CATUABA ΦΛΟΙΟΣ ΣΚΟΝΗ 80γρ.
«Οι φωτογραφίες είναι για την παρουσίαση και ενδεχομένως να μην απεικονίζουν πάντα ακριβώς το προιόν που αποστέλλουμε.»
Catuaba (Ceratonia Siliqua) Βραζιλίας
Επιστημονική ονομασία: Erythroxylum vacciniifolium, Juniperus brasiliensis, Eriotheca candolleana, Trichilia catigua, Anemopaegma mirandum
Άλλες ονομασίες: Catuaba, cataguá, catiguá, caramu, chuchuhuasha, pau de repostaru, piratançara, tatuaba, angelim-rosa,
Catuaba είναι η κοινή ονομασία που δίνεται σε μια ποικιλία δέντρων του Αμαζονίου, όπου οι φλοιοί συλλέγονται και χρησιμοποιούνται στη βραζιλιάνικη βοτανοθεραπεία για την σεξουαλική δυσλειτουργία και ως ενισχυτικό της λίμπιντο. Το Erythroxylum vacciniifolium είναι το πιο κοινό δέντρο Catuaba. Αλλά και άλλα δέντρα όπως το Trichilia catigua, το Juniperus brasiliensis, το Eriotherca candolleana και το Anemopaegma mirandum ονομάζονται επίσης Catuaba.
Τα ενεργά συστατικά που βρίσκονται στο Catuaba περιλαμβάνουν τα εξής: αλκαλοειδή, τανίνες, αρωματικά έλαια και λιπαρές ρητίνες, φυτοστερόλες, κυκλολιγνάνες, σεκιτερπένια και φλαβονοειδή. Ο συνδυασμός αυτών των ουσιών αλλά και η μακραίωνη παραδοσιακή χρήση του, έχει αποτελέσει πόλο έλξης για την ιατρική έρευνα που μελετά τα ισχυριζόμενα οφέλη του Catuaba για την υγεία.
Μερικά από τα σημαντικά οφέλη του Cauaba για την υγεία
- Το Catuaba μπορεί να βελτιώσει τη σεξουαλική απόδοση
Οι αφροδισιακές ιδιότητες αυτού του φυτού είναι, χωρίς αμφιβολία, η πιο διάσημη και δημοφιλής χρήση του. Περιέχει 3 συγκεκριμένα αλκαλοειδή που πιστεύεται ότι υποστηρίζουν τη λίμπιντο, συμπεριλαμβανομένου του "yohimbe" που φαίνεται να είναι η πιο δραστική ένωση που παράγει διεγερτική επίδραση στη λίμπιντο τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών. Αυτά τα αλκαλοειδή πιστεύεται ότι ενισχύουν τη σεξουαλική λειτουργία διεγείροντας το νευρικό σύστημα. Το Catuaba διεγείρει τη ροή του αίματος στα γεννητικά όργανα, μπορεί να ενισχύσει και να παρατείνει τη στύση, ενισχύει τη σεξουαλική διέγερση και λέγεται ότι δίνει ισχυρότερους οργασμούς. - Κεντρικό νευρικό σύστημα (άγχος, αϋπνία)
Μεταξύ των συστατικών αυτού του φυτού κατοικεί μια ομάδα αλκαλοειδών γνωστών ως "catuabine", με τις ενώσεις αυτές να θεωρούνται υπεύθυνες για την περαιτέρω τόνωση του νευρικού συστήματος. Το catuaba κάνει τα "μαγικά" του αρκετά γρήγορα, ηρεμώντας αποτελεσματικά το άγχος και τα νεύρα σε λιγότερο από μία ώρα μετά τη χρήση. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως βοήθημα για τον ύπνο- ωστόσο αυτό μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα να έχετε ερωτικά όνειρα, οπότε χρησιμοποιήστε το με δική σας ευθύνη! - Αντικαταθλιπτική δράση
Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το Catuaba έχει ντοπαμινεργικές δράσεις, δηλαδή έχει την ικανότητα να ρυθμίζει τους υποδοχείς στον εγκέφαλο που σχετίζονται με τον νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη. Μια συγκεκριμένη μελέτη που διεξήχθη το 2005 από τους Maria M Campos et al βρήκε πειστικές αποδείξεις ότι το Catuaba παρέχει αντικαταθλιπτική δράση με τη μεσολάβηση της ντοπαμίνης σε ποντίκια και αρουραίους. Επιπλέον, δεν διαπίστωσαν σημαντική αλλαγή στην πρόσληψη σεροτονίνης μετά από μακροχρόνια χρήση του Catuaba - σε αντίθεση με το αντίστοιχο φαρμακευτικό προϊόν - καθιστώντας το βότανο αυτό έναν ισχυρό σύμμαχο στη θεραπεία της κατάθλιψης. - Αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
