Επιστημονική μελέτη έδειξε ότι καθημερινή δόση μαγειρικής Σόδας βοηθάει στα Αυτοάνοσα νοσήματα. Πως θα την χρησιμοποιήσετε ...

yperikon 30/12/2018 5408 0 0

Επιστημονική μελέτη έδειξε ότι καθημερινή δόση μαγειρικής Σόδας βοηθάει στα Αυτοάνοσα νοσήματα. Πως θα την χρησιμοποιήσετε ...

Επιστημονική μελέτη έδειξε ότι καθημερινή δόση μαγειρικής Σόδας βοηθάει στα Αυτοάνοσα νοσήματα. Πως θα την χρησιμοποιήσετε ...

 

Στις δεκάδες ήδη γνωστές χρήσης της «ταπεινής» μαγειρικής σόδας, όπως η λεύκανση των δοντιών, το καθάρισμα της κουζίνας, η αντιμετώπιση της καούρας και η εξουδετέρωση δυσάρεστων οσμών, έρχεται να προστεθεί ακόμα μία και μάλιστα μία με ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον.

 

Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, η μαγειρική σόδα, η οποία επίσημα ονομάζεται διττανθρακικό νάτριο ή όξινο ανθρακικό νάτριο, μπορεί να βρει εφαρμογή στη θεραπευτική αντιμετώπιση των αυτοάνοσων νοσημάτων.

 

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές από το Ιατρικό Κολέγιο της Τζόρτζια στο Πανεπιστήμιο Αγκούστα, μια δόση μαγειρικής σόδας σε καθημερινή βάση μπορεί να μειώσει τις καταστροφικές φλεγμονές που χαρακτηρίζουν αυτοάνοσα νοσήματα όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

 

Η σχετική μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Immunology, παρέχει τα πρώτα ίσως τεκμήρια που δείχνουν ότι η φθηνή, μη συνταγογραφούμενη χημική ουσία με την αντιόξινη δράση μπορεί να «κατευνάσει» το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να μην επιτίθεται αναίτια στους ιστούς του ίδιου του σώματος.


 

Μαγειρική σόδα & σπλήνας

 

Έπειτα από μια σειρά πειραμάτων τόσο σε ποντίκια όσο και σε ανθρώπους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μαγειρική σόδα προωθεί την παραγωγή οξέων στο στομάχι, τα οποία επιτρέπουν τη διάσπαση και την πέψη των τροφών. Ταυτόχρονα όμως επιδρά σε έναν εξειδικευμένο τύπο κυττάρων του σπλήνα, τα μεσοθηλιακά κύτταρα, δίνοντάς τους το «σήμα» ότι όλα λειτουργούν ομαλά στον οργανισμό και πως δεν βρίσκεται σε εξέλιξη κάποιο είδος επίθεσης. Έτσι, αποτρέπεται μια περιττή ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως αυτή που τυπικά παρατηρείται στην περίπτωση των αυτοάνοσων νοσημάτων.

 

«Είναι σαν τα κύτταρα να λαμβάνουν το σήμα ότι απλώς υπάρχει στο στομάχι ένα μπιφτέκι και όχι κάποιο παθογόνο βακτήριο» αναφέρει χαρακτηριστικά εξηγώντας τα ευρήματα ο Δρ Πωλ Ο’Κόνορ, ένας εκ των συντακτών της μελέτης.

 

Μαγειρική σόδα & φλεγμονές

 

Η μαγειρική σόδα φάνηκε να επηρεάζει επίσης και τα ανοσοκύτταρα του σπλήνα. Συγκεκριμένα, περιορίστηκε η απελευθέρωση των μακροφάγων (λευκών αιμοσφαιρίων) Μ1 που προάγουν τις φλεγμονές, ενώ ταυτόχρονα αυξήθηκε η απελευθέρωση μακροφάγων Μ2, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.

Τα κατοπινά πειράματα που διεξήγαγαν οι ερευνητές έδειξαν μάλιστα ότι η αντιφλεγμονώδης δράση της μαγειρικής σόδας είναι γενικευμένη στον οργανισμό.

«Η μεταβολή από το φλεγμονώδες στο αντιφλεγμονώδες προφίλ παρατηρήθηκε παντού. Τη διαπιστώσαμε στα νεφρά, στον σπλήνα αλλά και στο αίμα» αναφέρει σχετικά ο Ο’Κόνορ.

Αν και θα χρειαστούν πολλές ακόμη έρευνες για να αποσαφηνιστούν οι ακριβείς μηχανισμοί δράσης της μαγειρικής σόδας αλλά και να βρεθούν οι καταλληλότεροι τρόποι αξιοποίησής της, ο Ο’Κόνορ αισιοδοξεί πως «πρόκειται πιθανότατα για έναν πολύ ασφαλή τρόπο να αντιμετωπιστούν τα φλεγμονώδη νοσήματα».

