ΚΡΟΚΟΣ Κοζάνης 1γρ νηματίδια - το ελληνικό βότανο της χαράς

ΚΡΟΚΟΣ Κοζάνης 1γρ νηματίδια - το ελληνικό βότανο της χαράς

«Οι φωτογραφίες είναι για την παρουσίαση και ενδεχομένως να μην απεικονίζουν πάντα ακριβώς το προιόν που αποστέλλουμε.»

Κρόκος Κοζάνης (Crocus sativa), Safran
Άλλες ονομασίες: σαφράν, ζαφορά, σοφράνα, σαφράνι, σαφρά

Η ιστορία του Κρόκου (Σαφράν) πηγαίνει πίσω πολλές χιλιάδες χρόνια. Σε σπηλιές στο σημερινό Ιράκ, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ότι οι κάτοικοι των σπηλαίων έχουν χρησιμοποιήσει το ισχυρό πορτοκαλί χρώμα του στίγματος Saffron ως συστατικό της βαφής τους. Οι πρώτες εικόνες όμως που γνωρίζουμε του φυτού Crocus sativus, των λουλουδιών του κρόκου,  έχουν βρεθεί σε πήλινα δοχεία στα μινωικά ανάκτορα. Η παλαιότερη, γνωστή εικόνα φαίνεται σε ένα δοχείο που κατασκευάστηκε γύρω στο 2000 – 1800 π.Χ., δηλαδή πριν από 3800 έως 4000 χρόνια.

Το σαφράν ή κρόκος είναι το πιο ακριβό μπαχαρικό στον κόσμο - το ένα κιλό μπορεί  να φτάσει στα 10.000 δολάρια. Ο λόγος για την τσουχτερή του τιμή είναι η μέθοδος συγκομιδής με επίπονη εργασία, γεγονός που καθιστά την παραγωγή δαπανηρή. Ο κρόκος συλλέγεται με το χέρι από το λουλούδι Crocus sativus, κοινώς γνωστό ως «κρόκος σαφράν». Ο όρος «σαφράν» ισχύει για τις δομές ή το στίγμα του λουλουδιού που μοιάζουν με κλωστή. Κατάγεται από την Ελλάδα, όπου το τιμούσαν για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Οι άνθρωποι έτρωγαν σαφράν για να ενισχύσουν τη λίμπιντο, να τονώσουν τη διάθεση και να βελτιώσουν τη μνήμη.

Βασικές Ιδιότητες: αρωματικό, χρωστικό, αντιφλεγμονώδες, εμμηναγωγό, αντιοξειδωτικό-αντικαρκινικό, αντιεπιληπτικό, αντισπασμωδικό, φέρνει ευφορία, τονωτικό της πέψης, τονωτικό της κυκλοφορίας του αίματος

Θεραπευτική χρήση: Χρησιμοποιείται σε φλεγμονές και στοματικά προβλήματα, πόνους περιόδου, πονοκέφαλο, άσθμα, τόνωση, προβλήματα στομάχου, κατάθλιψη, επιληψία. Παραδοσιακά θεωρείται το βότανο της "χαράς".

Μαγειρική χρήση: Χρησιμοποιείται για να αρωματίσει και για να χρωματίσει πιάτα με ρύζι, τα θαλασσινά, τις σούπες, τα ζυμαρικά, τα επιδόρπια και τα γλυκά.


Γιατί ο Κρόκος είναι σημαντικός για την υγεία μας;
Παρακάτω θα διαβάσετε τα εντυπωσιακά οφέλη του Κρόκου.


 • Είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό.
  Ο Κρόκος περιέχει μια εντυπωσιακή ποικιλία φυτικών ενώσεων που δρουν ως αντιοξειδωτικά - μόρια που προστατεύουν τα κύτταρα σας από τις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες. Στα αξιοσημείωτα αντιοξειδωτικά του σαφράν περιλαμβάνονται η κροκίνη, η κροκετίνη, η σαφράναλ και η καμπφερόλη
 • Μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε τη διάθεση σας και να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα της κατάθλιψης
  Ο Κρόκος έχει το παρατσούκλι «ηλιόλουστο μπαχαρικό». Αυτό δεν οφείλεται μόνο στο ξεχωριστό χρώμα του, αλλά και γιατί μπορεί να σας βοηθήσει να φωτίσετε τη διάθεσή σας.
 • Λειτουργεί ως αφροδισιακό
  Μελέτες έχουν δείξει ότι το σαφράν μπορεί να έχει αφροδισιακές ιδιότητες — ειδικά σε άτομα που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά.
 • Μπορεί να βελτιώσει την όραση σε ενήλικες με ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (ΕΩΚ)
  Το σαφράν φαίνεται να βελτιώνει την όραση σε ενήλικες με ΕΩΚ και να προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες, των οποίων η βλάβη  οποία συνδέεται με την ΕΩΚ. Η κροκίνη προστατεύει τους φωτοϋποδοχείς από τον θάνατο που προκαλείται από το φως. Η κροκετίνη αυξάνει τη διαθεσιμότητα οξυγόνου στα κύτταρα.
 • Μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη σε ενήλικες με νόσο Αλτσχάιμερ
  Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του σαφράν μπορεί να βελτιώσουν τη γνωστική λειτουργία σε ενήλικες με νόσο του Αλτσχάιμερ
 • Μπορεί να έχει ιδιότητες καταπολέμησης του καρκίνου
  Το σαφράν είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην εξουδετέρωση των επιβλαβών ελεύθερων ριζών. Η βλάβη από τις ελεύθερες ρίζες έχει συνδεθεί με χρόνιες ασθένειες, όπως ο καρκίνος
 • Μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου
  Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο είναι ένας όρος που περιγράφει σωματικά, συναισθηματικά και ψυχολογικά συμπτώματα που εμφανίζονται πριν από την έναρξη της εμμήνου ρύσεως. Μελέτες δείχνουν ότι το σαφράν μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου.
 • Μπορεί να μειώσει την όρεξη και να βοηθήσει στην απώλεια βάρους
  Το σνακ είναι μια κοινή συνήθεια που όταν γίνεται συχνό μπορεί να σας βάλει σε κίνδυνο να πάρετε ανεπιθύμητο βάρος. Σύμφωνα με έρευνες, το σαφράν μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του τσιμπολογήματος ρυθμίζοντας την όρεξή σας.
 • Μπορεί να μειώσει τους παράγοντες κινδύνου καρδιακής νόσου
  Μελέτες σε ζώα και σε δοκιμαστικούς σωλήνες δείχνουν ότι οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του κρόκου μπορεί μειώνουν τη χοληστερόλη στο αίμα και αποτρέπουν τα αιμοφόρα αγγεία και τις αρτηρίες να βουλώσουν.
 • Μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
  Το σαφράν μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να αυξήσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη — όπως φαίνεται σε μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες και σε ζώα με διαβήτηΠως χρησιμοποιείται:
Είναι βέβαια το πιο ακριβό μπαχαρικό αλλά και το πιο παραγωγικό. Λίγη σκόνη ή νήματα (2-3 κλωστές) από σαφράν/κροκο στην μύτη του κουταλιού αρκεί για να χρωματίσει τα πιάτα μας.

Φτιάξτε αφέψημα για τους πονοκεφάλους ή τα προβλήματα αναπνευστικού. Μπορεί να βάλει κάποιος μια πρέζα νηματίδια κρόκου σε 100 γρ. καθαρό οινόπνευμα σε κλειστό γυάλινο δοχείο για 14 ημέρες και με ένα σταγονόμετρο να βάζει 10-20 σταγόνες στην γλώσσα για να βελτιώσει την διάθεση του.

