ΣΑΡΣΑΠΑΡΙΛΛΑ (ΣΜΙΛΑΞ) ρίζα - δερματικά, αρθριτικά

New ΣΑΡΣΑΠΑΡΙΛΛΑ (ΣΜΙΛΑΞ) ρίζα - δερματικά, αρθριτικά

«Οι φωτογραφίες είναι για την παρουσίαση και ενδεχομένως να μην απεικονίζουν πάντα ακριβώς το προιόν που αποστέλλουμε.»

Σμίλαξ (Smilax sp.), Sarsaparilla
Άλλες ονομασίες: Σαρσαπαρίλλα, Αρκουδόβατος, Αντζουλόβατος,

Για αιώνες, οι αυτόχθονες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούσαν τη ρίζα του φυτού sarsaparilla για τη θεραπεία προβλημάτων των αρθρώσεων όπως η αρθρίτιδα και για τη θεραπεία δερματικών προβλημάτων όπως η ψωρίαση, το έκζεμα και η δερματίτιδα. Θεωρήθηκε επίσης ότι η ρίζα θεραπεύει τη νόσο του Χάνσεν (λέπρα) λόγω των ιδιοτήτων «καθαρισμού του αίματος».

Η Σαρσαπαρίλλα είναι ένα εξομαλυντικό ευρέως φάσματος. Μπορεί να βοηθήσει τη σωστή λειτουργία του οργανισμού στο σύνολο του και να διορθώσει διάχυτα οργανικά πρόβλήματα όπως οι δερματοπάθειες και οι ρευματικές καταστάσεις. Έχει αποδειχθεί επίσης ότι η Σαρσαπαρίλλα περιέχει συατικά που βοηθούν ρην δραστηριότητα της τεστοστερόνης στο σώμα.

Πως χρησιμοποιείται:
η ρίζα της Σαρσαπαρίλλας ως αφέψημα: Ρίχνουμε 1-2 κουταλιές του τσαγιού ρίζα σε ένα φλιτζάνι νερό, βράζουμε και κατόπιν χαμηλώνουμε την φωτιά  και σιγοβράζουμε για 10-15'. Το ρόφημα πρέπει να πίνεται τρεις φορές την ημέρα


Η μυθ-Ιστορία

Το όνομα του το φυτό το πήρε από την ελληνική μυθολογία. Η πανέμορφη νύμφη Σμίλαξ ήταν ερωτευμένη με τον νεαρό θνητό Σπαρτιάτη Κρόκο. Λόγω του ανεκπλήρωτου έρωτα τους, ο νεαρός Κρόκος μεταμορφώθηκε από τον Θεό Ερμή στο ομώνυμο φυτό. Η νύμφη Σμίλαξ μην αντέχοντας το γεγονός αυτό, παρακάλεσε τους Θεούς να την μεταμορφώσουν και αυτή σε φυτό, ώστε να βρίσκεται κοντά στον αγαπημένο της. Πράγματι, οι Θεοί εισάκουσαν την επιθυμία της, όμως επειδή ήθελαν να την τιμωρήσουν ταυτόχρονα, την καταδίκασαν όσο μεγαλώνει να απομακρύνεται από το έδαφος, όπου βρισκόταν ο αγαπημένος της Κρόκος, γι’ αυτό τη μεταμόρφωσαν σε αναρριχώμενο φυτό.

Τα κυριότερα οφέλη και που μπορεί να χρησιμοποιηθεί

Η Σαρσαπαρίλλα περιέχει μια πληθώρα φυτικών χημικών ουσιών που πιστεύεται ότι έχουν ευεργετική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι χημικές ουσίες που είναι γνωστές ως σαπωνίνες μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου στις αρθρώσεις και του κνησμού του δέρματος και επίσης να σκοτώσουν τα βακτήρια. Άλλες χημικές ουσίες μπορεί να είναι χρήσιμες για τη μείωση της φλεγμονής και την προστασία του ήπατος από βλάβες. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι ανθρώπινες μελέτες για αυτούς τους ισχυρισμούς είτε είναι πολύ παλιές είτε λείπουν. Οι μελέτες που αναφέρονται παρακάτω χρησιμοποίησαν τα μεμονωμένα δραστικά συστατικά σε αυτό το φυτό, μεμονωμένες μελέτες κυττάρων ή μελέτες σε ποντίκια. Ενώ τα αποτελέσματα είναι πολύ ενδιαφέροντα, απαιτούνται ανθρώπινες μελέτες για να υποστηρίξουν τους ισχυρισμούς.


1. Ψωρίαση
Τα οφέλη της ρίζας Σαρσαπαρίλλα για τη θεραπεία της ψωρίασης τεκμηριώθηκαν πριν από δεκαετίες. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η Σαρσαπαρίλλα βελτίωσε δραματικά τις δερματικές βλάβες σε άτομα με ψωρίαση. Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι ένα από τα κύρια στεροειδή της Σαρσαπαρίλλα, που ονομάζεται σαρσαπωνίνη, είναι σε θέση να συνδεθεί με τις ενδοτοξίνες που είναι υπεύθυνες για τις βλάβες σε ασθενείς με ψωρίαση και να τις απομακρύνει από το σώμα.

