ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Καλάθι

ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟΣ ΣΠΑΣΜΕΝΟΣ ΒΙΟ 300γρ

ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟΣ ΣΠΑΣΜΕΝΟΣ ΒΙΟ 300γρ
ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟΣ ΣΠΑΣΜΕΝΟΣ ΒΙΟ 300γρ
2.00€
Χωρίς ΦΠΑ: 2.00€
  • Διαθεσιμότητα: Διαθέσιμο
  • Κωδικός προϊόντος: SUP-0020

ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ

Ο λιναρόσπορος και το λάδι που προκύπτει από την έκθλιψή του -το λιναρέλαιο/λινέλαιο- έχουν σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Ο λιναρόσπορος έχει μια ελαφρά γλυκιά γεύση. Περιέχει μια πολύτιμη ομάδα ουσιών που είναι γνωστές ως λίγνάνες, που υπάρχουν και σε άλλα προϊόντα της φύσης, αλλά στον λιναρόσπορο τουλάχιστον 80 φορές περισσότερες.
Ρόλος
Οι σπόροι του λιναριού και το λάδι τους είναι πλούσιες φυσικές πηγές ω-3 λιπαρών οξέων και αντιοξειδωτικών ουσιών. Τα ωμέγα λιπαρά οξέα, που απαντώνται κυρίως σε λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και ο τόνος, έχουν αντιοξειδωτική δράση και προστατεύουν την καρδιά, μετριάζουν τα συμπτώματα φλεγμονοδών νόσων όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και πιθανώς προστατεύουν από το διαβήτη.
Πέντε περίπου κουταλιές της σούπας λιναρόσπορου την ημέρα, σε έναν μήνα μπορούν να μειώσουν την ‘κακή’ όπως λέγεται χοληστερόλη κατά 10%.
Περιέχουν επίσης κάποια φυτοοιστρογόνα, που προλαμβάνουν τον καρκίνο ή καθυστερούν την εξέλιξή του, προστατεύουν την καρδιά, μειώνουν τη χοληστερίνη και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα ινών, που προστατεύουν τον οργανισμό από καρκίνους των εντέρων. Βοηθούν έτσι στη δυσκοιλιότητα (10-20 γρ. λιναρόσπορος ή μία κουταλιά λιναρέλαιο στο σάντουιτς), αλλά και στο άσθμα, τους πόνους της περιόδου, τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου αλλά και την κατάθλιψη.
Μελέτη σε γυναίκες που περίμεναν να υποβληθούν σε επέμβαση για καρκίνο του μαστού έδειξε ότι όσες κατανάλωσαν αρτοσκευάσματα με λιναρόσπορο σε καθημερινή βάση (περίπου 4 κουταλιές της σούπας αλεσμένους λιναρόσπορους σε κάθε ψωμάκι) παρουσίασαν πιο αργό ρυθμό ανάπτυξης της αύξησης των όγκων.
Επίσης, μελέτη σε άντρες που έπασχαν από καρκίνο του προστάτη και κατανάλωσαν περίπου 30 γρ. αλεσμένους λιναρόσπορους την ημέρα, ως μέρος μιας διατροφής με λίγα λιπαρά, παρέτειναν το χρόνο εμφάνισης του όγκου και της χειρουργικής επέμβασης.

Χρήση
Είναι δύσκολο να καταναλώσουμε ολόκληρους και άσπαστους λιναρόσπορους επειδή έχουν σκληρό κέλυφος, και το πεπτικό μας σύστημα αδυνατεί να διαλύσει. Ο καλύτερος τρόπος κατανάλωσης του λιναρόσπορου είναι σε μορφή αλευριού, που το βρίσκουμε σε πολλά καταστήματα τροφίμων μαζί με τα αλεύρια ή όσπρια.
Μπορούμε να βάλουμε τους λιναρόσπορους στο νερό όλη τη νύχτα, αφού έτσι το κέλυφός τους μαλακώνει και μπορούν να μπουν σε δημητριακά πρωινού, σε σαλάτες, ή με λίγο μέλι.
Ο σπόρος λιναρόσπορος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σαλάτες, σε δημητριακά προγεύματος και σε ειδικά παρασκευασμένα πολύσπορα ψωμιά. Χρησιμοποιείται ως ρόφημα αλλά και στις σαλάτες, τα μαγειρεμένα λαχανικά, ακόμα και στις σούπες.
Πηγή: iatronet.gr


Ιδιαίτερες προφυλάξεις (πληροφορίες από το webmd.com)

Εγκυμοσύνη & θηλασμός: Ο λιναρόσπορος μπορεί να έχει παρόμοια ορμονική δράση με τα οιστρογόνα γι’ αυτό και καλύτερο θα είναι να αποφεύγεται ή να καταναλώνεται μετά από έγκριση του γιατρού σας.
Προβλήματα πήξης του αίματος: Ο λιναρόσπορος ενδεχομένως να μειώσει την ικανότητα πήξης του αίματος. Όσοι έχουν θέμα με την πήξη ή λαμβάνουν κάποια αγωγή, να ενημερώσουν τον γιατρό τους.
Διαβήτης: Υπάρχουν κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι ο λιναρόσπορος μπορεί να αυξήσει την δράση κάποιων αντιδιαβητικών φαρμάκων. Να ελέγχετε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα για να αποφύγετε την παραπάνω μείωση της.
Γαστρεντερικό: Όσοι πάσχουν από απόφραξη εντέρου, στενό οισοφάγο ή φλεγμονή του στομάχου θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση λιναρόσπορου. Η υψηλή σύσταση σε φυτικές ίνες μπορεί να έχουν αρνητική επίπτωση.
Ορμονοευαίσθητους όγκους ή παθήσεις: Επειδή ο λιναρόσπορος μπορεί να δράσει ως οιστρογόνο, υπάρχει ανησυχία σχετικά με το αν μπορεί να επιδράσει αρνητικά σε ορμονοευαίσθητες καταστάσεις όπως κάποιες μορφές καρκίνου. Όμως κάποιες πρώιμες εργαστηριακές μελέτες δείχνουν ότι ο λιναρόσπορος μπορεί να δρα προστατευτικά σε ορμονοεξαρτώμενους καρκίνους. Ωστόσο έως να έχουμε περισσότερα δεδομένα καλό θα είναι να αποφεύγεται η χρήση του σε αυτές τις καταστάσεις.