MORINGA - ΜΟΡΙΝΓΚΑ PREMIUM ΣΚΟΝΗ 100γρ.
«Οι φωτογραφίες είναι για την παρουσίαση και ενδεχομένως να μην απεικονίζουν πάντα ακριβώς το προιόν που αποστέλλουμε.»
Moringa premium σκόνη 100γρ.
Σκόνη από τα φύλλα του δέντρου Moringa oleifera, που φύεται στους πρόποδες των Ιμαλαϊων, τη βορειοδυτική Ινδία και καλλιεργείται στους τροπικούς. Από τους ιθαγενείς λαούς που το έχουν χρησιμοποιήσει για αιώνες και για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες καλείται ως το "δέντρο θαύμα". Γεγονός είναι ότι πρόκειται για ένα από τα πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά φυτό για τον άνθρωπο και ως φυσική πηγή αυτών των συστατικών τα καθιστά εξόχως βιοδιαθέσιμα.
Τα φύλλα του φυτού είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνη Α, βιταμίνη Β, βιταμίνη C, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Παρέχει στον οργανισμό όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, ενώ ταυτόχρονα το βοηθάει να απαλλαγεί από τις περιττές τοξίνες.
Έχει βρεθεί ότι
- εξισορροπεί τα επίπεδα της χοληστερόλης στον οργανισμό και τα επίπεδα του σακχάρου
- τονώνει τον μυικό ιστό
- δίνει ενέργεια
- διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα
- έχει αντι-στρεσογόνα δράση
- τονώνει τον μεταβολισμό
- υποστηρίζει την πέψη
- βοηθά στην απώλεια βάρους
- αυξάνει την ποσότητα του μητρικού γάλακτος
- προστατεύει το ήπαρ και τα νεφρά
- βελτιώνει την όραση και την υγεία των δοντιών
- έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες και
- είναι καλό τονωτικό του δέρματος
Χρησιμοποιείται από άτομα που θέλουν να ανεβάσουν τα επίπεδα της ενέργειάς τους, από όσους έχουν ανάγκη από αυτοσυγκέντρωση και από τους αθλητές κατά τη διάρκεια της προπόνησης για την αύξηση της αντοχής τους.
Τρόπος χρήσης:
Η Μορίνγκα έχει πράσινη-γήινη γεύση όπως το σπανάκι ή το μάτσα τσάι.
Λαμβάνετε 1 κουταλάκι του γλυκού καθημερινά. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν τσάι, να προστεθεί σε χυμούς ή πάνω από τα πιάτα σας.
Προσοχή: Να μην λαμβάνεται από εγκύους και όσους ακολουθούν θεραπεία με αντιπηκτικά φάρμακα.
Ενδεικτική Βιβλιογραφία
- Anwar, F., Latif, S., Ashraf, M., & Gilani, A. H. (2006, November 6). Moringa oleifera: A food plant with multiple medicinal uses. Phytotherapy Research, 21, 17-25
- Waterman, C., Rojas‐Silva, P., Tumer, T. B., Kuhn, P., Richard, A. J., Wicks, S., ... Raskin, I. (2015, April 17). Isothiocyanate‐rich Moringa oleifera extract reduces weight gain, insulin resistance, and hepatic gluconeogenesis in mice [Abstract}. Molecular Nutrition & Food Research, 59(6), 1013–1024
- Tahir, K., Mugal, M. T., & Haq, I. U. (2010). Moringa oleifera: A natural gift-A review [Abstract]. Journal of Pharmaceutical Sciences and Research, 2(11), 775–781
- Cheenpracha, S., Park, E. J., Yoshida, W. Y., Barit, C., Wall, M., Pezzuto, J. M., … Chang, L. C. (2010, September 1). Potential anti-inflammatory phenolic glycosides from the medicinal plant Moringa oleifera fruits [Abstract]. Bioorganic & Medicinal Chemistry, 18(17), 6598–6602
- Debnath, S., Biswas, D., Ray, K., & Guha, D. (2011, January 15). Moringa oleifera induced potentiation of serotonin release by 5-HT 3 receptors in experimental ulcer model [Abstract]. Phytomedicine, 18(2–3), 91–95
- Ganguly, R., & Guha, D. (2008, December 1). Alteration of brain monoamines & EEG wave pattern in rat model of Alzheimer's disease & protection by Moringa oleifera [Abstract]. Indian Journal of Medical Research, 128(6), 744–751
Τρόποι χρήσης των Βοτάνων
Αφέψημα
Τοποθετούμε σε ένα μπρίκι ή ένα μικρό κατσαρολάκι την απαιτούμενη ποσότητα νερού μαζί με το βότανο. Τα σιγοβράζουμε για 5 έως 15 λεπτά σύμφωνα με τις οδηγίες, μετρώντας από την στιγμή που το νερό έχει αρχίσει να βράζει. Συνήθως αφέψημα φτιάχνουμε όταν χρησιμοποιούμε τα σκληρά μέρη του βοτάνου, όπως ρίζες, φλοιό, βλαστούς, καρπούς και σκληρά φύλλα, γιατί αυτά χρειάζονται πιο έντονη επεξεργασία για να μας δώσουν τα πολύτιμα συστατικά τους. Όταν είναι έτοιμο, σουρώνουμε και πίνουμε. Αν η γεύση δεν είναι ευχάριστη προσθέτουμε μέλι ή μαύρη ζάχαρη. Για ένα φλυτζάνι ρίχνουμε 1-2 κουταλιές του γλυκού από το βότανο. Για φύλλα, 4-5 φυλλαράκια συνήθως είναι αρκετά.
