ύπνου-αφύπνισης. Οι εναλασσόμενες εργασίες, το τζετ λαγκ και οι ασταθείς χρόνοι γεύματος μπορούν να βλάψουν τα καλά βακτήρια μας, όπως και τα αντιβιοτικά.


Ο παλιός τρόπος σκέψης ήταν ότι θα μπορούσατε να είστε υγιείς μόνο μέσω έντονων προσπαθειών και στερήσεων.

Αυτό δεν ήταν διασκεδαστικό, και δεν λειτούργησε ούτως ή άλλως.

Ο νέος τρόπος σκέψης για την υγεία είναι πολύ διαφορετικός.
Χωρίς να βασίζεσαι στον πόνο και την ταλαιπωρία, το να είσαι αληθινά υγιής, χωρίς περιττό πάχος και με ενέργεια, έχει  αποδειχθεί ότι είναι προϊόν της εσωτερικής σας ηρεμίας  - και ο συντονισμός με τον κόσμο γύρω σας.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ

1.     https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20203013

2.     https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18779823

3.     http://www.nature.com/ismej/journal/v7/n4/full/ismej2012153a.html

4.     https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19043404

5.     https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20508158

6.     http://www.nature.com/articles/srep03107

7.http://www.nature.com/articles/ni0111-5.epdf?referrer_access_token=vL7jxMmtMFm-J4FsmHepUdRgN0jAjWel9jnR3ZoTv0PAiPQVX4O0BwVZ-fYGp-TIYMqF2kFy186abTGLBRFRKUWapmh9JaLzh5h23wzZqenyhLfamjFCg-s5fygJWl65wZJ0pmLfUMqLKeY6cJbKFdL3fym_h8tRfKdgobiJutcaHLo265C0-7JeJCdvU7qt_HT0vFEd5fPIA1ZSHrE-kjkYFSNMlEZoNUr3mqzaqSm_KYtDi1M8YUlXsZKlZE7VZXdslBYfNL58vLPKW2zH7w%3D%3D&tracking_referrer=www.huffingtonpost.com

8.     https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22104320

9.     http://www.cell.com/abstract/S0092-8674%2814%2901236-7