ΓΥΜΝΕΜΑ (GYMNEMA SYLVESTRE) ΦΥΛΛΑ - ο εξολοθρευτής της ζάχαρης!

ΓΥΜΝΕΜΑ (GYMNEMA SYLVESTRE) ΦΥΛΛΑ - ο εξολοθρευτής της ζάχαρης!

«Οι φωτογραφίες είναι για την παρουσίαση και ενδεχομένως να μην απεικονίζουν πάντα ακριβώς το προιόν που αποστέλλουμε.»

Γύμνεμα  (Gymnema Sylvestre), Gymnema)
Άλλες Ονομασίες: Gurmur, Sugar Destroyer, Gurmar,


Το Γύμνεμα (Gymnema Sylvestre – Gymnema) είναι ένα βότανο από την Κεντρική και τη Νότια Ινδία, που μεταφράζεται (στα Αγγλικά) ως "Sugar Destroyer". Έχει χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο σακχάρου στο αίμα για πάνω από 2.000 χρόνια. Έχει μελετηθεί εκτενώς για τα φύλλα του που περιέχουν μία ομάδα φυτοχημικών, τα gymnemic acid που έχουν ισχυρές φαρμακευτικές δράσεις κατά του διαβήτη τύπου 1 και 2. Το Ινδικό του όνομα Gur-mar σε ακριβή μετάφραση σημαίνει ‘καταστροφέας της ζάχαρης’.


Βασικές ιδιότητες:
Το Gymnema περιέχει ουσίες που μειώνουν την απορρόφηση της ζάχαρης από το έντερο. Το Gymnema μπορεί επίσης να αυξήσει την ποσότητα ινσουλίνης στο σώμα και να αυξήσει την ανάπτυξη των κυττάρων στο πάγκρεας, που είναι η θέση στο σώμα όπου γίνεται ινσουλίνη. Επηρεάζει επίσης την αίσθηση του γλυκού και αναστέλλει την αίσθηση του γλυκού για περίπου 1 – 2 ώρες μετά την κατανάλωσή του, κατά τέτοιο τρόπο ώστε η κατανάλωση ζάχαρης να δίνει στο στόμα απλώς την αίσθηση άμμου.


Συνοπτικά, έχουν περιγραφεί πέντε μηχανισμοί δράσης του βοτάνου :

•    Αύξηση του αριθμού των νησιδίων του Langerhans στο πάγκρεας,
•    αύξηση της έκκριση της ινσουλίνης,
•    αύξηση της ευαισθησία των ιστών στην ινσουλίνη (μειώνει την αντοχή στην ινσουλίνη),
•    μείωση της ποσότητα της τροφής και των θερμίδων που καταναλώνονται λόγω αλλαγής της γεύσης του γλυκού και μείωσης της όρεξης,
•    αύξηση της δέσμευσης της χοληστερόλης στο αίμα και αύξηση της δέσμευση λιπαρών οξέων στο έντερο.


Χρήσεις:
Το Γύμνεμα μπορεί να αποτελέσει το βασικό βότανο για όσους πάσχουν από διαβήτη (τύπου Ι και ΙΙ), Αυτό το φυτό φαίνεται να επιφέρει την ομοιόσταση της γλυκόζης στο αίμα, μέσω της αύξησης των επιπέδων ινσουλίνης του ορού, που παρέχεται από την επιδιόρθωση και την αναγέννηση του ενδοκρινούς παγκρέατος. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση του μεταβολικού συνδρόμου όπως  επίσης και τον έλεγχο του σωματικού σας βάρους.

Πως χρησιμοποιείται:
Τα φύλλα του gymnema ως τσάι/έγχυμα: Η ημερήσια δόση είναι 1-2 κουταλάκια του αποξηραμένου βοτάνου σε μία κούπα βρασμένου νερού έως 3 φορές την ημέρα).