Έγχυμα
Βάζουμε το βότανο σε ένα μπρίκι ή μια τσαγιέρα, που περιέχει νερό που μόλις έχει βράσει και το έχουμε βγάλει από τη φωτιά. Σκεπάζουμε πάντα, ώστε να μην εξατμίζονται οι πτητικές τους ουσίες, που είναι και οι χρησιμότερες. Το αφήνουμε σκεπασμένο από 5 έως 15 λεπτά σύμφωνα με τις οδηγίες. Όταν είναι έτοιμο, σουρώνουμε και πίνουμε. Οι δοσολογίες είναι οι ίδιες με του αφεψήματος. Έγχυμα φτιάχνουμε από τα άνθη, τα φύλλα και γενικά από τα πιο ευαίσθητα μέρη του βοτάνου που δεν είναι τόσο σκληρά. Προτιμούμε το έγχυμα από το αφέψημα, όταν το βότανο μας το επιτρέπει, προκειμένου να πάρουμε το δυνατόν περισσότερες από τις ευεργετικές του ιδιότητες.
Έγχυμα σε λάδι
Η έγχυση προκύπτει όταν τοποθετήσουμε φρέσκα βότανα μέσα σε δοχείο με λάδι (συνήθως παρθένο ελαιόλαδο) και αν το αφήσουμε στον ήλιο για ορισμένες μέρες ανάλογα με το βότανο. Απελευθερώνονται έτσι οι δραστικές ουσίες του φυτού μέσα στο λάδι και διατηρούνται αναλλοίωτες για μεγάλο χρονικό διάστημα αν το φυλάξουμε σφραγισμένο σε σκοτεινό και ξηρό μέρος. Από τα πιο γνωστά εγχύματα σε λάδι είναι το βαλσαμόλαδο.
Βάμμα
Είναι έγχυση του βοτάνου στο καθαρό οινόπνευμα ή αλκοόλ για μερικές μέρες. Το οινόπνευμα βοηθάει στην ευκολότερη διάλυση και απορρόφηση των ενεργών συστατικών και ουσιών του βοτάνου. Για οικιακή χρήση είναι κατάλληλα τα αλκοολούχα ποτά (βότκα, τζιν, άσπρο ρούμι, τσίπουρο, ρακί) με 40-50 βαθμούς.Χρησιμοποιούμε καθαρό φυτικό αλκοόλ και σε γενική αναλογία 1:5 (ένα μέρος βοτάνου σε 5 μέρη αλκοόλ). Τοποθετούμε σε σκουρόχρωμο μπουκάλι το βότανο και το γεμίζουμε με αλκοόλ μέχρι να το σκεπάσει εντελώς. Το αφήνουμε σε σκιερό μέρος για τουλάχιστον 10 ημέρες και ανακατεύουμε αναποδογυρίζοντας το μπουκάλι κάθε 2-3 μέρες. Όταν είναι έτοιμο, σουρώνεται και φυλάσσεται σε σκουρόχρωμα μπουκάλια παραμένοντας αναλλοίωτο για τουλάχιστον 2χρόνια). Χρησιμοποιείται είτε εξωτερικά, είτε πίνετε 1 κουταλάκι του γλυκού διαλυμένο σε νερό ή χυμό μια-δυο φορές την ημέρα ανάλογα με τη θεραπεία.
Σιρόπι
Το σιρόπι παρασκευάζεται με την ανάμιξη εγχύματος ή αφεψήματος του βοτάνου με μέλι ή ακατέργαστη ζάχαρη σε γενική αναλογία 2:1. Αφού ζεστάνουμε το μίγμα το ανακατεύουμε ώστε να ομογενοποιηθεί και το τοποθετούμε σε σκούρα μπουκαλάκια. Πίνετε άφοβα 2-3 κουταλάκια του γλυκού την ημέρα όταν υποδεικνύεται από την θεραπεία. Διατηρείται σε δροσερό και σκιερό μέρος για 6 μήνες περίπου.
Κατάπλασμα
Το φρέσκο συνήθως βότανο ψιλοκόβεται και βράζεται για μερικά λεπτά σε νερό. Στη συνέχεια αφαιρούμε το νερό και το τοποθετούμε στην πάσχουσα περιοχή για 2-3 ώρες, συγκρατώντας το με αποστειρωμένη γάζα, επίδεσμο ή βαμβάκι.
Αλοιφή
Χρησιμοποιώντας έγχυμα βοτάνων ή το ελαιό του και φυσικό κερί μέλισσας φτιάχνουμε αλοιφή.