ΠΙΤΟΥΡΟ ΒΡΩΜΗΣ ΒΙΟ 300γρ (ΒΙΟΥΓΕΙΑ)
«Οι φωτογραφίες είναι για την παρουσίαση και ενδεχομένως να μην απεικονίζουν πάντα ακριβώς το προιόν που αποστέλλουμε.»
ΠΙΤΟΥΡΟ ΒΡΩΜΗΣ ΒΙΟ ΧΥΜΑ (ΒΙΟΥΓΕΙΑ)
Πίτουρο βρώμης σε γιαούρτι ή σαλάτες (2-3 κουταλιές της σούπς την ημέρα).
Προέρχεται από το περίβλημα του καρπού της βρώμης και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά.
Βασικό διατροφικό στοιχείο της δίαιτας Dukan.
Ως κατάπλασμα ή αν το προσθέσουμε στο μπάνιο, ειναι ευεργετικό σε δερματικούς ερεθισμούς (π.χ. σε βρέφη και παιδιά).
Για ποιο λόγο να τρώμε το πίτουρο της βρώμης?
1. Είναι νόστιμο!
Ιδανικό για πρωινό μέσα σε ζεστό γάλα ή ανακατεμένο με γιαούρτι και τυρί κότατζ. Μπορούμε επίσης να το χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε pancakes, ζύμη πίτσας, κέικ, μάφινς, μπισκότα και άλλα.
2. Το πίτουρο βρώμης βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης.
Περιέχει διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες μειώνουν την LDL, γνωστή και ως "κακή" χοληστερίνη. Οι διαλυτές ίνες μειώνουν την απορρόφηση της χοληστερόλης στο αίμα και σε σύγκριση με τις νιφάδες βρώμης (oatmeal), το πίτουρο βρώμης έχει κατά μέσο όρο 50% περισσότερες φυτικές ίνες και διαλυτές φυτικές ίνες.
3. Το πίτουρο βρώμης δημιουργεί αίσθημα κορεσμού.
Μόλις καταναλωθεί, το πίτουρο βρώμης εισέρχεται στην πεπτική οδό όπου οι διαλυτές ίνες του απορροφούν νερό και σχηματίζουν μια ουσία σαν ζελέ, δημιουργώντας ένα αίσθημα πληρότητας.
Απορροφά κατά μέσο όρο 25 φορές τον όγκο του σε υγρό. Μια κουταλιά της σούπας πίτουρο βρώμης, δηλαδή 15 γραμμάρια, δημιουργεί μια σφαίρα 375 γραμμαρίων στο στομάχι. Το αίσθημα της πληρότητας και η έλλειψη πείνας κάνουν τη δίαιτα λιγότερο δύσκολη και μειώνεται ο κίνδυνος να τη διακόψουμε.
4. Το πίτουρο βρώμης επιβραδύνει την απορρόφηση του λίπους και της ζάχαρης.
Η ουσία που δημιουργείται στο στομάχι μας από το πίτουρο βρώμης και το νερό, περνάει μέσα από το γαστρικό οξύ, τη χολή, και, τέλος, το παγκρεατικό υγρό. Μετατρέπεται σε πολτό και στη συνέχεια σε ένα μείγμα από λιπαρά οξέα, αμινοξέα και γλυκόζη. Αυτή η διαδικασία επιβραδύνει την αφομοίωση της ζάχαρης και αφαιρεί θερμίδες από το σώμα, μειώνοντας την απορρόφηση του λίπους, διατηρώντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα χαμηλά και σταθερά. (Προσπάθησα να το μεταφράσω όσο καλύτερα μπορούσα, δυσκολεύομαι με την ορολογία).
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ πίτουρου και νιφάδων βρώμης;
Το πίτουρο βρώμης περιέχει περίπου 50% περισσότερες φυτικές ίνες και διαλυτές φυτικές ίνες από βρώμη, που το κάνουν πιο αποτελεσματικό στη μείωση της χοληστερόλης και την πέψη. Επίσης, έχει περισσότερες πρωτεΐνες, ασβέστιο, σίδηρο, θειαμίνη, φώσφορο, ριβοφλαβίνη, μαγνήσιο, και ψευδάργυρο.
Η βασική διαφορά είναι ότι οι νιφάδες βρώμης αποτελούνται από τον καρπό που περιέχει σάκχαρα, ενώ το πίτουρο βρώμης βγαίνει από το περικάρπιο που είναι φτωχό σε σάκχαρα και πλούσιο σε πρωτεΐνες .
Τέλος, επειδή το πίτουρο βρώμης έχει λεπτότερη υφή, γίνεται πιο κρεμώδες κατά την χρήση του σε συνταγές με αποτέλεσμα να ικανοποιεί την πείνα περισσότερο από τις νιφάδες.
Συνιστώμενη Ημερήσια Ποσότητα: 2-3 κουταλιές της σούπς την ημέρα
(Πληροφορίες κυρίως από το dukandiaita.blogspot.gr)