2. Αρθρίτιδα
Η Σαρσαπαρίλλα είναι ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες. Αυτός ο παράγοντας το καθιστά επίσης μια χρήσιμη θεραπεία για φλεγμονώδεις καταστάσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και άλλες αιτίες πόνου στις αρθρώσεις και του οιδήματος που προκαλείται από την ουρική αρθρίτιδα.

3. Σύφιλη
Η Sarsaparlla έχει δείξει δράση ενάντια σε επιβλαβή βακτήρια και άλλους μικροοργανισμούς που έχουν εισβάλει στο σώμα. Αν και μπορεί να μην λειτουργεί τόσο καλά όσο τα σύγχρονα αντιβιοτικά και αντιμυκητιακά φάρμακα, έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες για τη θεραπεία σημαντικών ασθενειών όπως η νόσος του Χάνσεν (λέπρα) και η σύφιλη.
Η αντιμικροβιακή δράση της Σαρσαπαρίλλα έχει τεκμηριωθεί σε πρόσφατες μελέτες. Μια εργασία εξέτασε τη δραστηριότητα περισσότερων από 60 διαφορετικών φαινολικών ενώσεων που απομονώθηκαν από τη σαρσαπαρίλλα. Οι ερευνητές εξέτασαν αυτές τις ενώσεις έναντι έξι τύπων βακτηρίων και ενός μύκητα. Η μελέτη βρήκε 18 ενώσεις που έδειξαν αντιμικροβιακά αποτελέσματα κατά των βακτηρίων και μία κατά του μύκητα.

4. Καρκίνος
Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η Σαρσαπαρίλλα είχε αντικαρκινικές ιδιότητες σε κυτταρικές σειρές πολλαπλών τύπων καρκίνου και σε ποντίκια. Προκλινικές μελέτες σε όγκους καρκίνου του μαστού και καρκίνο του ήπατος έχουν επίσης δείξει τις αντικαρκινικές ιδιότητες της Σαρσαπαρίλλα. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί εάν η Σαρσαπαρίλλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου.

5. Προστασία του ήπατος
Η Σαρσαπαρίλλα έχει επίσης δείξει προστατευτικά αποτελέσματα στο ήπαρ. Έρευνα που διεξήχθη σε αρουραίους με ηπατική βλάβη διαπίστωσε ότι οι ενώσεις πλούσιες σε φλαβονοειδή από τη σαρσαπαρίλλα ήταν σε θέση να αντιστρέψουν τη βλάβη στο ήπαρ και να το βοηθήσουν να λειτουργήσει όσο το δυνατόν καλύτερα.

6. Βελτίωση της βιοδιαθεσιμότητας άλλων συμπληρωμάτων
Η Σαρσαπαρίλλα χρησιμοποιείται σε μείγματα βοτάνων για να λειτουργήσει ως «συνεργιστικό». Με άλλα λόγια, πιστεύεται ότι οι σαπωνίνες που βρίσκονται στη σαρσαπαρίλλα αυξάνουν τη βιοδιαθεσιμότητα και την απορρόφηση άλλων βοτάνων.


Ενδεικτική βιβλιογραφίαΓράψτε μια αξιολόγηση

Παρακαλώ συνδεθείτε ή δημιουργήστε λογαριασμό για να αξιολογήσετε

Τρόποι χρήσης των Βοτάνων

 

Αφέψημα

 

Τοποθετούμε σε ένα μπρίκι ή ένα μικρό κατσαρολάκι την απαιτούμενη ποσότητα νερού μαζί με το βότανο. Τα σιγοβράζουμε για 5 έως 15 λεπτά σύμφωνα με τις οδηγίες, μετρώντας από την στιγμή που το νερό έχει αρχίσει να βράζει. Συνήθως αφέψημα φτιάχνουμε όταν χρησιμοποιούμε τα σκληρά μέρη του βοτάνου, όπως ρίζες, φλοιό, βλαστούς, καρπούς και σκληρά φύλλα, γιατί αυτά χρειάζονται πιο έντονη επεξεργασία για να μας δώσουν τα πολύτιμα συστατικά τους. Όταν είναι έτοιμο, σουρώνουμε και πίνουμε. Αν η γεύση δεν είναι ευχάριστη προσθέτουμε μέλι ή μαύρη ζάχαρη. Για ένα φλυτζάνι ρίχνουμε 1-2 κουταλιές του γλυκού από το βότανο. Για φύλλα, 4-5 φυλλαράκια συνήθως είναι αρκετά.