Σε μια άλλη μελέτη των Jean Paul Kamdem et al, το Catuaba βρέθηκε να έχει σημαντικές νευροπροστατευτικές επιδράσεις. Αυτό μετρήθηκε από τη μειωμένη οξειδωτική βλάβη που διαπιστώθηκε στον ιππόκαμπο ποντικών που είχαν υποβληθεί σε θεραπεία με το βότανο. Μια άλλη έρευνα διαπίστωσε ότι οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του Catuaba προστάτευαν τους εγκεφάλους των συμμετεχόντων από οξειδωτικές βλάβες και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να διαδραματίσει ρόλο στην προστασία από διαταραχές που σχετίζονται με τον εγκέφαλο. Τα αποτελέσματα αυτά πιστεύεται ότι οφείλονται στις υψηλές ποσότητες αντιοξειδωτικών φλαβονοειδών που βρίσκονται μέσα στο Catuaba. - Ενισχύει την ενέργεια
Οι ιθαγενείς Αμερικανοί χρησιμοποιούσαν το Catuaba για να αναζωογονήσουν τις δυνάμεις τους και να καταπολεμήσουν την εξάντληση - Αντιμικροβιακή & αντιική δράση
Το Catuaba χρησιμοποιείται εδώ και καιρό για τη θεραπεία διαφόρων δερματικών παθήσεων και πιστεύεται ότι έχει αντιμικροβιακή ιδιότητα που αποτρέπει τη μόλυνση. Επίσης έχει δείξει αντιική δράση έναντι του HIV - Ενισχυτικό της μνήμης
Ένα αφέψημα από Catuaba χρησιμοποιείται επίσης για την αντιμετώπιση της απώλειας μνήμης και της λήθης. - Το Catuaba έχει πολλά υποσχόμενη δράση κατά της νόσου του Πάρκινσον
Σε μελέτη διαπιστώθηκε ότι τα εκχυλίσματα Catuaba έχουν κυτταροπροστατευτικές επιδράσεις στην επαγόμενη από τη ροτενόνη απόπτωση σε ανθρώπινα νευροβλαστώματα SH-SY5Y κύτταρα. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης υποδηλώνουν ότι τα εμπορικά εκχυλίσματα από το δέντρο Catuaba (Anemopaegma mirandum) προσφέρουν πολλά υποσχόμενη δράση κατά της νόσου του Πάρκινσον.
Δοσολογία / Τρόπος χρήσης:
Προσθέστε 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού φλοιό σε σκόνη σε ένα smoothie (έχει πολύ καλή γεύση ) ή αναμείξτε με λίγο ζεστό νερό και μέλι ή σιρόπι Αγαύης ανάλογα με τη γεύση, και πάρτε μία φορά την ημέρα ή σύμφωνα με τις οδηγίες ενός βοτανοθεραπευτή.
Ιδιαίτερες προφυλάξεις
Οι μελέτες και οι αναφορές είναι ανεπαρκείς για να καθορίσουν τις παρενέργειες του Catuaba για ενήλικες. Δεν έχουν γίνει επαρκείς μελέτες για να προσδιοριστεί η ασφαλής χρήση του φυτικού φαρμάκου Catuaba κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Είναι καλύτερο να αποφεύγεται η χρήση του.
Ενδεικτική βιβλιογραφία
- Trichilia catigua: therapeutic and cosmetic values
- Ethnobotanical review of Trichilia catigua
- Potent protecting effects of Catuaba (Anemopaegma mirandum) extracts against hydroperoxide-induced cytotoxicity
- Inhibition of platelet phospholipase A2 activity by catuaba extract suggests antiinflammatory properties
- Effects of the extract of Anemopaegma mirandum (Catuaba) on Rotenone-induced apoptosis in human neuroblastomas SH-SY5Y cells.
- Antidepressant-like effects of Trichilia catigua (Catuaba) extract: evidence for dopaminergic-mediated mechanisms.
Τρόποι χρήσης των Βοτάνων
Αφέψημα
Τοποθετούμε σε ένα μπρίκι ή ένα μικρό κατσαρολάκι την απαιτούμενη ποσότητα νερού μαζί με το βότανο. Τα σιγοβράζουμε για 5 έως 15 λεπτά σύμφωνα με τις οδηγίες, μετρώντας από την στιγμή που το νερό έχει αρχίσει να βράζει. Συνήθως αφέψημα φτιάχνουμε όταν χρησιμοποιούμε τα σκληρά μέρη του βοτάνου, όπως ρίζες, φλοιό, βλαστούς, καρπούς και σκληρά φύλλα, γιατί αυτά χρειάζονται πιο έντονη επεξεργασία για να μας δώσουν τα πολύτιμα συστατικά τους. Όταν είναι έτοιμο, σουρώνουμε και πίνουμε. Αν η γεύση δεν είναι ευχάριστη προσθέτουμε μέλι ή μαύρη ζάχαρη. Για ένα φλυτζάνι ρίχνουμε 1-2 κουταλιές του γλυκού από το βότανο. Για φύλλα, 4-5 φυλλαράκια συνήθως είναι αρκετά.