Τα φύλλα του gymnema σε μορφή σκόνης: διαλύστε μισό κουαλάκι του γλυκού  γύμνεμα σκόνη σε νερό ή χυμό και πιείτε 1-2 φορές την ημέρα

Το Γύμνεμα δεν έχει άμεσα αποτελέσματα - η κατανάλωση του για διάστημα 3-6 μηνών είναι απαραίτητη προκειμένου να διαπιστωθούν τα θετικά αποτελέσματα από τη χρήση του.


Ιδιαίτερες προφυλάξεις:
Το γύμνεμα θεωρείται μάλλον ασφαλές στην χρήση του εσωτερικά και για μεγάλα διαστήματα (έως 20 μήνες). Σε περίπτωση εγκυμοσύνης ή θηλασμού, συμβουλευτείτε τον ιατρό σας. Επειδή το gymnema μπορεί να ελαττώσει τα επίπεδα του σακχάρου σας να είστε προσεκτικοί με την χρήση του ιδιαίτερα αν παίρνετε ταυτόχρονα φάρμακα ή πρόκειται να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση

Ενδεικτική βιβλιογραφία:
Possible regeneration of the islets of langerhans in streptozotocin-diabetic rats given gymnema sylvestre leaf extracts
Herbal Therapies for Type 2 Diabetes Mellitus: Chemistry, Biology, and Potential Application of Selected Plants and Compounds

Γράψτε μια αξιολόγηση

Παρακαλώ συνδεθείτε ή δημιουργήστε λογαριασμό για να αξιολογήσετε

Τρόποι χρήσης των Βοτάνων

 

Αφέψημα

 

Τοποθετούμε σε ένα μπρίκι ή ένα μικρό κατσαρολάκι την απαιτούμενη ποσότητα νερού μαζί με το βότανο. Τα σιγοβράζουμε για 5 έως 15 λεπτά σύμφωνα με τις οδηγίες, μετρώντας από την στιγμή που το νερό έχει αρχίσει να βράζει. Συνήθως αφέψημα φτιάχνουμε όταν χρησιμοποιούμε τα σκληρά μέρη του βοτάνου, όπως ρίζες, φλοιό, βλαστούς, καρπούς και σκληρά φύλλα, γιατί αυτά χρειάζονται πιο έντονη επεξεργασία για να μας δώσουν τα πολύτιμα συστατικά τους. Όταν είναι έτοιμο, σουρώνουμε και πίνουμε. Αν η γεύση δεν είναι ευχάριστη προσθέτουμε μέλι ή μαύρη ζάχαρη. Για ένα φλυτζάνι ρίχνουμε 1-2 κουταλιές του γλυκού από το βότανο. Για φύλλα, 4-5 φυλλαράκια συνήθως είναι αρκετά.

 

Έγχυμα

 

Βάζουμε το βότανο σε ένα μπρίκι ή μια τσαγιέρα, που περιέχει νερό που μόλις έχει βράσει και το έχουμε βγάλει από τη φωτιά. Σκεπάζουμε πάντα, ώστε να μην εξατμίζονται οι πτητικές τους ουσίες, που είναι και οι χρησιμότερες. Το αφήνουμε σκεπασμένο από 5 έως 15 λεπτά σύμφωνα με τις οδηγίες. Όταν είναι έτοιμο, σουρώνουμε και πίνουμε. Οι δοσολογίες είναι οι ίδιες με του αφεψήματος. Έγχυμα φτιάχνουμε από τα άνθη, τα φύλλα και γενικά από τα πιο ευαίσθητα μέρη του βοτάνου που δεν είναι τόσο σκληρά. Προτιμούμε το έγχυμα από το αφέψημα, όταν το βότανο μας το επιτρέπει, προκειμένου να πάρουμε το δυνατόν περισσότερες από τις ευεργετικές του ιδιότητες.

