ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Καλάθι

ΠΝΕΥΜΟΝΟΧΟΡΤΟ - ΠΟΥΛΜΟΝΑΡΙΑ φυτό

ΠΝΕΥΜΟΝΟΧΟΡΤΟ - ΠΟΥΛΜΟΝΑΡΙΑ φυτό
ΠΝΕΥΜΟΝΟΧΟΡΤΟ - ΠΟΥΛΜΟΝΑΡΙΑ φυτό
4.60€
Χωρίς ΦΠΑ: 4.60€
  • Διαθεσιμότητα: Διαθέσιμο
  • Κωδικός προϊόντος: ΒΜΧ-0237

Διαθέσιμες Επιλογές

Πνευμονόχορτο (Pulmonaria officinalis), Lungwort
Άλλες Ονομασίες: Πουλμονάρια, Πνευμονική

Το Πνευμονόχορτο έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά στην θεραπεία του βήχα και της βρογχίτιδας, ιδιαίτερα όταν συνοδεύονται από καταρροή του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Το όνομα Pulmonaria / Πνευμονική / Πνευμονόχορτο το κέρδισε λόγω τόσο του ότι τα φρέσκα φύλλα του μοιάζουν με τον ιστό των πνευμόνων όσο και από τις ευεργετικές ιδιότητες του στους πνεύμονες.


Βασικές Ιδιότητες: Αποχρεμπτικό, μαλακτικό, στυπτικό, επουλωτικό, αποσυμφορητικό, εφιδρωτικό, διουρητικό, αντιμικροβιακό, αντιοξειδωτικό

 

Παραδοσιακές χρήσεις και οφέλη του Πνευμονόχορτου

  • Το Πνευμονόχορτο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κολλοειδή ουσία με μαλακτικές, αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές ιδιότητες και αυτό το καθιστά χρήσιμο στη θεραπεία των παθήσεων του θώρακα, ενώ είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο σε περιπτώσεις χρόνιας βρογχίτιδας.
  • Συνδυάζεται καλά με άλλα βότανα, όπως το Βήχιο, στη θεραπεία του χρόνιου βήχα, συμπεριλαμβανομένου του κοκκύτη, και μπορεί επίσης να ληφθεί για τη θεραπεία του άσθματος.
  • Η βλεννώδης φύση του φυτού τα καθιστά χρήσιμα στη θεραπεία του πονόλαιμου.
  • Είναι ευεργετικό για τους πνεύμονες βοηθώντας στην κάθαρση των αεραγωγών αποβάλλοντας τη βλέννα από τους πνεύμονες.
  • Έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριακές ιδιότητες που αποτρέπουν ιογενείς ή βακτηριακές λοιμώξεις στους πνεύμονες.
  • Έχει χρησιμοποιηθεί για την θεραπεία της διάρροιας (ιδιαίτερα στα παιδιά).
  • Το τσάι ή το βάμμα πουλμονάριας, όταν εφαρμόζεται εξωτερικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία εκζεμάτων, αιμορροΐδων, πληγών και εγκαυμάτων.


Πως χρησιμοποιείται
Τα φύλλα ως έγχυμα: 1 κουταλάκι του γλυκού ξηρό Πνευμονόχορτο σε ένα φλιτζάνι βρασμένο νερό για 10-15'. Πίνουμε 3 φορές την ημέρα.
Συνδυάζεται καλά με το βότανο Βήχιο σε επίμονο βήχα ή/και με το Θυμάρι για την προστασία από μικροβιακές λοιμώξεις.

Το βάμμα 1-4 ml τρεις φορές την ημέρα.


Ιδιαίτερες προφυλάξεις:
Δεν υπάρχουν συστηματικά δεδομένα για την ασφάλεια του Πνευμονόχορτου αλλά ούτε και γνωστές παρενέργειες. Σε περιπτώσεις υπερβολικής κατανάλωσης έχουν αναφερθεί διαταραχή της εμμήνου ρύσεως, διαταραχές στο γαστρεντερικό σύστημα (ναυτία, εμετός, διάρροια) και δερματικά εξανθήματα σε περίπτωση επαφής με τα φρέσκα φύλλα. Συστήνεται προληπτικά να μην γίνεται χρήση του Πνευμονόχορτου κατά την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό. Λόγω έλλειψης στοιχείων καλό είναι να μην γίνεται χρήση για παρατεταμένα διαστήματα.