ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Καλάθι

ΣΑΡΣΑΠΑΡΙΛΛΑ (ΣΜΙΛΑΞ) ρίζα - δερματικά, αρθριτικά

ΣΑΡΣΑΠΑΡΙΛΛΑ (ΣΜΙΛΑΞ) ρίζα - δερματικά, αρθριτικά
ΣΑΡΣΑΠΑΡΙΛΛΑ (ΣΜΙΛΑΞ) ρίζα - δερματικά, αρθριτικά
4.25€
Χωρίς ΦΠΑ: 4.25€
  • Διαθεσιμότητα: Διαθέσιμο
  • Κωδικός προϊόντος: ΒΜΧ-0372

Διαθέσιμες Επιλογές

Σμίλαξ (Smilax sp.), Sarsaparilla
Άλλες ονομασίες: Σαρσαπαρίλλα, Αρκουδόβατος, Αντζουλόβατος,

Για αιώνες, οι αυτόχθονες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούσαν τη ρίζα του φυτού sarsaparilla για τη θεραπεία προβλημάτων των αρθρώσεων όπως η αρθρίτιδα και για τη θεραπεία δερματικών προβλημάτων όπως η ψωρίαση, το έκζεμα και η δερματίτιδα. Θεωρήθηκε επίσης ότι η ρίζα θεραπεύει τη νόσο του Χάνσεν (λέπρα) λόγω των ιδιοτήτων «καθαρισμού του αίματος».

Η Σαρσαπαρίλλα είναι ένα εξομαλυντικό ευρέως φάσματος. Μπορεί να βοηθήσει τη σωστή λειτουργία του οργανισμού στο σύνολο του και να διορθώσει διάχυτα οργανικά πρόβλήματα όπως οι δερματοπάθειες και οι ρευματικές καταστάσεις. Έχει αποδειχθεί επίσης ότι η Σαρσαπαρίλλα περιέχει συατικά που βοηθούν ρην δραστηριότητα της τεστοστερόνης στο σώμα.

Πως χρησιμοποιείται:
η ρίζα της Σαρσαπαρίλλας ως αφέψημα: Ρίχνουμε 1-2 κουταλιές του τσαγιού ρίζα σε ένα φλιτζάνι νερό, βράζουμε και κατόπιν χαμηλώνουμε την φωτιά  και σιγοβράζουμε για 10-15'. Το ρόφημα πρέπει να πίνεται τρεις φορές την ημέρα


Η μυθ-Ιστορία

Το όνομα του το φυτό το πήρε από την ελληνική μυθολογία. Η πανέμορφη νύμφη Σμίλαξ ήταν ερωτευμένη με τον νεαρό θνητό Σπαρτιάτη Κρόκο. Λόγω του ανεκπλήρωτου έρωτα τους, ο νεαρός Κρόκος μεταμορφώθηκε από τον Θεό Ερμή στο ομώνυμο φυτό. Η νύμφη Σμίλαξ μην αντέχοντας το γεγονός αυτό, παρακάλεσε τους Θεούς να την μεταμορφώσουν και αυτή σε φυτό, ώστε να βρίσκεται κοντά στον αγαπημένο της. Πράγματι, οι Θεοί εισάκουσαν την επιθυμία της, όμως επειδή ήθελαν να την τιμωρήσουν ταυτόχρονα, την καταδίκασαν όσο μεγαλώνει να απομακρύνεται από το έδαφος, όπου βρισκόταν ο αγαπημένος της Κρόκος, γι’ αυτό τη μεταμόρφωσαν σε αναρριχώμενο φυτό.

Τα κυριότερα οφέλη και που μπορεί να χρησιμοποιηθεί

Η Σαρσαπαρίλλα περιέχει μια πληθώρα φυτικών χημικών ουσιών που πιστεύεται ότι έχουν ευεργετική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι χημικές ουσίες που είναι γνωστές ως σαπωνίνες μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου στις αρθρώσεις και του κνησμού του δέρματος και επίσης να σκοτώσουν τα βακτήρια. Άλλες χημικές ουσίες μπορεί να είναι χρήσιμες για τη μείωση της φλεγμονής και την προστασία του ήπατος από βλάβες. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι ανθρώπινες μελέτες για αυτούς τους ισχυρισμούς είτε είναι πολύ παλιές είτε λείπουν. Οι μελέτες που αναφέρονται παρακάτω χρησιμοποίησαν τα μεμονωμένα δραστικά συστατικά σε αυτό το φυτό, μεμονωμένες μελέτες κυττάρων ή μελέτες σε ποντίκια. Ενώ τα αποτελέσματα είναι πολύ ενδιαφέροντα, απαιτούνται ανθρώπινες μελέτες για να υποστηρίξουν τους ισχυρισμούς.