 

Έγχυμα

 

Βάζουμε το βότανο σε ένα μπρίκι ή μια τσαγιέρα, που περιέχει νερό που μόλις έχει βράσει και το έχουμε βγάλει από τη φωτιά. Σκεπάζουμε πάντα, ώστε να μην εξατμίζονται οι πτητικές τους ουσίες, που είναι και οι χρησιμότερες. Το αφήνουμε σκεπασμένο από 5 έως 15 λεπτά σύμφωνα με τις οδηγίες. Όταν είναι έτοιμο, σουρώνουμε και πίνουμε. Οι δοσολογίες είναι οι ίδιες με του αφεψήματος. Έγχυμα φτιάχνουμε από τα άνθη, τα φύλλα και γενικά από τα πιο ευαίσθητα μέρη του βοτάνου που δεν είναι τόσο σκληρά. Προτιμούμε το έγχυμα από το αφέψημα, όταν το βότανο μας το επιτρέπει, προκειμένου να πάρουμε το δυνατόν περισσότερες από τις ευεργετικές του ιδιότητες.

 

Έγχυμα σε λάδι

 

Η έγχυση προκύπτει όταν τοποθετήσουμε φρέσκα βότανα μέσα σε δοχείο με λάδι (συνήθως παρθένο ελαιόλαδο) και  αν το αφήσουμε στον ήλιο για ορισμένες μέρες ανάλογα με το βότανο. Απελευθερώνονται έτσι οι δραστικές ουσίες του φυτού μέσα στο λάδι και διατηρούνται αναλλοίωτες για μεγάλο χρονικό διάστημα αν το φυλάξουμε σφραγισμένο σε σκοτεινό και ξηρό μέρος. Από τα πιο γνωστά εγχύματα σε λάδι είναι το βαλσαμόλαδο.

 

Βάμμα

 

Είναι έγχυση του βοτάνου στο καθαρό οινόπνευμα ή αλκοόλ για μερικές μέρες. Το οινόπνευμα βοηθάει στην ευκολότερη διάλυση και απορρόφηση των ενεργών συστατικών και ουσιών του βοτάνου. Για οικιακή χρήση είναι κατάλληλα τα αλκοολούχα ποτά (βότκα, τζιν, άσπρο ρούμι, τσίπουρο, ρακί) με 40-50 βαθμούς.Χρησιμοποιούμε καθαρό φυτικό αλκοόλ και σε γενική αναλογία 1:5 (ένα μέρος βοτάνου σε 5 μέρη αλκοόλ). Τοποθετούμε σε σκουρόχρωμο μπουκάλι το βότανο και το γεμίζουμε με αλκοόλ μέχρι να το σκεπάσει εντελώς. Το αφήνουμε σε σκιερό μέρος για τουλάχιστον 10 ημέρες και ανακατεύουμε αναποδογυρίζοντας το μπουκάλι κάθε 2-3 μέρες. Όταν είναι έτοιμο, σουρώνεται και φυλάσσεται σε σκουρόχρωμα μπουκάλια παραμένοντας αναλλοίωτο για τουλάχιστον 2χρόνια). Χρησιμοποιείται είτε εξωτερικά, είτε πίνετε 1 κουταλάκι του γλυκού διαλυμένο σε νερό ή χυμό μια-δυο φορές την ημέρα ανάλογα με τη θεραπεία.

 

Σιρόπι

 

Το σιρόπι παρασκευάζεται με την ανάμιξη εγχύματος ή αφεψήματος του βοτάνου με μέλι ή ακατέργαστη ζάχαρη σε γενική αναλογία 2:1. Αφού ζεστάνουμε το μίγμα το ανακατεύουμε ώστε να ομογενοποιηθεί και το τοποθετούμε σε σκούρα μπουκαλάκια. Πίνετε άφοβα 2-3 κουταλάκια του γλυκού την ημέρα όταν υποδεικνύεται από την θεραπεία. Διατηρείται σε δροσερό και σκιερό μέρος για 6 μήνες περίπου.

 

Κατάπλασμα

 

Το φρέσκο συνήθως βότανο ψιλοκόβεται και βράζεται για μερικά λεπτά σε νερό. Στη συνέχεια αφαιρούμε το νερό και το τοποθετούμε στην πάσχουσα περιοχή για 2-3 ώρες, συγκρατώντας το με αποστειρωμένη γάζα, επίδεσμο ή βαμβάκι.

 

Αλοιφή

 

Χρησιμοποιώντας έγχυμα βοτάνων ή το ελαιό του και  φυσικό κερί μέλισσας φτιάχνουμε αλοιφή.

 

 

 

  • Κωδικός Προϊόντος: ΒΜΧ-0372
  • Διαθεσιμότητα: Διαθέσιμο
  • 4,25€

Εάν επιθυμείτε να παραγγείλετε μεγαλύτερες ποσότητες από τις προτεινόμενες, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας

Ετικέτες: σαρσαπαριλα, σαρσαπαριλλα, σμιλαξ, ψωριαση, εκζεμα, αρθριτικα, συφιλη, καρκινος