Η προσθήκη αυτού του συστατικού στο ρύζι σας μπορεί να μειώσει τις θερμίδες στο μισό

 

Φαίνεται αντιφατικό, αλλά μια νέα έρευνα διαπιστώνει ότι η προσθήκη ενός συγκεκριμένου τύπου υγιεινών λιπαρών στο ρύζι κατά το μαγείρεμα μπορεί να μειώσει τις θερμίδες σε αυτό το αμυλούχο, γεμάτο υδατάνθρακες βασικό τρόφιμο.

Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο ρύζι περιέχει συνήθως 240 θερμίδες και αποτελείται τόσο από εύπεπτα όσο και από ανθεκτικά είδη αμύλου. Οι άνθρωποι δεν διαθέτουν το ένζυμο για την πέψη του ανθεκτικού αμύλου, πράγμα που σημαίνει ότι το σώμα δεν είναι σε θέση να μετατρέψει μέρος αυτού του αμύλου σε ζάχαρη και να το απορροφήσει στην κυκλοφορία του αίματος.

Οι ερευνητές του Κολλεγίου Χημικών Επιστημών στη Σρι Λάνκα δοκίμασαν με επιτυχία τη θεωρία τους ότι η χρήση μιας συγκεκριμένης διαδικασίας θέρμανσης και ψύξης θα μπορούσε να αυξήσει την παρουσία του ανθεκτικού αμύλου και έτσι να ελαχιστοποιήσει την απορρόφηση θερμίδων από τον οργανισμό.

Δείτε πώς μπορείτε να μειώσετε τις θερμίδες στο ρύζι σας περισσότερο από το μισό, σύμφωνα με τους ερευνητές:

  1. Προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού λάδι καρύδας σε βραστό νερό και στη συνέχεια προσθέστε μισό φλιτζάνι ρύζι.
  2. Σιγοβράστε για 40 λεπτά ή βράστε για 20 έως 25 λεπτά.
  3. Το μαγειρεμένο ρύζι θα πρέπει στη συνέχεια να μπει στο ψυγείο για 12 ώρες, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να το μαγειρέψετε νωρίτερα.

 

 

Οι ερευνητές λένε ότι αυτή η μέθοδος προκαλεί την είσοδο του λαδιού στους κόκκους αμύλου κατά το μαγείρεμα και προσθέτει ένα προστατευτικό στρώμα, το οποίο φαινομενικά αλλάζει τη δομή των κόκκων του ρυζιού, ώστε να γίνεται ανθεκτικό στο πεπτικό ένζυμο. Τελικά, αυτό σημαίνει ότι λιγότερες θερμίδες από το ρύζι απορροφώνται από τον οργανισμό.

Αποδεικνύεται ότι η διαδικασία μαγειρέματος είναι μόνο ένα μέρος αυτού του μαγικού πειράματος χημείας τροφίμων. Κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης διαδικασίας ψύξης, καθώς το ρύζι αρχίζει να "ζελατινοποιείται", η αμυλόζη - το αμυλούχο μέρος του ρυζιού - εγκαταλείπει τους κόκκους. Η 12ωρη περίοδος ψύξης οδηγεί επίσης στο σχηματισμό δεσμών υδρογόνου μεταξύ της αμυλόζης και μορίων εκτός των κόκκων του ρυζιού. Αυτό τη μετατρέπει στο άμυλο που ο οργανισμός δεν μπορεί να χωνέψει.

Ευτυχώς, δεν θα χρειαστεί να τρώτε το ρύζι σας κρύο και ζαχαρωτό για να διατηρήσετε τη χαμηλότερη περιεκτικότητά του σε θερμίδες. Οι επιστήμονες λένε ότι η αναθέρμανση του ρυζιού σε μεταγενέστερο χρόνο δεν μεταβάλλει τη χημική σύνθεση του ρυζιού. Επιπλέον, οι ερευνητές λένε ότι το ρύζι που μαγειρεύεται με αυτόν τον τρόπο δεν θα βοηθήσει μόνο ένα άτομο να διατηρήσει μια περιποιημένη μέση- μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ένα πιο υγιές έντερο, καθώς τα βακτήρια στο ρύζι παρέχουν μια ισχυρή πηγή ενέργειας στα "καλά βακτήρια" του ανθρώπινου σώματος.

Τα ευρήματα αυτά παρουσιάστηκαν στην 249η Εθνική Συνάντηση και Έκθεση της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας.

Στη συνέχεια οι ερευνητές σχεδιάζουν να διεξάγουν μελέτες με ανθρώπους για να διαπιστώσουν ποιες ποικιλίες ρυζιού λειτουργούν καλύτερα για αυτή τη διαδικασία μείωσης των θερμίδων και αν μπορεί να γίνει και με άλλους τύπους ελαίων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει ήδη μια μορφή ρυζιού, γνωστή ως parboiled ή "μετατρεπόμενο ρύζι", το οποίο είναι και χαμηλότερο σε θερμίδες και πολύ χαμηλότερο στον γλυκαιμικό δείκτη, στο 38. Κατά την παραγωγή του parboiled ρυζιού οι βιταμίνες και τα μέταλλα από το φλοιό εξαναγκάζονται μέσω του ατμού και αποξηραίνονται στον αμυλούχο και ζελατινώδη κόκκο. Έτσι διατηρείται περίπου το 80% των θρεπτικών συστατικών όπως στο καστανό ρύζι και επίσης δημιουργείται "πρεβιοτικό" καύσιμο (άμυλο τύπου 3 ανθεκτικό) για τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου.

Μπορείτε να διαβάσετε το επίσημο δελτίο Τύπου της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας για την εργασία τους εδώ: Το νέο ρύζι χαμηλών θερμίδων θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των αυξανόμενων ποσοστών παχυσαρκίας

 

Πηγή άρθρου: Adding this ingredient to your rice could cut calories in half , CBS NEWS

Παραπομπές

[i] Elizabete Helbig, Alvaro Renato Guerra Días, Rafael Aldrighi Tavares, Manoel Artigas Schirmer, Moacir Cardoso Elias. [The effect of parboiled rice on glycemia in Wistar rats]. Arch Latinoam Nutr. 2008 Jun ;58(2):149-55.