ΑΛΦΑΛΦΑ (ΜΗΔΙΚΗ) ΣΚΟΝΗ ΒΙΟ 100γρ - πλούσα πηγή χλωροφύλλης
«Οι φωτογραφίες είναι για την παρουσίαση και ενδεχομένως να μην απεικονίζουν πάντα ακριβώς το προιόν που αποστέλλουμε.»
ΑΛΦΑΛΦΑ ΜΗΔΙΚΗ) ΣΚΟΝΗ 100γρ
βιολογικό προιόν Ουγγαρίας
Η Alfalfa (Medicago sativa) είναι μέρος της οικογένειας των οσπρίων, ενώ μοιάζει επιφανειακά με τριφύλλι, αλλά θεωρείται επίσης φαρμακευτικό βότανο. Η ονομασία της ως “Alfalfa”, σημαίνει “πατέρας όλων των τροφών” στα αραβικά. Έχει αξιολογηθεί ως πολύτιμο για την ανώτερη περιεκτικότητά του σε βιταμίνες, μέταλλα και πρωτεΐνες, σε σύγκριση με άλλες πηγές τροφών.
Η Alfalfa χρησιμοποιείται στην Αγιουρβέδα για αιώνες ως αποτελεσματικό φάρμακο για αρθρίτιδα και για πεπτικά και γαστρεντερικά προβλήματα. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και ορισμένες βιοδραστικές ενώσεις που προσφέρουν πολλά οφέλη. Η αλφάλφα διαθέτει αντιοξειδωτικές, διουρητικές και εγκεφαλοπροστατευτικές ιδιότητες. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, στη βελτίωση της μεταβολικής υγείας και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.
Διατροφική αξία του Alfalfa
Η αλφάλφα έχει χαμηλές θερμίδες. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες, αμινοξέα και φυτικές ίνες. Η αλφάλφα περιέχει βιταμίνες Κ και C, φυλλικό οξύ, μαγγάνιο, χαλκό, ριβοφλαβίνη, μαγνήσιο, σίδηρο και αποτελεί φυσικά μια από τις πιο πλούσιες πηγές χλωροφύλλης.
Οφέλη για την ανθρώπινη υγεία του αλφάλφα
- Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης
- Μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα
- Μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης
- Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κυτταρικής βλάβης
- Μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των νεφρών, της ουροδόχου κύστης και του προστάτη
- Μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του άσθματος
- Μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας
- Μπορεί να θεραπεύσει βλάβη στο συκώτι
- Μπορεί να θεραπεύσει το στομάχι
- Μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους
- Οι βιταμίνες B1 και B6 και C, το ασβέστιο, ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος στην αλφάλφα μπορούν να προωθήσουν την ανάπτυξη των μαλλιών
- Η χλωροφύλλη και η βιταμίνη Α, στην αλφάλφα μπορούν να βοηθήσουν στον καθαρισμό του δέρματος.
Τρόπος χρήσης/δοσολογία:
Διαλύουμε σε νερό ή χυμό 1 (ένα) κουταλάκι του γλυκού σκόνη αλφάλφα
Ιδιαίτερες προφυλάξεις:
Το αλφάλφα θεωρείται γενικά ασφαλές.
Μπορεί να τονώσει το ανοσοποιητικό σύστημα και θα πρέπει να ληφθεί υπόψη από όσους πάσχουν από αυτοάνοσα.
Μπορεί να χαμηλώσει το σάκχαρο, και θα πρέπει να ληφθεί υπόψη από τους διαβητικούς
Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η αλφάλφα μπορεί να δρα σαν οιστρογόνο οπότε θα πρέπει να ληφθεί υπόψη σε ορμονοευαίσθητες παθολογικές καταστάσεις
Ενδεικτική βιβλιογραφία
- Cholesterol and bile acid balance in Macaca fascicularis. Effects of alfalfa saponins.
- Alfalfa seeds lower low density lipoprotein cholesterol and apolipoprotein B concentrations in patients with type II hyperlipoproteinemia
- Evaluation of Medicago sativa L. sprouts as antihyperlipidemic and antihyperglycemic agent
- Treatment of neurovegetative menopausal symptoms with a phytotherapeutic agent
- Phytochemical and pharmacological potential of Medicago sativa: A review
- Structural, thermal, and anti-inflammatory properties of a novel pectic polysaccharide from alfalfa (Medicago sativa L.) stem
Τρόποι χρήσης των Βοτάνων
Αφέψημα
Τοποθετούμε σε ένα μπρίκι ή ένα μικρό κατσαρολάκι την απαιτούμενη ποσότητα νερού μαζί με το βότανο. Τα σιγοβράζουμε για 5 έως 15 λεπτά σύμφωνα με τις οδηγίες, μετρώντας από την στιγμή που το νερό έχει αρχίσει να βράζει. Συνήθως αφέψημα φτιάχνουμε όταν χρησιμοποιούμε τα σκληρά μέρη του βοτάνου, όπως ρίζες, φλοιό, βλαστούς, καρπούς και σκληρά φύλλα, γιατί αυτά χρειάζονται πιο έντονη επεξεργασία για να μας δώσουν τα πολύτιμα συστατικά τους. Όταν είναι έτοιμο, σουρώνουμε και πίνουμε. Αν η γεύση δεν είναι ευχάριστη προσθέτουμε μέλι ή μαύρη ζάχαρη. Για ένα φλυτζάνι ρίχνουμε 1-2 κουταλιές του γλυκού από το βότανο. Για φύλλα, 4-5 φυλλαράκια συνήθως είναι αρκετά.
