ΨΥΛΛΙΟ (PSYLLIUM) ΤΡΙΜΜΕΝΟ ΒΙΟ 75γρ. - ανακουφίζει την δυσκοιλιότητα

ΨΥΛΛΙΟ (PSYLLIUM) ΤΡΙΜΜΕΝΟ ΒΙΟ 75γρ. - ανακουφίζει την δυσκοιλιότητα

«Οι φωτογραφίες είναι για την παρουσίαση και ενδεχομένως να μην απεικονίζουν πάντα ακριβώς το προιόν που αποστέλλουμε.»

ΨΥΛΛΙΟ (PSYLLIUM) ΤΡΙΜΜΕΝΟ ΒΙΟ 75γρ.

για ολόκληρους σπόρους δείτε εδώ
Είναι ήπιο καθαρτικό χωρίς να επηρεάζει τη βλέννα του εντέρου.

Το ψύλλιο προέρχεται από το ινδικό φυτό plantago indica. Είναι διάσημο για την ισχυρή δράση του στην προστασία του γαστρεντερικού συστήματος. Είναι η τροφή που σύμφωνα με το μύθο έφαγε η «Ωραία Κοιμωμένη» όταν ξύπνησε μετά από 100 χρόνια ύπνου.

Πολύτιμο για την Πεπτική υγεία

Το ψύλλιο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και έχει την ιδιότητα να κατακρατά νερό σε ποσοστό 1/6 του βάρους του. Αυτό σημαίνει ότι απορροφά νερό στο έντερο σας και κάνει τις κινήσεις του εντέρου πολύ πιο εύκολες και μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της φυσιολογικής του λειτουργίας χωρίς να αυξάνει τον μετεωρισμό. Επίσης, διατηρεί το περιεχόμενο του εντέρου μαλακό, πράγμα που έχει σαν αποτέλεσμα την ταχεία και χωρίς πόνο αφόδευση.   Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως έκτακτη αντιμετώπιση για την ανακούφιση της δυσκοιλιότητας ή μπορεί να προστεθεί στη διατροφή σας για να συμβάλει στην φυσιολογική γενική υγεία του πεπτικού συστήματος. Εκτός από τη διατήρηση των κινήσεων του εντέρου σας τακτικές και τη διαχείριση μιας χρόνιας πάθησης, το psyllium έχει την ικανότητα να μαλακώνει τα κόπρανα σας, υπό την προϋπόθεση ότι πίνετε αρκετό νερό. Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο με βραχυπρόθεσμες παθήσεις, όπως η δυσκοιλιότητα όπως επίσης μπορεί να αποτρέψει τις επιπλοκές της δυσκοιλιότητας, όπως οι αιμορροΐδες και οι ραγάδες του πρωκτού.

Το Psyllium είναι ένα πρεβιοτικό

Τα πρεβιοτικά είναι μια ουσία που απαιτείται για την ανάπτυξη υγιών αποικιών προβιοτικών στο έντερο. Μια υγιής αποικία καλών βακτηρίων στο πεπτικό σύστημα είναι απαραίτητη για την υγιή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Το σώμα σας είναι καλύτερα σε θέση να καταπολεμήσει τη μόλυνση, να μειώσει τη φλεγμονή και να διατηρήσει υγιείς ιστούς και κύτταρα.Βασικές ιδιότητες και χρήσεις του Ψύλλιου

 • Καθαρίζει το έντερο και βοηθά στη φυσιολογική λειτουργία της αφόδευσης. Χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλές περιπτώσεις όπως ευερέθιστο έντερο, δυσκοιλιότητα, διάρροια, υπερχοληστερολαιμία, παχυσαρκία.
 • Το Psyllium είναι ένα πρεβιοτικό - μια ουσία που απαιτείται για την ανάπτυξη υγιών αποικιών προβιοτικών στο έντερο.
  Μια υγιής αποικία καλών βακτηρίων στο πεπτικό σύστημα είναι απαραίτητη για την υγιή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Το σώμα σας είναι καλύτερα σε θέση να καταπολεμήσει τη μόλυνση, να μειώσει τη φλεγμονή και να διατηρήσει υγιείς ιστούς και κύτταρα.
 • Ρυθμίζει την ποσότητα σακχάρου στο αίμα, επειδή επιβραδύνει την απορρόφηση υδατανθράκων με αποτέλεσμα την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.
 • Αυξάνει το αίσθημα πληρότητας και μειώνει την όρεξη και γι' αυτό είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην απώλεια βάρους.
 • Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα με χρόνια σπαστική κολίτιδα.
 • Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς. Έρευνες έχουν δείξει ότι η λήψη διαλυτών φυτικών ινών μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να διαχειριστούν τα επίπεδα χοληστερόλης τους. Η σωστή ρύθμιση της χοληστερόλης είναι σημαντική για όλους, αλλά είναι ζωτικής σημασίας για άτομα άνω των 50 ετών.