 

Έγχυμα σε λάδι

 

Η έγχυση προκύπτει όταν τοποθετήσουμε φρέσκα βότανα μέσα σε δοχείο με λάδι (συνήθως παρθένο ελαιόλαδο) και  αν το αφήσουμε στον ήλιο για ορισμένες μέρες ανάλογα με το βότανο. Απελευθερώνονται έτσι οι δραστικές ουσίες του φυτού μέσα στο λάδι και διατηρούνται αναλλοίωτες για μεγάλο χρονικό διάστημα αν το φυλάξουμε σφραγισμένο σε σκοτεινό και ξηρό μέρος. Από τα πιο γνωστά εγχύματα σε λάδι είναι το βαλσαμόλαδο.

 

Βάμμα

 

Είναι έγχυση του βοτάνου στο καθαρό οινόπνευμα ή αλκοόλ για μερικές μέρες. Το οινόπνευμα βοηθάει στην ευκολότερη διάλυση και απορρόφηση των ενεργών συστατικών και ουσιών του βοτάνου. Για οικιακή χρήση είναι κατάλληλα τα αλκοολούχα ποτά (βότκα, τζιν, άσπρο ρούμι, τσίπουρο, ρακί) με 40-50 βαθμούς.Χρησιμοποιούμε καθαρό φυτικό αλκοόλ και σε γενική αναλογία 1:5 (ένα μέρος βοτάνου σε 5 μέρη αλκοόλ). Τοποθετούμε σε σκουρόχρωμο μπουκάλι το βότανο και το γεμίζουμε με αλκοόλ μέχρι να το σκεπάσει εντελώς. Το αφήνουμε σε σκιερό μέρος για τουλάχιστον 10 ημέρες και ανακατεύουμε αναποδογυρίζοντας το μπουκάλι κάθε 2-3 μέρες. Όταν είναι έτοιμο, σουρώνεται και φυλάσσεται σε σκουρόχρωμα μπουκάλια παραμένοντας αναλλοίωτο για τουλάχιστον 2χρόνια). Χρησιμοποιείται είτε εξωτερικά, είτε πίνετε 1 κουταλάκι του γλυκού διαλυμένο σε νερό ή χυμό μια-δυο φορές την ημέρα ανάλογα με τη θεραπεία.

 

Σιρόπι

 

Το σιρόπι παρασκευάζεται με την ανάμιξη εγχύματος ή αφεψήματος του βοτάνου με μέλι ή ακατέργαστη ζάχαρη σε γενική αναλογία 2:1. Αφού ζεστάνουμε το μίγμα το ανακατεύουμε ώστε να ομογενοποιηθεί και το τοποθετούμε σε σκούρα μπουκαλάκια. Πίνετε άφοβα 2-3 κουταλάκια του γλυκού την ημέρα όταν υποδεικνύεται από την θεραπεία. Διατηρείται σε δροσερό και σκιερό μέρος για 6 μήνες περίπου.

 

Κατάπλασμα

 

Το φρέσκο συνήθως βότανο ψιλοκόβεται και βράζεται για μερικά λεπτά σε νερό. Στη συνέχεια αφαιρούμε το νερό και το τοποθετούμε στην πάσχουσα περιοχή για 2-3 ώρες, συγκρατώντας το με αποστειρωμένη γάζα, επίδεσμο ή βαμβάκι.

 

Αλοιφή

 

Χρησιμοποιώντας έγχυμα βοτάνων ή το ελαιό του και  φυσικό κερί μέλισσας φτιάχνουμε αλοιφή.

 

 

 

  • Κωδικός Προϊόντος: BMX-362
  • Διαθεσιμότητα: Διαθέσιμο
  • 3,00€

Εάν επιθυμείτε να παραγγείλετε μεγαλύτερες ποσότητες από τις προτεινόμενες, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας

Ετικέτες: σακχαρο, διαβητης, αντοχη στην ινσουλινη, μεταβολικο συνδρομο, διαιτα, αδυνατισμα