ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Καλάθι

Τρόποι χρήσης βοτάνων

Τρόποι χρήσης των Βοτάνων 


Αφέψημα

Τοποθετούμε σε ένα μπρίκι ή ένα μικρό κατσαρολάκι την απαιτούμενη ποσότητα νερού μαζί με το βότανο. Τα σιγοβράζουμε για 5 έως 15 λεπτά σύμφωνα με τις οδηγίες, μετρώντας από την στιγμή που το νερό έχει αρχίσει να βράζει. Συνήθως αφέψημα φτιάχνουμε όταν χρησιμοποιούμε τα σκληρά μέρη του βοτάνου, όπως ρίζες, φλοιό, βλαστούς, καρπούς και σκληρά φύλλα, γιατί αυτά χρειάζονται πιο έντονη επεξεργασία για να μας δώσουν τα πολύτιμα συστατικά τους. Όταν είναι έτοιμο, σουρώνουμε και πίνουμε. Αν η γεύση δεν είναι ευχάριστη προσθέτουμε μέλι ή μαύρη ζάχαρη. Για ένα φλυτζάνι ρίχνουμε 1-2 κουταλιές του γλυκού από το βότανο. Για φύλλα, 4-5 φυλλαράκια συνήθως είναι αρκετά.


Έγχυμα
Βάζουμε το βότανο σε ένα μπρίκι ή μια τσαγιέρα, που περιέχει νερό που μόλις έχει βράσει και το έχουμε βγάλει από τη φωτιά. Σκεπάζουμε πάντα, ώστε να μην εξατμίζονται οι πτητικές τους ουσίες, που είναι και οι χρησιμότερες. Το αφήνουμε σκεπασμένο από 5 έως 15 λεπτά σύμφωνα με τις οδηγίες. Όταν είναι έτοιμο, σουρώνουμε και πίνουμε. Οι δοσολογίες είναι οι ίδιες με του αφεψήματος. Έγχυμα φτιάχνουμε από τα άνθη, τα φύλλα και γενικά από τα πιο ευαίσθητα μέρη του βοτάνου που δεν είναι τόσο σκληρά. Προτιμούμε το έγχυμα από το αφέψημα, όταν το βότανο μας το επιτρέπει, προκειμένου να πάρουμε το δυνατόν περισσότερες από τις ευεργετικές του ιδιότητες.

Έγχυμα σε έλαιο
Η έγχυση προκύπτει όταν τοποθετήσουμε φρέσκα βότανα μέσα σε δοχείο με λάδι (συνήθως παρθένο ελαιόλαδο) και  αν το αφήσουμε στον ήλιο για ορισμένες μέρες ανάλογα με το βότανο. Απελευθερώνονται έτσι οι δραστικές ουσίες του φυτού μέσα στο λάδι και διατηρούνται αναλλοίωτες για μεγάλο χρονικό διάστημα αν το φυλάξουμε σφραγισμένο σε σκοτεινό και ξηρό μέρος. Από τα πιο γνωστά εγχύματα σε λάδι είναι το βαλσαμόλαδο.


Βάμμα 
Είναι έγχυση του βοτάνου στο καθαρό οινόπνευμα ή αλκοόλ για μερικές μέρες. Το οινόπνευμα βοηθάει στην ευκολότερη διάλυση και απορρόφηση των ενεργών συστατικών και ουσιών του βοτάνου. Για οικιακή χρήση είναι κατάλληλα τα αλκοολούχα ποτά (βότκα, τζιν, άσπρο ρούμι, τσίπουρο, ρακί) με 40-50 βαθμούς.Χρησιμοποιούμε καθαρό φυτικό αλκοόλ και σε γενική αναλογία 1:5 (ένα μέρος βοτάνου σε 5 μέρη αλκοόλ). Τοποθετούμε σε σκουρόχρωμο μπουκάλι το βότανο και το γεμίζουμε με αλκοόλ μέχρι να το σκεπάσει εντελώς. Το αφήνουμε σε σκιερό μέρος για τουλάχιστον 10 ημέρες και ανακατεύουμε αναποδογυρίζοντας το μπουκάλι κάθε 2-3 μέρες. Όταν είναι έτοιμο, σουρώνεται και φυλάσσεται σε σκουρόχρωμα μπουκάλια παραμένοντας αναλλοίωτο για τουλάχιστον 2χρόνια). Χρησιμοποιείται είτε εξωτερικά, είτε πίνετε 1 κουταλάκι του γλυκού διαλυμένο σε νερό ή χυμό μια-δυο φορές την ημέρα ανάλογα με τη θεραπεία.


Σιρόπι
Το σιρόπι παρασκευάζεται με την ανάμιξη εγχύματος ή αφεψήματος του βοτάνου με μέλι ή ακατέργαστη ζάχαρη σε γενική αναλογία 2:1. Αφού ζεστάνουμε το μίγμα το ανακατεύουμε ώστε να ομογενοποιηθεί και το τοποθετούμε σε σκούρα μπουκαλάκια. Πίνετε άφοβα 2-3 κουταλάκια του γλυκού την ημέρα όταν υποδεικνύεται από την θεραπεία. Διατηρείται σε δροσερό και σκιερό μέρος για 6 μήνες περίπου.


Κατάπλασμα
Το φρέσκο συνήθως βότανο ψιλοκόβεται και βράζεται για μερικά λεπτά σε νερό. Στη συνέχεια αφαιρούμε το νερό και το τοποθετούμε στην πάσχουσα περιοχή για 2-3 ώρες, συγκρατώντας το με αποστειρωμένη γάζα, επίδεσμο ή βαμβάκι.


Αλοιφή
Χρησιμοποιώντας έγχυμα βοτάνων ή το ελαιό τους και  φυσικό κερί μέλισσας φτιάχνουμε αλοιφή.