ΑΣΤΡΑΓΑΛΟΣ (ASTRAGALUS MEMBRANACEUS) ΣKONH BIO 80γρ
«Οι φωτογραφίες είναι για την παρουσίαση και ενδεχομένως να μην απεικονίζουν πάντα ακριβώς το προιόν που αποστέλλουμε.»
Αστράγαλος (Astragalus membranaceus), Huang qi
Το φυτό Astragalus, γνωστό και ως Huáng Qí ή Milkvetch, είναι ένα βότανο που είναι πιο γνωστό για τη χρήση του στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική. Υπάρχουν παγκοσμίως πανω από 2.000 είδη, αλλά φαρμακολογικά έχει ελεγχθεί το κινέζικο είδος που φύεται στην Β.Κίνα και στις περιοχές Γιουνάν και Σιτσουάν. Χρησιμοποιούμε την αποξηραμένη ρίζα του.
Η σύγχρονα φυτοχημεία και τα φαρμακολογικά πειράματα έχουν αποδείξει ότι οι πολυσακχαρίτες του Αστραγάλου (APS) είναι ένα από τα σημαντικότερα ενεργά συστατικά (περιέχει επίσης σαπωνίνες,κουμαρίνες, φλαβονοειδή) στη ρίζα του Astragalus membranaceus με πολύπλευρη και σημαντική βιοδραστικότητα, όπως : ανοσορυθμιστική*, αντιοξειδωτική, αντικαρκινική, αντι-διαβητική, αντιιική, ηπατοπροστατευτική, αντιφλεγμονώδη, αντι- αθηροσκληρυντική, αιματοποιητική και νευροπροστατευτική. (*ανοσορυθμιστικό: Δεν προκαλεί τεχνητή ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος αλλά το επαναφέρει στα φυσιολογικά του επίπεδα)
Ο Αστράγαλος πιστεύεται ότι παρατείνει τη ζωή και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πολλών ασθενειών, όπως κόπωση, αλλεργίες και το κοινό κρυολόγημα. Χρησιμοποιείται επίσης κατά των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη και άλλων καταστάσεων.
Γιατί χρησιμοποιείται ο Αστράγαλος:
- Το βότανο Astragalus μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος, για την πρόληψη και την καταπολέμηση βακτηριακών και ιογενών λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένου του κοινού κρυολογήματος.
- Μελέτες με δοκιμαστικούς σωλήνες και σε ζώα δείχνουν ότι ο Αστράγαλος καταπολεμά τους ιούς του έρπητα, την ηπατίτιδα C και τον ιό της γρίπης των πτηνών H9
- Σε κλινική δοκιμή φάνηκε ότι ο Αστράγαλος μειώνει την υπερδραστηριότητα της ανοσολογικής λειτουργίας σε άτομα με αυτοάνοσο νόσημα (ερθηματώδη λύκο),
- Ο Αστράγαλος ενδεχομένως να μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια και στη μείωση των συμπτωμάτων της μυοκαρδίτιδας.
- Τα συμπληρώματα Astragalus μπορεί να βοηθήσουν στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.
- Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι o Αστράγαλος μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της λειτουργίας των νεφρών σε άτομα με νεφρική νόσο. Μπορεί επίσης να αποτρέψει λοιμώξεις σε άτομα με μειωμένη νεφρική λειτουργία.
- Ο Αστράγαλος μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της κούρασης σε άτομα με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης όταν συνδυάζεται και με άλλα συμπληρώματα βοτάνων (π.χ ginseng)
- Σε μελέτες δοκιμαστικών σωλήνων, ο Αστράγαλος προκάλεσε την απόπτωση ή τον προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο, σε διάφορους τύπους καρκινικών κυττάρων
- Μια κλινική μελέτη διαπίστωσε ότι 160 mg astragalus δύο φορές την ημέρα μπορεί να μειώσει το φτέρνισμα και τη ρινική καταρροή σε άτομα με εποχιακές αλλεργίες
- Όταν χορηγείται ενδοφλεβίως σε νοσοκομειακό περιβάλλον (στην Κίνα), ο Αστράγαλος μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της ναυτίας και του εμέτου σε όσους υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία.