Τρόπος χρήσης / δοσολογία

Πίνουμε το τριμμένο ψύλλιο με νερό ή χυμό. Η δοσολογία εξαρτάται από το μέγεθος του προβλήματος. Η ανώτατη ποσότητα είναι 3 κουτ. του γλυκού την ημέρα και όχι πάνω από 5 συνεχόμενες ημέρες ανά ενδομάδα. Όταν βελτιωθεί η κατάσταση του εντέρου, μειώνουμε ή διακόπτουμε την ποσότητα της δοσολογίας. Όσο χρησιμοποιούμε το ψύλλιο είναι σημαντικό να πίνουμε αρκετό νερό.


Ιδιαίτερες προφυλάξεις:
Η χρήση του ψύλλιου στις προτεινόμενες δοσολογίες θεωρείται γενικά ασφαλής.
Είναι σημαντικό να πίνετε πολύ νερό όταν λαμβάνετε ψύλλιον.
Άτομα με χρόνια δυσκοιλιότητα θα πρέπει να ζητούν την συμβουλή ειδικού.
Κάποια άτομα με ευερέθιστο έντερο μπορεί να αισθανθούν χειρότερα με την λήψη ψύλλιου.
Άτομα με διαβήτη που δεν ελέγχεται θα πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό τους πριν την λήψη ψύλλιου.

Το Psyllium όπως και γενικά τα συμπληρώματα φυτικ΄ών ινών μπορεί να δυσκολέψουν το σώμα σας να απορροφήσει φάρμακα που λαμβάνετε από το στόμα, καθιστώντας τα ενδεχομένως λιγότερο αποτελεσματικά. Να παίίρνετε το ψύλλιο σε 2 ώρες απόσταση απο τα φάρμακα.Ενδεικτική βιβλιογραφία

Γράψτε μια αξιολόγηση

Παρακαλώ συνδεθείτε ή δημιουργήστε λογαριασμό για να αξιολογήσετε

Τρόποι χρήσης των Βοτάνων

 

Αφέψημα

 

Τοποθετούμε σε ένα μπρίκι ή ένα μικρό κατσαρολάκι την απαιτούμενη ποσότητα νερού μαζί με το βότανο. Τα σιγοβράζουμε για 5 έως 15 λεπτά σύμφωνα με τις οδηγίες, μετρώντας από την στιγμή που το νερό έχει αρχίσει να βράζει. Συνήθως αφέψημα φτιάχνουμε όταν χρησιμοποιούμε τα σκληρά μέρη του βοτάνου, όπως ρίζες, φλοιό, βλαστούς, καρπούς και σκληρά φύλλα, γιατί αυτά χρειάζονται πιο έντονη επεξεργασία για να μας δώσουν τα πολύτιμα συστατικά τους. Όταν είναι έτοιμο, σουρώνουμε και πίνουμε. Αν η γεύση δεν είναι ευχάριστη προσθέτουμε μέλι ή μαύρη ζάχαρη. Για ένα φλυτζάνι ρίχνουμε 1-2 κουταλιές του γλυκού από το βότανο. Για φύλλα, 4-5 φυλλαράκια συνήθως είναι αρκετά.

 

Έγχυμα

 

Βάζουμε το βότανο σε ένα μπρίκι ή μια τσαγιέρα, που περιέχει νερό που μόλις έχει βράσει και το έχουμε βγάλει από τη φωτιά. Σκεπάζουμε πάντα, ώστε να μην εξατμίζονται οι πτητικές τους ουσίες, που είναι και οι χρησιμότερες. Το αφήνουμε σκεπασμένο από 5 έως 15 λεπτά σύμφωνα με τις οδηγίες. Όταν είναι έτοιμο, σουρώνουμε και πίνουμε. Οι δοσολογίες είναι οι ίδιες με του αφεψήματος. Έγχυμα φτιάχνουμε από τα άνθη, τα φύλλα και γενικά από τα πιο ευαίσθητα μέρη του βοτάνου που δεν είναι τόσο σκληρά. Προτιμούμε το έγχυμα από το αφέψημα, όταν το βότανο μας το επιτρέπει, προκειμένου να πάρουμε το δυνατόν περισσότερες από τις ευεργετικές του ιδιότητες.

