ΣΤΕΒΙΑ φύλλα αποξηραμένα

ΣΤΕΒΙΑ φύλλα αποξηραμένα

«Οι φωτογραφίες είναι για την παρουσίαση και ενδεχομένως να μην απεικονίζουν πάντα ακριβώς το προιόν που αποστέλλουμε.»

Στέβιας φύλλα αποξηραμένα - η ακατέργαστη και πιο φυσική εκδοχή της στέβιας
(ελληνικής παραγωγής)

Στέβια (Stevia rebaudiana), Stevia
Προέρχεται από τα τροπικά δάση της Βραζιλίας και της Παραγουάης. Οι αυτόχθονες κάτοικοι της Ν. Αμερικής χρησιμοποιύσαν την Στέβια
κυρίως σαν γλυκαντικό κάτι που υιοθετήθηκε από τους Ευρωπαίους άποικους. Η μεγαλύτερη χρήση της στέβιας ως γλυκαντικό σήμερα γίνεται στην Ιαπωνία.

Βασικές Ιδιότητες: Φυσικό γλυκαντικό που δεν αποδίδει θερμίδες και δεν ανεβάζει το σάκχαρο του αίματος.

Τρόπος χρήσης: προσθέστε τα φύλλα σε οποιδήποτε τσάι της αρεσκείας σας για να το γλυκάνετε. Στην μαγειρική και στην ζαχαροπλαστική χρησιμοποιήστε τα με τον τρόπο που περιγράφεται παρακάτω:


Πώς να χρησιμοποιήσετε τα αποξηραμένα φύλλα στέβιας ως γλυκαντικό στις συνταγές σας

Δεν θα βρείτε αποδοτικότερο γλυκαντικό από την Στέβια - είναι 30 φορές πιο γλυκιά από την ζάχαρη - αλλά όταν την χρησιμοποιείτε στην ζαχαροπλαστική σας, θα πρέπει να υποκαταστήσετε περισσότερα πράγματα από την γλυκιά γεύση. Η ζάχαρη προσθέτει χρώμα, υγρασία, καραμέλωμα, άρωμα και ένταση στο φαγητό, έτσι θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε την στέβια σε συνδυασμό με ένα πηκτικό υλικό.

Θα εκμεταλλευθείτε στο έπακρο την στέβια όταν θα επεξεργαστείτε τα αποξηραμένα φύλλα μόνοι σας, δημιουργώντας τους την μορφή που είναι καταλληλότερη για την κάθε χρήση. Η τριμμένη στέβια δουλεύει καλά στο ψήσιμο, το εκχύλισμα της στέβιας θα σας δώσει το γλασάρισμα που θέλετε και το σιρόπι στέβιας θα ολοκληρώσει ένα σερβίρισμα  ...



Τριμμένη Στέβια για χρήση στο Ψήσιμο

Βήμα 1
Ξεπλύνετε τα φύλλα στέβιας με κρύο νερό και απλώστε τα σε χαρτί κουζίνας. Σκουπίστε απαλά την υγρασία και αφήστε τα για μερικά λεπτά.
Βήμα 2
Κόψτε όποια κοτσάνια τύχει να υπάρχουν. Τρίψτε καλά τα φύλλα σε σκόνη, χρησιμοποιώντας γουδί ή μύλο μπαχαρικών.
Βήμα 3
Ζυγίστε την κατάλληλη ποσότητα. Υπολογίστε 1 κουταλιά της σούπας σκόνη στέβιας για μία κούπα ζάχαρη
Βήμα 4
Υπολογίστε τις ποσότητες των υγρών συστατικών που ζητάει η συνταγή σας και προσθέστε σε αυτές έξτρα 1/3 φλιτζανιού από το βασικό υγρό για κάθε κουταλιά σκόνης στέβιας που θα χρησιμοποιήσετε. Για παράδειγμα αν η συνταγή θέλει 1 κούπα γάλα και έχετε αντικαταστήσει την ζάχαρη με  2 κουταλιές στέβια, τελικά εσείς θα βάλετε 1+2/3 φλιτζάνια γάλα.
Βήμα 5
Ανακατέψτε τα υλικά και ελέγξτε πόσο παχύς είναι ο χυλός. Εάν είναι αραιό το μείγμα, προσθέστε ένα κουταλάκι αλεύρι την φορά μέχρι να γίνει όπως το θέλετε. Ψήστε σε θερμοκρασία έως 200 ℃.


