ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Καλάθι

ΓΛΥΚΟΡΙΖΑ κομμένη

ΓΛΥΚΟΡΙΖΑ κομμένη
ΓΛΥΚΟΡΙΖΑ κομμένη
2.45€
Χωρίς ΦΠΑ: 2.45€
 • Διαθεσιμότητα: Διαθέσιμο
 • Κωδικός προϊόντος: ΒΜΧ-0071

Διαθέσιμες Επιλογές

Γλυκόριζα (Glycyrrhiza glabra), Liquorice
Άλλες Ονομασίες: Γλυκύριζα, Ρεγολίτσι, Αγλυκόριζα

Η ρίζα γλυκόριζας, η οποία θεωρείται ένα από τα παλαιότερα φυτικά φάρμακα στον κόσμο, προέρχεται από τη ρίζα του φυτού Glycyrrhiza glabra. Η φαρμακευτική χρήση της γλυκόριζας χρονολογείται από την αρχαία Αίγυπτο, όπου η ρίζα γινόταν γλυκό ποτό για τους Φαραώ. Έχει επίσης χρησιμοποιηθεί σε παραδοσιακά κινέζικα, μεσανατολικά και ελληνικά φάρμακα για να καταπραΰνει το στομάχι, να μειώνει τη φλεγμονή και να θεραπεύει προβλήματα του ανώτερου αναπνευστικού

Βασικές Ιδιότητες: τονωτικό, αντιφλεγμονώδες, αντι-ιικό, τονωτικό (προσαρμογόνο βότανο), αποχρεμπτικό, μαλακτικό, ήπιο καθαρτικό, ενδοκρινής παράγοντας, αναστέλλει την παραγωγή κορτιζόλης στον οργανισμό.

Χρήσεις: για Βήχα και βρογχίτιδα, λοιμώξεις του αναπνευστικού, γαστρίτιδα και πεπτικό έλκος, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, στοματικά έλκη και άφθες, απώλεια της όρεξης, σε προβλήματα των επινεφριδίων, δυσκοιλιότητα.


Η τρέχουσα έρευνα δείχνει υποσχόμενη για αρκετές από τις φαρμακευτικές χρήσεις της ρίζας της γλυκόριζας.


 • Η γλυκυρριζίνη, η υγρητριγενίνη και η γλαμπριδίνη είναι μερικές μόνο από τις δραστικές ουσίες της γλυκόριζας που έχουν ισχυρές αντιιικές ιδιότητες  μειώνοντας την αναπαραγωγή των ιών και σταματώντας την ικανότητά τους να διεισδύσουν και να πολλαπλασιάζονται μέσα σε υγιή κύτταρα.
 • Το εκχύλισμα γλυκόριζας χρησιμοποιείται για τη θεραπεία διαφόρων δερματικών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της ακμής και του εκζέματος.
 • Το εκχύλισμα γλυκόριζας χρησιμοποιείται συχνά για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της δυσπεψίας, όπως παλινδρόμηση οξέος, στομαχικές διαταραχές και καούρα.
 • Το εκχύλισμα ρίζας γλυκόριζας και η γλυκυρριζίνη του μπορεί να βοηθήσουν στη θεραπεία του πεπτικού έλκους.
 • Λόγω της περιεκτικότητάς του σε πολυάριθμες φυτικές ενώσεις με αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, το εκχύλισμα γλυκόριζας έχει μελετηθεί για την προστατευτική του δράση έναντι ορισμένων τύπων καρκίνου.
 • Λόγω των αντιφλεγμονωδών και αντιμικροβιακών τους επιδράσεων, τόσο το εκχύλισμα ρίζας γλυκόριζας όσο και το τσάι μπορεί να βοηθήσουν τις παθήσεις του ανώτερου αναπνευστικού. (άσθμα, φαρυγγίτιδα, βήχα, βρογχίτιδα, λοιμώξεις του αναπνευστικού)
 • Η ρίζα γλυκόριζας μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από βακτήρια που μπορεί να οδηγήσουν σε τερηδόνα.
 • Θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές βελτιώσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και στην υγεία των νεφρών
 • Έχει προταθεί ως θεραπεία για τις εξάψεις κατά την εμμηνόπαυση
 • Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το εκχύλισμα ρίζας γλυκόριζας μειώνει τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και υποστηρίζει την απώλεια βάρους
 • Εργαστηριακή μελέτη έδειξε ότι η προσθήκη γλυκυρριζίνης σε μια τυπική θεραπεία για την ηπατίτιδα C μείωσε σημαντικά την εξάπλωση του ιού
Πως χρησιμοποιείται:
ως έγχυμα: μισό κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένη ρίζα σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό για 10-15'.  Πίνουμε 2-3 φορές την ημέρα.
Εναλλακτικά προσθέτουμε σκόνη γλυκόριζας (συνολικά 5-6 γρ. την ημέρα) σε ρόφημα και το πίνουμε.
Η συνεχόμενη καθημερινή κατανάλωση της γλυκόριζας να μην υπερβαίνει τις 2-3 εβδομάδες χωρίς την επίβλεψη ειδικού.
Βάμμα: 20-30 σταγόνες 1-2 φορές την ημέραΙδιαίτερες προφυλάξεις:
Η χρόνια χρήση και οι μεγάλες* δόσεις ρίζας γλυκόριζας μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές ανισορροπίες υγρών και ηλεκτρολυτών. Τα παιδιά, οι έγκυες και οι θηλάζουσες γυναίκες και όσοι πάσχουν από νεφρική νόσο, καρδιακή νόσο ή υψηλή αρτηριακή πίεση θα πρέπει να αποφεύγουν τα προϊόντα γλυκόριζας.

Η ρίζα γλυκόριζας έχει δείξει ότι αλληλεπιδρά με διάφορα φάρμακα, όπως για την αρτηριακή πίεση, αραιωτικά αίματος, στατίνες, διουρητικά, αντισυλληπτικά με βάση τα οιστρογόνα, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ)

Ενδεχομένως να προκαλεί μικρή μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης παροδικά.

Συνιστάται η κατανάλωση άφθονων φρέσκων φρούτων και λαχανικών για την αύξηση του Καλίου, για βοηθήσει στην μείωση πιθανότητας παρενεργειών.

*Η μακροχρόνια εσωτερική χρήση της γλυκόριζας (περισσότερο από 2-3 εβδομάδες) μεγάλων ποσοστήτων) πάνω από 10 γρ την ημέρα) θα πρέπει να γίνεται κάτω από την επίβλεψη ειδικού.


Ενδεικτική βιβλιογραφία