Μία δοσολογία 30 mg ημερησίως σε 2 διηρημένες δόσεις (των 15 mg) έχει διερευνηθεί ως αποτελεσματική για την θεραπεία της ήπιας έως μέτριας κατάθλιψης, για το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, την στυτική δυσλειτουργία, την ερωτική διάθεση στις γυναίκες, 


Ιδιαίτερες προφυλάξεις:
Η υπερβολική κατανάλωση σαφράν έχει εθιστική επίδραση. Στο πρώτο στάδιο εμφανίζεται με υπερβολικό γέλιο και μετά με ταχυκαρδία που μπορεί να οδηγήσε σε παράλυση.
Η θανατηφόρος δόση του σαφράν είναι τα 10 γρ.! Ο Διοσκουρίδης έγραφε ότι το σαφράν μεταφέρει τους ανθρώπους σε μία κατάσταση ευφορίας "απλά και μόνο αν έπιναν 5 γρ. με το κρασί τους".
Για θεραπευτική χρήση είναι απαραίτητη η συμβουλή ειδικού. Δεν συνιστάται η χρήση του κρόκου στην διάρκεια εγκυμοσύνης ή θηλασμού.Ενδεικτική βιβλιογραφία

Γράψτε μια αξιολόγηση

Παρακαλώ συνδεθείτε ή δημιουργήστε λογαριασμό για να αξιολογήσετε

Τρόποι χρήσης των Βοτάνων

 

Αφέψημα

 

Τοποθετούμε σε ένα μπρίκι ή ένα μικρό κατσαρολάκι την απαιτούμενη ποσότητα νερού μαζί με το βότανο. Τα σιγοβράζουμε για 5 έως 15 λεπτά σύμφωνα με τις οδηγίες, μετρώντας από την στιγμή που το νερό έχει αρχίσει να βράζει. Συνήθως αφέψημα φτιάχνουμε όταν χρησιμοποιούμε τα σκληρά μέρη του βοτάνου, όπως ρίζες, φλοιό, βλαστούς, καρπούς και σκληρά φύλλα, γιατί αυτά χρειάζονται πιο έντονη επεξεργασία για να μας δώσουν τα πολύτιμα συστατικά τους. Όταν είναι έτοιμο, σουρώνουμε και πίνουμε. Αν η γεύση δεν είναι ευχάριστη προσθέτουμε μέλι ή μαύρη ζάχαρη. Για ένα φλυτζάνι ρίχνουμε 1-2 κουταλιές του γλυκού από το βότανο. Για φύλλα, 4-5 φυλλαράκια συνήθως είναι αρκετά.

 

Έγχυμα

 

Βάζουμε το βότανο σε ένα μπρίκι ή μια τσαγιέρα, που περιέχει νερό που μόλις έχει βράσει και το έχουμε βγάλει από τη φωτιά. Σκεπάζουμε πάντα, ώστε να μην εξατμίζονται οι πτητικές τους ουσίες, που είναι και οι χρησιμότερες. Το αφήνουμε σκεπασμένο από 5 έως 15 λεπτά σύμφωνα με τις οδηγίες. Όταν είναι έτοιμο, σουρώνουμε και πίνουμε. Οι δοσολογίες είναι οι ίδιες με του αφεψήματος. Έγχυμα φτιάχνουμε από τα άνθη, τα φύλλα και γενικά από τα πιο ευαίσθητα μέρη του βοτάνου που δεν είναι τόσο σκληρά. Προτιμούμε το έγχυμα από το αφέψημα, όταν το βότανο μας το επιτρέπει, προκειμένου να πάρουμε το δυνατόν περισσότερες από τις ευεργετικές του ιδιότητες.