Δοσολογία/τρόπος χρήσης
Τυπικά χρησιμοποιούνται 1000mg ρίζας Αστραγάλου σε σκόνη (ένα γραμμάριο) 2-3 φορές την ημέρα, διαλυμένα σε νερό, χυμό, ζωμούς, σούπες κλπ.
Ιδιαίτερες προφυλάξεις:
Για τους περισσότερους ανθρώπους, το astragalus είναι καλά ανεκτό. Ωστόσο, έχουν αναφερθεί μικρές παρενέργειες σε μελέτες, όπως εξάνθημα, κνησμός, καταρροή, ναυτία και διάρροια
Αν και ο Αστράγαλος είναι ασφαλές βότανο για τους περισσότερους ανθρώπους, τα ακόλουθα άτομα θα πρέπει να το αποφεύγουν ή να το συζητήσουν με τον γιατρό τους:
Έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες: Δεν υπάρχει επί του παρόντος αρκετή έρευνα για να αποδειχθεί ότι το astragalus είναι ασφαλές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού.
Άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα ή που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα: Ενώ ο Αστράγαλος έχει δείξει ανοσορρυθμιστική ικανότητα σε κάποιες μελέτες ενδεχομένως να αυξήσει τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Εξετάστε το ενδεχόμενο να αποφύγετε το astragalus εάν έχετε μια αυτοάνοση ασθένεια, όπως σκλήρυνση κατά πλάκας, λύκο ή ρευματοειδή αρθρίτιδα ή να το συζητήσετε με τον ιατρό σας.
Το βότανο Astragalus επειδή έχει επίδραση (μειωτική) στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και την αρτηριακή πίεση. Να χρησμοποιείται με προσοχή εάν έχετε διαβήτη ή έχετε προβλήματα με την αρτηριακή σας πίεση
Ενδεικτική βιβλιογραφία
- A Review of the Pharmacological Action of Astragalus PolysaccharideEffects of Astragalus membranaceus and Tripterygium hypoglancum on natural killer cell activity of peripheral blood mononuclear in systemic lupus erythematosus
- Therapeutic effects of astragalus polysaccharides on inflammation and synovial apoptosis in rats with adjuvant-induced arthritis
- Structural features and biological activities of the polysaccharides from Astragalus membranaceus
- Experimental study of the effect of Astragalus membranaceus against herpes simplex virus type 1
- Antiviral, embryo toxic and cytotoxic activities of Astragalus membranaceus root extracts.
- Astragalus polysaccharide enhances immunity and inhibits H9N2 avian influenza virus in vitro and in vivo
- Herbal plants and plant preparations as remedial approach for viral diseases
Τρόποι χρήσης των Βοτάνων
Αφέψημα
Τοποθετούμε σε ένα μπρίκι ή ένα μικρό κατσαρολάκι την απαιτούμενη ποσότητα νερού μαζί με το βότανο. Τα σιγοβράζουμε για 5 έως 15 λεπτά σύμφωνα με τις οδηγίες, μετρώντας από την στιγμή που το νερό έχει αρχίσει να βράζει. Συνήθως αφέψημα φτιάχνουμε όταν χρησιμοποιούμε τα σκληρά μέρη του βοτάνου, όπως ρίζες, φλοιό, βλαστούς, καρπούς και σκληρά φύλλα, γιατί αυτά χρειάζονται πιο έντονη επεξεργασία για να μας δώσουν τα πολύτιμα συστατικά τους. Όταν είναι έτοιμο, σουρώνουμε και πίνουμε. Αν η γεύση δεν είναι ευχάριστη προσθέτουμε μέλι ή μαύρη ζάχαρη. Για ένα φλυτζάνι ρίχνουμε 1-2 κουταλιές του γλυκού από το βότανο. Για φύλλα, 4-5 φυλλαράκια συνήθως είναι αρκετά.