Εκχύλισμα για Σάλτσες ή Γλάσα

Βήμα 1
Ξεπλύνετε τα φύλλα στέβιας με κρύο νερό και στεγνώστε τα με χαρτί κουζίνας. Κόψτε τα κοτσάνια και θρυμματίστε τα φύλλα με τα χέρια σας και βάλτε σε ένα βάζο.
Βήμα 2
Καλύψτε τα φύλλα με βότκα ή τσίπουρο και κλείστε το βάζο. Φυλάξτε το στον ντουλάπι σας για 2 ημέρες. Ανακινείστε το συχνά.
Βήμα 3
Στραγγίστε το υγρό μέσα από ένα φίλτρο του καφέ ή ένα τουλπάνι.
Βήμα 4
Θερμάνετε το υγρό για 30 λεπτά. Θα εξατμιστεί το αλκοόλ και θα μείνει το συμπυκνωμένο εκχύλισμα.
Βήμα 5
Αποθηκεύστε σε σκουρόχρωμο μπουκάλι με σταγονόμετρο.
Βήμα 6
Προετοιμάστε το γλάσο, την γλυκειά σάλτσα σας ή ότι άλλο μέχρι του σημείου που είναι να προσθέσετε την ζάχαρη. Αντικαταστήστε σύμφωνα με τα παρακάτω:
2 σταγόνες στέβιας για 1 κουταλάκι τσαγιού ζάχαρη
6 σταγόνες στέβιας για 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
1 κουταλάκι του τσαγιού υγρής στέβιας για 1 κούπα ζάχαρης
Βήμα 7
Ανακατέψτε το γλάσο ή την σάλτσα σας σε χαμηλή φωτιά. Προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας σκόνη άγαρ για κάθε 2 φλιτζάνια σάλτσας. Ανακατέψτε καλά και αποσύρετε από την φωτιά. Μόλις κρυώσει λίγο θα πήξει.


Σιρόπι για Σερβίρισμα

Βήμα 1
Ξεπλύνετε τα φύλλα στέβιας με κρύο νερό και στεγνώστε τα με χαρτί κουζίνας. Κόψτε τα κοτσάνια και θρυμματίστε τα φύλλα με τα χέρια σας και βάλτε σε ένα βάζο. Χρησιμοποιήστε ¼ φλιτζάνι θρυμματισμένων φύλλων στέβιας για ένα φλιτζάνι απλού σιροπιού.
Βήμα 2
Καλύψτε τα φύλλα stevia με 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό και αφήστε τα να μουλιάσουν  σε θερμοκρασία δωματίου για 24 ώρες.
Βήμα 3
Σουρώστε το σιρόπι με τουλπάνι. Προσθέστε το σιρόπι στέβιας σε ποτά, σάλτσες, γλάσο ή οπουδήποτε αλλού χρειάζεται γλυκαντικό στο τελείωμα.


Γράψτε μια αξιολόγηση

Παρακαλώ συνδεθείτε ή δημιουργήστε λογαριασμό για να αξιολογήσετε

Τρόποι χρήσης των Βοτάνων

 

Αφέψημα

 

Τοποθετούμε σε ένα μπρίκι ή ένα μικρό κατσαρολάκι την απαιτούμενη ποσότητα νερού μαζί με το βότανο. Τα σιγοβράζουμε για 5 έως 15 λεπτά σύμφωνα με τις οδηγίες, μετρώντας από την στιγμή που το νερό έχει αρχίσει να βράζει. Συνήθως αφέψημα φτιάχνουμε όταν χρησιμοποιούμε τα σκληρά μέρη του βοτάνου, όπως ρίζες, φλοιό, βλαστούς, καρπούς και σκληρά φύλλα, γιατί αυτά χρειάζονται πιο έντονη επεξεργασία για να μας δώσουν τα πολύτιμα συστατικά τους. Όταν είναι έτοιμο, σουρώνουμε και πίνουμε. Αν η γεύση δεν είναι ευχάριστη προσθέτουμε μέλι ή μαύρη ζάχαρη. Για ένα φλυτζάνι ρίχνουμε 1-2 κουταλιές του γλυκού από το βότανο. Για φύλλα, 4-5 φυλλαράκια συνήθως είναι αρκετά.