 

Έγχυμα σε λάδι

 

Η έγχυση προκύπτει όταν τοποθετήσουμε φρέσκα βότανα μέσα σε δοχείο με λάδι (συνήθως παρθένο ελαιόλαδο) και  αν το αφήσουμε στον ήλιο για ορισμένες μέρες ανάλογα με το βότανο. Απελευθερώνονται έτσι οι δραστικές ουσίες του φυτού μέσα στο λάδι και διατηρούνται αναλλοίωτες για μεγάλο χρονικό διάστημα αν το φυλάξουμε σφραγισμένο σε σκοτεινό και ξηρό μέρος. Από τα πιο γνωστά εγχύματα σε λάδι είναι το βαλσαμόλαδο.

 

Βάμμα

 

Είναι έγχυση του βοτάνου στο καθαρό οινόπνευμα ή αλκοόλ για μερικές μέρες. Το οινόπνευμα βοηθάει στην ευκολότερη διάλυση και απορρόφηση των ενεργών συστατικών και ουσιών του βοτάνου. Για οικιακή χρήση είναι κατάλληλα τα αλκοολούχα ποτά (βότκα, τζιν, άσπρο ρούμι, τσίπουρο, ρακί) με 40-50 βαθμούς.Χρησιμοποιούμε καθαρό φυτικό αλκοόλ και σε γενική αναλογία 1:5 (ένα μέρος βοτάνου σε 5 μέρη αλκοόλ). Τοποθετούμε σε σκουρόχρωμο μπουκάλι το βότανο και το γεμίζουμε με αλκοόλ μέχρι να το σκεπάσει εντελώς. Το αφήνουμε σε σκιερό μέρος για τουλάχιστον 10 ημέρες και ανακατεύουμε αναποδογυρίζοντας το μπουκάλι κάθε 2-3 μέρες. Όταν είναι έτοιμο, σουρώνεται και φυλάσσεται σε σκουρόχρωμα μπουκάλια παραμένοντας αναλλοίωτο για τουλάχιστον 2χρόνια). Χρησιμοποιείται είτε εξωτερικά, είτε πίνετε 1 κουταλάκι του γλυκού διαλυμένο σε νερό ή χυμό μια-δυο φορές την ημέρα ανάλογα με τη θεραπεία.

 

Σιρόπι

 

Το σιρόπι παρασκευάζεται με την ανάμιξη εγχύματος ή αφεψήματος του βοτάνου με μέλι ή ακατέργαστη ζάχαρη σε γενική αναλογία 2:1. Αφού ζεστάνουμε το μίγμα το ανακατεύουμε ώστε να ομογενοποιηθεί και το τοποθετούμε σε σκούρα μπουκαλάκια. Πίνετε άφοβα 2-3 κουταλάκια του γλυκού την ημέρα όταν υποδεικνύεται από την θεραπεία. Διατηρείται σε δροσερό και σκιερό μέρος για 6 μήνες περίπου.

 

Κατάπλασμα

 

Το φρέσκο συνήθως βότανο ψιλοκόβεται και βράζεται για μερικά λεπτά σε νερό. Στη συνέχεια αφαιρούμε το νερό και το τοποθετούμε στην πάσχουσα περιοχή για 2-3 ώρες, συγκρατώντας το με αποστειρωμένη γάζα, επίδεσμο ή βαμβάκι.

 

Αλοιφή

 

Χρησιμοποιώντας έγχυμα βοτάνων ή το ελαιό του και  φυσικό κερί μέλισσας φτιάχνουμε αλοιφή.

 

 

 

Οδηγίες φύλαξης & χρήσης των μπαχαρικών σας

 

Συμβουλές αποθήκευσης των μπαχαρικών σας

 

Η φρεσκάδα των μπαχαρικών και των βοτάνων μπορεί να διατηρηθεί περισσότερο, εφόσον αποθηκεύονται σε αεροστεγή δοχεία.

 

Κρατήστε τα μακριά από θερμότητα, υγρασία και άμεσο ηλιακό φως. Τα στοιχεία αυτά επιταχύνουν την απώλεια της γεύσης  και του  αρώματος των μπαχαρικών και βοτάνων. Αποφύγετε την αποθήκευση πάνω από σώματα θέρμανσης, πλυντήριο πιάτων, νεροχύτη ή κοντά σε παράθυρο.