 

Πώς να πίνετε μαγειρική σόδα για να στηρίξετε την υγεία σας

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς να ενσωματώσετε αυτό το φθηνό και εύκολο υλικό στην καθημερινή σας ρουτίνα:

Η μαγειρική σόδα πρέπει να λαμβάνεται καλύτερα με άδειο στομάχι, αν και δεν πρέπει να λαμβάνεται το πρωί. Εάν παίρνετε τη μαγειρική σόδα μαζί με τροφή, τα άπεπτα μόρια πρωτεΐνης μπορούν να διαρρεύσουν στο έντερο σας. Στόχος να το πάρετε το μεσημέρι - μία ώρα πριν το μεσημεριανό γεύμα - ή μία ώρα μετά το βραδινό σας γεύμα.

Ξεκινήστε με 1/8 κουταλάκι του γλυκού και αυξήστε σταδιακά  μέχρι 1/4 κουταλάκι του γλυκού. Εάν σας κόβεται η αναπνοή ή η καρδιά σας «αγωνίζεται» μετά την κατανάλωση μαγειρικής σόδας, το έχετε παρακάνει. Να γνωρίζετε ότι εάν το αίμα σας είναι ήδη αλκαλικό και παίρνετε υπερβολική μαγειρική σόδα, μπορεί να προκαλέσει βλαβερές παρενέργειες, ακόμα και καρδιακή προσβολή ή υπεραλκάλωση.


Προφυλάξεις:

Αποκτήστε σαφή γνώση των επιπέδων νατρίου σας πριν την έναρξη. Αν αντιμετωπίζετε ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς ή παρατηρήσετε οποιαδήποτε άλλη καρδιακή ανησυχία τότε πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν γιατρό για να ελέγξετε τα επίπεδα νατρίου σας . πριν αρχίσετε να χρησιμοποιείτε ένα σκεύασμα μαγειρικής σόδας. Τα επίπεδα νατρίου σας μπορεί να ήταν υπερβολικά υψηλά ή πολύ χαμηλά για να ξεκινήσετε να χρησιμοποιείτε σόδα. Οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και μαγνήσιο και να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, αλλά καλύτερα να απευθυνθείτε στον ιατρό σας για να ελέγξετε τα επίπεδά σας. Ιδανικά, τα επίπεδα καλίου, μαγνησίου και νατρίου σας πρέπει να είναι ισορροπημένα μεταξύ τους, καθώς συνεργάζονται για να ρυθμίσουν τον κιρκαδικό ρυθμό σας.

Ειδική σημείωση εάν λαμβάνετε φάρμακο θυρεοειδούς: Εάν παίρνετε συμπληρώματα ή φάρμακα θυρεοειδούς, μπορεί να μην απορροφήσετε καλά το φάρμακο αυτής της κατηγορίας. Εκτός εάν τα συμπληρώματα σας χρειάζονται οξύτητα για να «εργαστούν», θα πρέπει να ελέγξετε ότι λειτουργούν καλά σε συνδυασμό με μαγειρική σόδα.

 

Πηγές: onmed.gr, bulletproof.comTags: αυτοανοσα

Write a Comment

Related Product

ΣΟΔΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ (ΧΩΡΙΣ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ) 500γρ.

ΣΟΔΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ (ΧΩΡΙΣ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ) 500γρ.

Σόδα διττανθρακική (Sodum bicarbonate), baking Soda / ΧΩΡΙΣ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ Άλλες Ονομασίες: όξινο ανθρακικό νάτριο, μαγειρική σόδαΧρήσεις: Χρησιμοποιείται στην μαγειρική, ως χωνευτικό, ως φυσικό καθαριστικό γενικής χρήσης αλλά μπορεί να βοηθήσει την υγεία μας μέσω της αλκαλοποίησης του αίματος...

1,20€

ΣΟΔΑ ΧΩΡΙΣ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΓΛΟΥΤΕΝΗ (φαρμακευτικής καθαρότητας) 500γρ.

ΣΟΔΑ ΧΩΡΙΣ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΓΛΟΥΤΕΝΗ (φαρμακευτικής καθαρότητας) 500γρ.

ΣΟΔΑ ΧΩΡΙΣ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΓΛΟΥΤΕΝΗ 500γρ.Διττανθρακικό νάτριο, σόδα 100% χωρίς αλουμίνιο χωρίς γλουτένηΤο όξινο ανθρακικό νάτριο (σόδα) ήταν γνωστό σε χρήση για πολλά χρόνια στη μαγειρική , αλλά υπάρχουν πολλα περισσότερα σε αυτό υπέροχο προιόν που πρέπει να γνωρίζουμε.Το όξινο ανθρακικό νάτριο μπορεί να ληφθεί εσωτερικά. Έχει ευεργετική επίδραση στην αλκαλοποιήση του σώματος, εξουδετερώνει τα επιβλαβή οξέα και συμβάλει στην αποκατάσταση της ισορροπίας του pH του σώματός σας στο βέλτιστο επίπεδ..

7,90€