ΤΣΑΙ ΒΟΥΝΟΥ ΚΡΗΤΗΣ (ΜΑΛΟΤΗΡΑ) μάτσο

New ΤΣΑΙ ΒΟΥΝΟΥ ΚΡΗΤΗΣ (ΜΑΛΟΤΗΡΑ) μάτσο

«Οι φωτογραφίες είναι για την παρουσίαση και ενδεχομένως να μην απεικονίζουν πάντα ακριβώς το προιόν που αποστέλλουμε.»

Τσάι Βουνού της Κρήτης (Sideritis syriaca.), Sideritis, Greek Mountain Tea (περίπου 50γρ)
Άλλες Ονομασίες: Σιδερίτης, Μαλοτήρα

Η μαλοτήρα (Sideritis syriaca), γνωστή κι ως τσάι του βουνού ή καλοκοιμηθιά, είναι ποώδες φυτό ή θάμνος 10-50 εκ. που απαντάται στα υψηλά υψόμετρα της Δυτικής Κρήτης (άνω των 900μ). Το είδος είναι ενδημικό της Κρήτης και η ονομασία του syriaca (αντί για cretica) προέρχεται πιθανόν από σύγχυση του βοτανολόγου που την ονομάτισε.

Τα φύλλα του είναι μικρά και χνουδωτά, ενώ το καλοκαίρι σχηματίζει στάχια με κίτρινα άνθη. Η μαλοτήρα δυστυχώς έχει μειωθεί δραματικά από τα βουνά, κυρίως λόγω της υπερβόσκησης και της υπερβολικής συλλογής της. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι αυτή η μείωση του πληθυσμού έχει συμπέσει χρονικά με την καταστροφή του Τσερνομπίλ. Έτσι, το απίθανο μέλι που παραγόταν από τα άνθη της ως το ‘80, πλέον δεν παράγεται σχεδόν πουθενά.

Οι Ενετοί φαίνεται να έμαθαν τη χρήση της στους Κρητικούς κατά των κρυολογημάτων, τις παθήσεις του στομάχου και του αναπνευστικού. Σύμφωνα με μια εκδοχή, το όνομα της maletira προέρχεται από τις ιταλικές λέξεις male (αρρώστια) και tirare (σύρω, διώχνω), εκφράζοντας τις θεραπευτικές ιδιότητες της. Εναλλακτικά, θεωρείται ότι η λέξη προέρχεται από τη λέξη μαλλωτός = μαλλιαρός, λόγω των χνουδωτών φύλλων της.

Μαλοτήρα, η θαυματουργή

Η μαλοτήρα (Sideritis syriaca) θεωρείται φυτό θαυματουργό. Όπως προαναφέρθηκε, χρησιμοποιείται για τα νέας γενιάς φάρμακα κατά του Αλτσχάιμερ, ως ενισχυτικό της μνήμης. Επιπλέον δρα ως αντιφλεγμονώδες, βακτηριοστατικό, αντιοξειδωτικό, αντιμικροβιακό, ευστόμαχο, εφιδρωτικό, τονωτικό, αντιερεθιστικό και αντιαναιμικό.

Η σύγχρονη επιστημονική έρευνα αποκάλυψε την παρουσία στο φυτό πολύτιμων φλαβονοειδών ουσιών με ποικίλες φαρμακοδυναμικές δράσεις, όπως διέγερση της καρδιακής λειτουργίας, ελάττωση της πίεσης και λειτουργία κατά της ευθραυστότητας των τριχοειδών αγγείων.

Επίσης, η μαλοτήρα έχει δράση διουρητική και προστατεύει από τα κρυολογήματα. Όμως, καλύτερο είναι πως, σε αντίθεση με άλλα αρωματικά φυτά και βότανα, η μαλοτήρα δεν έχει παρενέργειες σε περίπτωση μεγάλης ή συχνής κατανάλωσης. Όπως λέει ο δρ. Οικονομάκης, «σε αντίθεση με άλλα αρωματικά και βότανα, που πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, η μαλοτήρα είναι... άμετρη. Δεν είναι φάρμακο και φαρμάκι μαζί, ανάλογα με τη δόση και τη συχνότητα της κατανάλωσης. Όλα τ' άλλα θέλουν μέτρο, η μαλοτήρα όχι. Όση και να καταναλώσει κανείς δε θα αντιμετωπίσει ποτέ πρόβλημα»...