Έγχυμα
Βάζουμε το βότανο σε ένα μπρίκι ή μια τσαγιέρα, που περιέχει νερό που μόλις έχει βράσει και το έχουμε βγάλει από τη φωτιά. Σκεπάζουμε πάντα, ώστε να μην εξατμίζονται οι πτητικές τους ουσίες, που είναι και οι χρησιμότερες. Το αφήνουμε σκεπασμένο από 5 έως 15 λεπτά σύμφωνα με τις οδηγίες. Όταν είναι έτοιμο, σουρώνουμε και πίνουμε. Οι δοσολογίες είναι οι ίδιες με του αφεψήματος. Έγχυμα φτιάχνουμε από τα άνθη, τα φύλλα και γενικά από τα πιο ευαίσθητα μέρη του βοτάνου που δεν είναι τόσο σκληρά. Προτιμούμε το έγχυμα από το αφέψημα, όταν το βότανο μας το επιτρέπει, προκειμένου να πάρουμε το δυνατόν περισσότερες από τις ευεργετικές του ιδιότητες.
Έγχυμα σε λάδι
Η έγχυση προκύπτει όταν τοποθετήσουμε φρέσκα βότανα μέσα σε δοχείο με λάδι (συνήθως παρθένο ελαιόλαδο) και αν το αφήσουμε στον ήλιο για ορισμένες μέρες ανάλογα με το βότανο. Απελευθερώνονται έτσι οι δραστικές ουσίες του φυτού μέσα στο λάδι και διατηρούνται αναλλοίωτες για μεγάλο χρονικό διάστημα αν το φυλάξουμε σφραγισμένο σε σκοτεινό και ξηρό μέρος. Από τα πιο γνωστά εγχύματα σε λάδι είναι το βαλσαμόλαδο.
Βάμμα
Είναι έγχυση του βοτάνου στο καθαρό οινόπνευμα ή αλκοόλ για μερικές μέρες. Το οινόπνευμα βοηθάει στην ευκολότερη διάλυση και απορρόφηση των ενεργών συστατικών και ουσιών του βοτάνου. Για οικιακή χρήση είναι κατάλληλα τα αλκοολούχα ποτά (βότκα, τζιν, άσπρο ρούμι, τσίπουρο, ρακί) με 40-50 βαθμούς.Χρησιμοποιούμε καθαρό φυτικό αλκοόλ και σε γενική αναλογία 1:5 (ένα μέρος βοτάνου σε 5 μέρη αλκοόλ). Τοποθετούμε σε σκουρόχρωμο μπουκάλι το βότανο και το γεμίζουμε με αλκοόλ μέχρι να το σκεπάσει εντελώς. Το αφήνουμε σε σκιερό μέρος για τουλάχιστον 10 ημέρες και ανακατεύουμε αναποδογυρίζοντας το μπουκάλι κάθε 2-3 μέρες. Όταν είναι έτοιμο, σουρώνεται και φυλάσσεται σε σκουρόχρωμα μπουκάλια παραμένοντας αναλλοίωτο για τουλάχιστον 2χρόνια). Χρησιμοποιείται είτε εξωτερικά, είτε πίνετε 1 κουταλάκι του γλυκού διαλυμένο σε νερό ή χυμό μια-δυο φορές την ημέρα ανάλογα με τη θεραπεία.
Σιρόπι
Το σιρόπι παρασκευάζεται με την ανάμιξη εγχύματος ή αφεψήματος του βοτάνου με μέλι ή ακατέργαστη ζάχαρη σε γενική αναλογία 2:1. Αφού ζεστάνουμε το μίγμα το ανακατεύουμε ώστε να ομογενοποιηθεί και το τοποθετούμε σε σκούρα μπουκαλάκια. Πίνετε άφοβα 2-3 κουταλάκια του γλυκού την ημέρα όταν υποδεικνύεται από την θεραπεία. Διατηρείται σε δροσερό και σκιερό μέρος για 6 μήνες περίπου.
Κατάπλασμα
Το φρέσκο συνήθως βότανο ψιλοκόβεται και βράζεται για μερικά λεπτά σε νερό. Στη συνέχεια αφαιρούμε το νερό και το τοποθετούμε στην πάσχουσα περιοχή για 2-3 ώρες, συγκρατώντας το με αποστειρωμένη γάζα, επίδεσμο ή βαμβάκι.
Αλοιφή
Χρησιμοποιώντας έγχυμα βοτάνων ή το ελαιό του και φυσικό κερί μέλισσας φτιάχνουμε αλοιφή.