Έγχυμα
Βάζουμε το βότανο σε ένα μπρίκι ή μια τσαγιέρα, που περιέχει νερό που μόλις έχει βράσει και το έχουμε βγάλει από τη φωτιά. Σκεπάζουμε πάντα, ώστε να μην εξατμίζονται οι πτητικές τους ουσίες, που είναι και οι χρησιμότερες. Το αφήνουμε σκεπασμένο από 5 έως 15 λεπτά σύμφωνα με τις οδηγίες. Όταν είναι έτοιμο, σουρώνουμε και πίνουμε. Οι δοσολογίες είναι οι ίδιες με του αφεψήματος. Έγχυμα φτιάχνουμε από τα άνθη, τα φύλλα και γενικά από τα πιο ευαίσθητα μέρη του βοτάνου που δεν είναι τόσο σκληρά. Προτιμούμε το έγχυμα από το αφέψημα, όταν το βότανο μας το επιτρέπει, προκειμένου να πάρουμε το δυνατόν περισσότερες από τις ευεργετικές του ιδιότητες.
Έγχυμα σε λάδι
Η έγχυση προκύπτει όταν τοποθετήσουμε φρέσκα βότανα μέσα σε δοχείο με λάδι (συνήθως παρθένο ελαιόλαδο) και αν το αφήσουμε στον ήλιο για ορισμένες μέρες ανάλογα με το βότανο. Απελευθερώνονται έτσι οι δραστικές ουσίες του φυτού μέσα στο λάδι και διατηρούνται αναλλοίωτες για μεγάλο χρονικό διάστημα αν το φυλάξουμε σφραγισμένο σε σκοτεινό και ξηρό μέρος. Από τα πιο γνωστά εγχύματα σε λάδι είναι το βαλσαμόλαδο.
Βάμμα
Είναι έγχυση του βοτάνου στο καθαρό οινόπνευμα ή αλκοόλ για μερικές μέρες. Το οινόπνευμα βοηθάει στην ευκολότερη διάλυση και απορρόφηση των ενεργών συστατικών και ουσιών του βοτάνου. Για οικιακή χρήση είναι κατάλληλα τα αλκοολούχα ποτά (βότκα, τζιν, άσπρο ρούμι, τσίπουρο, ρακί) με 40-50 βαθμούς.Χρησιμοποιούμε καθαρό φυτικό αλκοόλ και σε γενική αναλογία 1:5 (ένα μέρος βοτάνου σε 5 μέρη αλκοόλ). Τοποθετούμε σε σκουρόχρωμο μπουκάλι το βότανο και το γεμίζουμε με αλκοόλ μέχρι να το σκεπάσει εντελώς. Το αφήνουμε σε σκιερό μέρος για τουλάχιστον 10 ημέρες και ανακατεύουμε αναποδογυρίζοντας το μπουκάλι κάθε 2-3 μέρες. Όταν είναι έτοιμο, σουρώνεται και φυλάσσεται σε σκουρόχρωμα μπουκάλια παραμένοντας αναλλοίωτο για τουλάχιστον 2χρόνια). Χρησιμοποιείται είτε εξωτερικά, είτε πίνετε 1 κουταλάκι του γλυκού διαλυμένο σε νερό ή χυμό μια-δυο φορές την ημέρα ανάλογα με τη θεραπεία.
Σιρόπι
Το σιρόπι παρασκευάζεται με την ανάμιξη εγχύματος ή αφεψήματος του βοτάνου με μέλι ή ακατέργαστη ζάχαρη σε γενική αναλογία 2:1. Αφού ζεστάνουμε το μίγμα το ανακατεύουμε ώστε να ομογενοποιηθεί και το τοποθετούμε σε σκούρα μπουκαλάκια. Πίνετε άφοβα 2-3 κουταλάκια του γλυκού την ημέρα όταν υποδεικνύεται από την θεραπεία. Διατηρείται σε δροσερό και σκιερό μέρος για 6 μήνες περίπου.
Κατάπλασμα
Το φρέσκο συνήθως βότανο ψιλοκόβεται και βράζεται για μερικά λεπτά σε νερό. Στη συνέχεια αφαιρούμε το νερό και το τοποθετούμε στην πάσχουσα περιοχή για 2-3 ώρες, συγκρατώντας το με αποστειρωμένη γάζα, επίδεσμο ή βαμβάκι.
Αλοιφή
Χρησιμοποιώντας έγχυμα βοτάνων ή το ελαιό του και φυσικό κερί μέλισσας φτιάχνουμε αλοιφή.