Έγχυμα
Βάζουμε το βότανο σε ένα μπρίκι ή μια τσαγιέρα, που περιέχει νερό που μόλις έχει βράσει και το έχουμε βγάλει από τη φωτιά. Σκεπάζουμε πάντα, ώστε να μην εξατμίζονται οι πτητικές τους ουσίες, που είναι και οι χρησιμότερες. Το αφήνουμε σκεπασμένο από 5 έως 15 λεπτά σύμφωνα με τις οδηγίες. Όταν είναι έτοιμο, σουρώνουμε και πίνουμε. Οι δοσολογίες είναι οι ίδιες με του αφεψήματος. Έγχυμα φτιάχνουμε από τα άνθη, τα φύλλα και γενικά από τα πιο ευαίσθητα μέρη του βοτάνου που δεν είναι τόσο σκληρά. Προτιμούμε το έγχυμα από το αφέψημα, όταν το βότανο μας το επιτρέπει, προκειμένου να πάρουμε το δυνατόν περισσότερες από τις ευεργετικές του ιδιότητες.
Έγχυμα σε λάδι
Η έγχυση προκύπτει όταν τοποθετήσουμε φρέσκα βότανα μέσα σε δοχείο με λάδι (συνήθως παρθένο ελαιόλαδο) και αν το αφήσουμε στον ήλιο για ορισμένες μέρες ανάλογα με το βότανο. Απελευθερώνονται έτσι οι δραστικές ουσίες του φυτού μέσα στο λάδι και διατηρούνται αναλλοίωτες για μεγάλο χρονικό διάστημα αν το φυλάξουμε σφραγισμένο σε σκοτεινό και ξηρό μέρος. Από τα πιο γνωστά εγχύματα σε λάδι είναι το βαλσαμόλαδο.
Βάμμα
Είναι έγχυση του βοτάνου στο καθαρό οινόπνευμα ή αλκοόλ για μερικές μέρες. Το οινόπνευμα βοηθάει στην ευκολότερη διάλυση και απορρόφηση των ενεργών συστατικών και ουσιών του βοτάνου. Για οικιακή χρήση είναι κατάλληλα τα αλκοολούχα ποτά (βότκα, τζιν, άσπρο ρούμι, τσίπουρο, ρακί) με 40-50 βαθμούς.Χρησιμοποιούμε καθαρό φυτικό αλκοόλ και σε γενική αναλογία 1:5 (ένα μέρος βοτάνου σε 5 μέρη αλκοόλ). Τοποθετούμε σε σκουρόχρωμο μπουκάλι το βότανο και το γεμίζουμε με αλκοόλ μέχρι να το σκεπάσει εντελώς. Το αφήνουμε σε σκιερό μέρος για τουλάχιστον 10 ημέρες και ανακατεύουμε αναποδογυρίζοντας το μπουκάλι κάθε 2-3 μέρες. Όταν είναι έτοιμο, σουρώνεται και φυλάσσεται σε σκουρόχρωμα μπουκάλια παραμένοντας αναλλοίωτο για τουλάχιστον 2χρόνια). Χρησιμοποιείται είτε εξωτερικά, είτε πίνετε 1 κουταλάκι του γλυκού διαλυμένο σε νερό ή χυμό μια-δυο φορές την ημέρα ανάλογα με τη θεραπεία.
Σιρόπι
Το σιρόπι παρασκευάζεται με την ανάμιξη εγχύματος ή αφεψήματος του βοτάνου με μέλι ή ακατέργαστη ζάχαρη σε γενική αναλογία 2:1. Αφού ζεστάνουμε το μίγμα το ανακατεύουμε ώστε να ομογενοποιηθεί και το τοποθετούμε σε σκούρα μπουκαλάκια. Πίνετε άφοβα 2-3 κουταλάκια του γλυκού την ημέρα όταν υποδεικνύεται από την θεραπεία. Διατηρείται σε δροσερό και σκιερό μέρος για 6 μήνες περίπου.
Κατάπλασμα
Το φρέσκο συνήθως βότανο ψιλοκόβεται και βράζεται για μερικά λεπτά σε νερό. Στη συνέχεια αφαιρούμε το νερό και το τοποθετούμε στην πάσχουσα περιοχή για 2-3 ώρες, συγκρατώντας το με αποστειρωμένη γάζα, επίδεσμο ή βαμβάκι.
Αλοιφή
Χρησιμοποιώντας έγχυμα βοτάνων ή το ελαιό του και φυσικό κερί μέλισσας φτιάχνουμε αλοιφή.