1. Ψωρίαση
Τα οφέλη της ρίζας Σαρσαπαρίλλα για τη θεραπεία της ψωρίασης τεκμηριώθηκαν πριν από δεκαετίες. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η Σαρσαπαρίλλα βελτίωσε δραματικά τις δερματικές βλάβες σε άτομα με ψωρίαση. Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι ένα από τα κύρια στεροειδή της Σαρσαπαρίλλα, που ονομάζεται σαρσαπωνίνη, είναι σε θέση να συνδεθεί με τις ενδοτοξίνες που είναι υπεύθυνες για τις βλάβες σε ασθενείς με ψωρίαση και να τις απομακρύνει από το σώμα.

2. Αρθρίτιδα
Η Σαρσαπαρίλλα είναι ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες. Αυτός ο παράγοντας το καθιστά επίσης μια χρήσιμη θεραπεία για φλεγμονώδεις καταστάσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και άλλες αιτίες πόνου στις αρθρώσεις και του οιδήματος που προκαλείται από την ουρική αρθρίτιδα.

3. Σύφιλη
Η Sarsaparlla έχει δείξει δράση ενάντια σε επιβλαβή βακτήρια και άλλους μικροοργανισμούς που έχουν εισβάλει στο σώμα. Αν και μπορεί να μην λειτουργεί τόσο καλά όσο τα σύγχρονα αντιβιοτικά και αντιμυκητιακά φάρμακα, έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες για τη θεραπεία σημαντικών ασθενειών όπως η νόσος του Χάνσεν (λέπρα) και η σύφιλη.
Η αντιμικροβιακή δράση της Σαρσαπαρίλλα έχει τεκμηριωθεί σε πρόσφατες μελέτες. Μια εργασία εξέτασε τη δραστηριότητα περισσότερων από 60 διαφορετικών φαινολικών ενώσεων που απομονώθηκαν από τη σαρσαπαρίλλα. Οι ερευνητές εξέτασαν αυτές τις ενώσεις έναντι έξι τύπων βακτηρίων και ενός μύκητα. Η μελέτη βρήκε 18 ενώσεις που έδειξαν αντιμικροβιακά αποτελέσματα κατά των βακτηρίων και μία κατά του μύκητα.

4. Καρκίνος
Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η Σαρσαπαρίλλα είχε αντικαρκινικές ιδιότητες σε κυτταρικές σειρές πολλαπλών τύπων καρκίνου και σε ποντίκια. Προκλινικές μελέτες σε όγκους καρκίνου του μαστού και καρκίνο του ήπατος έχουν επίσης δείξει τις αντικαρκινικές ιδιότητες της Σαρσαπαρίλλα. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί εάν η Σαρσαπαρίλλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου.

5. Προστασία του ήπατος
Η Σαρσαπαρίλλα έχει επίσης δείξει προστατευτικά αποτελέσματα στο ήπαρ. Έρευνα που διεξήχθη σε αρουραίους με ηπατική βλάβη διαπίστωσε ότι οι ενώσεις πλούσιες σε φλαβονοειδή από τη σαρσαπαρίλλα ήταν σε θέση να αντιστρέψουν τη βλάβη στο ήπαρ και να το βοηθήσουν να λειτουργήσει όσο το δυνατόν καλύτερα.

6. Βελτίωση της βιοδιαθεσιμότητας άλλων συμπληρωμάτων
Η Σαρσαπαρίλλα χρησιμοποιείται σε μείγματα βοτάνων για να λειτουργήσει ως «συνεργιστικό». Με άλλα λόγια, πιστεύεται ότι οι σαπωνίνες που βρίσκονται στη σαρσαπαρίλλα αυξάνουν τη βιοδιαθεσιμότητα και την απορρόφηση άλλων βοτάνων.


Ενδεικτική βιβλιογραφία