 

Έγχυμα

 

Βάζουμε το βότανο σε ένα μπρίκι ή μια τσαγιέρα, που περιέχει νερό που μόλις έχει βράσει και το έχουμε βγάλει από τη φωτιά. Σκεπάζουμε πάντα, ώστε να μην εξατμίζονται οι πτητικές τους ουσίες, που είναι και οι χρησιμότερες. Το αφήνουμε σκεπασμένο από 5 έως 15 λεπτά σύμφωνα με τις οδηγίες. Όταν είναι έτοιμο, σουρώνουμε και πίνουμε. Οι δοσολογίες είναι οι ίδιες με του αφεψήματος. Έγχυμα φτιάχνουμε από τα άνθη, τα φύλλα και γενικά από τα πιο ευαίσθητα μέρη του βοτάνου που δεν είναι τόσο σκληρά. Προτιμούμε το έγχυμα από το αφέψημα, όταν το βότανο μας το επιτρέπει, προκειμένου να πάρουμε το δυνατόν περισσότερες από τις ευεργετικές του ιδιότητες.

 

Έγχυμα σε λάδι

 

Η έγχυση προκύπτει όταν τοποθετήσουμε φρέσκα βότανα μέσα σε δοχείο με λάδι (συνήθως παρθένο ελαιόλαδο) και  αν το αφήσουμε στον ήλιο για ορισμένες μέρες ανάλογα με το βότανο. Απελευθερώνονται έτσι οι δραστικές ουσίες του φυτού μέσα στο λάδι και διατηρούνται αναλλοίωτες για μεγάλο χρονικό διάστημα αν το φυλάξουμε σφραγισμένο σε σκοτεινό και ξηρό μέρος. Από τα πιο γνωστά εγχύματα σε λάδι είναι το βαλσαμόλαδο.

 

Βάμμα

 

Είναι έγχυση του βοτάνου στο καθαρό οινόπνευμα ή αλκοόλ για μερικές μέρες. Το οινόπνευμα βοηθάει στην ευκολότερη διάλυση και απορρόφηση των ενεργών συστατικών και ουσιών του βοτάνου. Για οικιακή χρήση είναι κατάλληλα τα αλκοολούχα ποτά (βότκα, τζιν, άσπρο ρούμι, τσίπουρο, ρακί) με 40-50 βαθμούς.Χρησιμοποιούμε καθαρό φυτικό αλκοόλ και σε γενική αναλογία 1:5 (ένα μέρος βοτάνου σε 5 μέρη αλκοόλ). Τοποθετούμε σε σκουρόχρωμο μπουκάλι το βότανο και το γεμίζουμε με αλκοόλ μέχρι να το σκεπάσει εντελώς. Το αφήνουμε σε σκιερό μέρος για τουλάχιστον 10 ημέρες και ανακατεύουμε αναποδογυρίζοντας το μπουκάλι κάθε 2-3 μέρες. Όταν είναι έτοιμο, σουρώνεται και φυλάσσεται σε σκουρόχρωμα μπουκάλια παραμένοντας αναλλοίωτο για τουλάχιστον 2χρόνια). Χρησιμοποιείται είτε εξωτερικά, είτε πίνετε 1 κουταλάκι του γλυκού διαλυμένο σε νερό ή χυμό μια-δυο φορές την ημέρα ανάλογα με τη θεραπεία.

 

Σιρόπι

 

Το σιρόπι παρασκευάζεται με την ανάμιξη εγχύματος ή αφεψήματος του βοτάνου με μέλι ή ακατέργαστη ζάχαρη σε γενική αναλογία 2:1. Αφού ζεστάνουμε το μίγμα το ανακατεύουμε ώστε να ομογενοποιηθεί και το τοποθετούμε σε σκούρα μπουκαλάκια. Πίνετε άφοβα 2-3 κουταλάκια του γλυκού την ημέρα όταν υποδεικνύεται από την θεραπεία. Διατηρείται σε δροσερό και σκιερό μέρος για 6 μήνες περίπου.

 

Κατάπλασμα

 

Το φρέσκο συνήθως βότανο ψιλοκόβεται και βράζεται για μερικά λεπτά σε νερό. Στη συνέχεια αφαιρούμε το νερό και το τοποθετούμε στην πάσχουσα περιοχή για 2-3 ώρες, συγκρατώντας το με αποστειρωμένη γάζα, επίδεσμο ή βαμβάκι.

 

Αλοιφή

 

Χρησιμοποιώντας έγχυμα βοτάνων ή το ελαιό του και  φυσικό κερί μέλισσας φτιάχνουμε αλοιφή.

 

 

 

  • Κωδικός Προϊόντος: ΒΜΧ-0327
  • Διαθεσιμότητα: Διαθέσιμο
  • 2,60€

Εάν επιθυμείτε να παραγγείλετε μεγαλύτερες ποσότητες από τις προτεινόμενες, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας

Ετικέτες: γλυκαντικο