 

Έγχυμα σε λάδι

 

Η έγχυση προκύπτει όταν τοποθετήσουμε φρέσκα βότανα μέσα σε δοχείο με λάδι (συνήθως παρθένο ελαιόλαδο) και  αν το αφήσουμε στον ήλιο για ορισμένες μέρες ανάλογα με το βότανο. Απελευθερώνονται έτσι οι δραστικές ουσίες του φυτού μέσα στο λάδι και διατηρούνται αναλλοίωτες για μεγάλο χρονικό διάστημα αν το φυλάξουμε σφραγισμένο σε σκοτεινό και ξηρό μέρος. Από τα πιο γνωστά εγχύματα σε λάδι είναι το βαλσαμόλαδο.

 

Βάμμα

 

Είναι έγχυση του βοτάνου στο καθαρό οινόπνευμα ή αλκοόλ για μερικές μέρες. Το οινόπνευμα βοηθάει στην ευκολότερη διάλυση και απορρόφηση των ενεργών συστατικών και ουσιών του βοτάνου. Για οικιακή χρήση είναι κατάλληλα τα αλκοολούχα ποτά (βότκα, τζιν, άσπρο ρούμι, τσίπουρο, ρακί) με 40-50 βαθμούς.Χρησιμοποιούμε καθαρό φυτικό αλκοόλ και σε γενική αναλογία 1:5 (ένα μέρος βοτάνου σε 5 μέρη αλκοόλ). Τοποθετούμε σε σκουρόχρωμο μπουκάλι το βότανο και το γεμίζουμε με αλκοόλ μέχρι να το σκεπάσει εντελώς. Το αφήνουμε σε σκιερό μέρος για τουλάχιστον 10 ημέρες και ανακατεύουμε αναποδογυρίζοντας το μπουκάλι κάθε 2-3 μέρες. Όταν είναι έτοιμο, σουρώνεται και φυλάσσεται σε σκουρόχρωμα μπουκάλια παραμένοντας αναλλοίωτο για τουλάχιστον 2χρόνια). Χρησιμοποιείται είτε εξωτερικά, είτε πίνετε 1 κουταλάκι του γλυκού διαλυμένο σε νερό ή χυμό μια-δυο φορές την ημέρα ανάλογα με τη θεραπεία.

 

Σιρόπι

 

Το σιρόπι παρασκευάζεται με την ανάμιξη εγχύματος ή αφεψήματος του βοτάνου με μέλι ή ακατέργαστη ζάχαρη σε γενική αναλογία 2:1. Αφού ζεστάνουμε το μίγμα το ανακατεύουμε ώστε να ομογενοποιηθεί και το τοποθετούμε σε σκούρα μπουκαλάκια. Πίνετε άφοβα 2-3 κουταλάκια του γλυκού την ημέρα όταν υποδεικνύεται από την θεραπεία. Διατηρείται σε δροσερό και σκιερό μέρος για 6 μήνες περίπου.

 

Κατάπλασμα

 

Το φρέσκο συνήθως βότανο ψιλοκόβεται και βράζεται για μερικά λεπτά σε νερό. Στη συνέχεια αφαιρούμε το νερό και το τοποθετούμε στην πάσχουσα περιοχή για 2-3 ώρες, συγκρατώντας το με αποστειρωμένη γάζα, επίδεσμο ή βαμβάκι.

 

Αλοιφή

 

Χρησιμοποιώντας έγχυμα βοτάνων ή το ελαιό του και  φυσικό κερί μέλισσας φτιάχνουμε αλοιφή.

 

 

 

 • Κωδικός Προϊόντος: ΒΙΟ-213
 • Διαθεσιμότητα: Διαθέσιμο
 • 3,20€

Εάν επιθυμείτε να παραγγείλετε μεγαλύτερες ποσότητες από τις προτεινόμενες, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας

Ετικέτες: δυσκοιλιοτητα, ευερεθιστο εντερο, πεπτικο, ραγαδες, αιμορροιδες, ινες, πρεβιοτικο, διαβητης, σακχαρο, ορεξη, διαιτα, αδυνατισμα, κολιτιδα, διάρροια, εντερο, χοληστερινη, αφοδευση, παχυσαρκια