 

Τα μπαχαρικά δεν πρέπει να αποθηκεύονται στον καταψύκτη. Η κατάψυξη δεν παρατείνει τη διάρκεια ζωής των αποξηραμένων μπαχαρικών και βοτάνων που χρησιμοποιούνται τακτικά. Εάν είναι αποθηκευμένα στην κατάψυξη, και επανειλημμένα αφαιρούνται για χρήση,  η συμπύκνωση που θα προκληθεί μέσα στα δοχεία  θα επιταχύνει την απώλεια της γεύσης και του αρώματος.

 

Πάντα να κλείνετε καλά τα δοχεία μπαχαρικών μετά από κάθε χρήση.

 


Μέσος όρος διάρκεια ζωής των Μπαχαρικών – Αρωματικών φυτών:

 

Μπαχαρικά: Τριμμένα- 3 χρόνια   Ολόκληρα - 4 χρόνια

Αρωματικά φυτά: 1-3 έτη

Σπόροι: 4 έτη, εκτός από σπόρους παπαρούνας και σουσαμιού: 2 χρόνια

Εκχυλίσματα: 4 έτη, εκτός από το εκχύλισμα βανίλιας, το οποίο έχει απεριόριστη διάρκεια ζωής

Καρυκεύματα / μείγματα: 1-2 χρόνια


 

Πώς να προφυλάξετε και να ελέγξετε την  φρεσκάδα των μπαχαρικών

 

Τα ολόκληρα Μπαχαρικά και μυρωδικά  διατηρούν τη φρεσκάδα τους περισσότερο από εκείνα που είναι  τριμμένα.

 

Τα Μπαχαρικά-Αρωματικά φυτά δεν χαλάνε, αλλά χάνουν την δύναμή τους. Παλιά και ασθενή  καρυκεύματα δεν θα αποδώσουν τη γεύση που πρέπει.

 

Τα Μπαχαρικά και τα Αρωματικά φυτά θα διατηρηθούν φρέσκα  για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, εάν είναι αποθηκευμένα σε αεροστεγή δοχεία.

 

Υπάρχουν τρεις μέθοδοι  που θα χρησιμοποιήσετε  κατά τον έλεγχο της φρεσκάδας - εμφάνισης, οσμής και γεύσης. Οπτικός έλεγχος- το ξεθώριασμα του χρώματος είναι ένας καλός δείκτης της απώλειας γεύσης. Δοκιμάστε και μυρίστε  τα μπαχαρικά σας- αν δεν έχετε την αίσθηση φρέσκιας μυρωδιάς ή γεύσης, θα πρέπει να αντικατασταθούν.

 

Μην ρίχνετε  τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά σας κατευθείαν από το μπουκάλι πάνω από μια κατσαρόλα στον ατμό. Οι ατμοί  που εισάγονται στο μπουκάλι θα επιταχύνουν την απώλεια γεύσης και αρώματος. Ο ατμός  μπορεί επίσης να λασπώσει το περιεχόμενο.

 

Βεβαιωθείτε ότι το δοσομετρικό κουτάλι σας είναι εντελώς στεγνό όταν βυθίζεται στο δοχείο με το μπαχαρικό σας. Η υγρασία που εισάγεται στο δοχείο σας,  έχει επίσης ως αποτέλεσμα την απώλεια γεύσης και αλλοίωσης του περιεχομένου.

 • Κωδικός Προϊόντος: ΒΜΧ-0142
 • Διαθεσιμότητα: Διαθέσιμο
 • 5,70€

Εάν επιθυμείτε να παραγγείλετε μεγαλύτερες ποσότητες από τις προτεινόμενες, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας

Ετικέτες: καταθλιψη, προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, αφροδισιακο, καρκινος, οραση, ωχρα κηλιδα, καρδια, αλτσχαιμερ, ανοια