(Οι παραπάνω πληροφορίες από neakriti.gr και cretanbeaches.com)

Βασικές Ιδιότητες: Kαταπραϋντικό, ηρεμιστικό, ευστόμαχο, αναλγητικό, αντιμικροβιακό, αντιφλεγμονώδες, αντιοξειδωτικό, αγχολυτικό, επουλωτικό

Χρήσεις: για Κρυολόγημα και γρίππη, για την καλή λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος, σε Οίδημα (φλεγμονή), Πιστεύεται
ότι είναι ευεργετικό για τα αιμοφόρα αγγεία της καρδιάς, για λοιμώξεις του ουροποιητικού, για την πρόληψη και αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ

Πως χρησιμοποιείται:
ως έγχυμα: 1 κουταλάκι του γλυκού σε 1 φλιτζάνι νερό για περίπου 10'. Πίνουμε 3 φορές την ημέρα

Ιδιαίτερες προφυλάξεις:
Δεν υπάρχουν γνωστοί κίνδυνοι από την χρήση του Σιδερίτη/Τσάι του Βουνού.

Γράψτε μια αξιολόγηση

Παρακαλώ συνδεθείτε ή δημιουργήστε λογαριασμό για να αξιολογήσετε

Τρόποι χρήσης των Βοτάνων

 

Αφέψημα

 

Τοποθετούμε σε ένα μπρίκι ή ένα μικρό κατσαρολάκι την απαιτούμενη ποσότητα νερού μαζί με το βότανο. Τα σιγοβράζουμε για 5 έως 15 λεπτά σύμφωνα με τις οδηγίες, μετρώντας από την στιγμή που το νερό έχει αρχίσει να βράζει. Συνήθως αφέψημα φτιάχνουμε όταν χρησιμοποιούμε τα σκληρά μέρη του βοτάνου, όπως ρίζες, φλοιό, βλαστούς, καρπούς και σκληρά φύλλα, γιατί αυτά χρειάζονται πιο έντονη επεξεργασία για να μας δώσουν τα πολύτιμα συστατικά τους. Όταν είναι έτοιμο, σουρώνουμε και πίνουμε. Αν η γεύση δεν είναι ευχάριστη προσθέτουμε μέλι ή μαύρη ζάχαρη. Για ένα φλυτζάνι ρίχνουμε 1-2 κουταλιές του γλυκού από το βότανο. Για φύλλα, 4-5 φυλλαράκια συνήθως είναι αρκετά.

 

Έγχυμα

 

Βάζουμε το βότανο σε ένα μπρίκι ή μια τσαγιέρα, που περιέχει νερό που μόλις έχει βράσει και το έχουμε βγάλει από τη φωτιά. Σκεπάζουμε πάντα, ώστε να μην εξατμίζονται οι πτητικές τους ουσίες, που είναι και οι χρησιμότερες. Το αφήνουμε σκεπασμένο από 5 έως 15 λεπτά σύμφωνα με τις οδηγίες. Όταν είναι έτοιμο, σουρώνουμε και πίνουμε. Οι δοσολογίες είναι οι ίδιες με του αφεψήματος. Έγχυμα φτιάχνουμε από τα άνθη, τα φύλλα και γενικά από τα πιο ευαίσθητα μέρη του βοτάνου που δεν είναι τόσο σκληρά. Προτιμούμε το έγχυμα από το αφέψημα, όταν το βότανο μας το επιτρέπει, προκειμένου να πάρουμε το δυνατόν περισσότερες από τις ευεργετικές του ιδιότητες.

 

Έγχυμα σε λάδι

 

Η έγχυση προκύπτει όταν τοποθετήσουμε φρέσκα βότανα μέσα σε δοχείο με λάδι (συνήθως παρθένο ελαιόλαδο) και  αν το αφήσουμε στον ήλιο για ορισμένες μέρες ανάλογα με το βότανο. Απελευθερώνονται έτσι οι δραστικές ουσίες του φυτού μέσα στο λάδι και διατηρούνται αναλλοίωτες για μεγάλο χρονικό διάστημα αν το φυλάξουμε σφραγισμένο σε σκοτεινό και ξηρό μέρος. Από τα πιο γνωστά εγχύματα σε λάδι είναι το βαλσαμόλαδο.

 

Βάμμα

 

Είναι έγχυση του βοτάνου στο καθαρό οινόπνευμα ή αλκοόλ για μερικές μέρες. Το οινόπνευμα βοηθάει στην ευκολότερη διάλυση και απορρόφηση των ενεργών συστατικών και ουσιών του βοτάνου. Για οικιακή χρήση είναι κατάλληλα τα αλκοολούχα ποτά (βότκα, τζιν, άσπρο ρούμι, τσίπουρο, ρακί) με 40-50 βαθμούς.Χρησιμοποιούμε καθαρό φυτικό αλκοόλ και σε γενική αναλογία 1:5 (ένα μέρος βοτάνου σε 5 μέρη αλκοόλ). Τοποθετούμε σε σκουρόχρωμο μπουκάλι το βότανο και το γεμίζουμε με αλκοόλ μέχρι να το σκεπάσει εντελώς. Το αφήνουμε σε σκιερό μέρος για τουλάχιστον 10 ημέρες και ανακατεύουμε αναποδογυρίζοντας το μπουκάλι κάθε 2-3 μέρες. Όταν είναι έτοιμο, σουρώνεται και φυλάσσεται σε σκουρόχρωμα μπουκάλια παραμένοντας αναλλοίωτο για τουλάχιστον 2χρόνια). Χρησιμοποιείται είτε εξωτερικά, είτε πίνετε 1 κουταλάκι του γλυκού διαλυμένο σε νερό ή χυμό μια-δυο φορές την ημέρα ανάλογα με τη θεραπεία.

 

Σιρόπι

 

Το σιρόπι παρασκευάζεται με την ανάμιξη εγχύματος ή αφεψήματος του βοτάνου με μέλι ή ακατέργαστη ζάχαρη σε γενική αναλογία 2:1. Αφού ζεστάνουμε το μίγμα το ανακατεύουμε ώστε να ομογενοποιηθεί και το τοποθετούμε σε σκούρα μπουκαλάκια. Πίνετε άφοβα 2-3 κουταλάκια του γλυκού την ημέρα όταν υποδεικνύεται από την θεραπεία. Διατηρείται σε δροσερό και σκιερό μέρος για 6 μήνες περίπου.

 

Κατάπλασμα

 

Το φρέσκο συνήθως βότανο ψιλοκόβεται και βράζεται για μερικά λεπτά σε νερό. Στη συνέχεια αφαιρούμε το νερό και το τοποθετούμε στην πάσχουσα περιοχή για 2-3 ώρες, συγκρατώντας το με αποστειρωμένη γάζα, επίδεσμο ή βαμβάκι.

 

Αλοιφή

 

Χρησιμοποιώντας έγχυμα βοτάνων ή το ελαιό του και  φυσικό κερί μέλισσας φτιάχνουμε αλοιφή.

 

 

 

  • Κωδικός Προϊόντος: ΒΜΧ-367
  • Διαθεσιμότητα: Διαθέσιμο
  • 3,50€

Εάν επιθυμείτε να παραγγείλετε μεγαλύτερες ποσότητες από τις προτεινόμενες, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας

Ετικέτες: Kαταπραϋντικό, ηρεμιστικό, ευστόμαχο, αναλγητικό, αντιμικροβιακό, αντιφλεγμονώδες, αντιοξειδωτικό, αγχολυτικό, επουλωτικό