Έρευνα: Νηστεία 24 ωρών θα μπορούσε να αντιστρέψει τα χρόνια προβλήματα

 

Αν είστε άνω των 60 ετών και υποφέρετε από διαταραχές του εντέρου, μία 24ωρη νηστεία θα μπορούσε να είναι η απάντηση στο πρόβλημά σας. Νέα έρευνα έχει ανακαλύψει ότι η νηστεία ξεκινά την αναγέννηση των βλαστοκυττάρων στο έντερο, μια φυσική λειτουργία που το σώμα μας χάνει καθώς γερνάμε.


Οι γαστρεντερικές λοιμώξεις και άλλα προβλήματα στο έντερο μπορούν να γίνουν ένα χρόνιο πρόβλημα καθώς χάνουμε την ικανότητα φυσικής αναγέννησης των εντερικών βλαστοκυττάρων, την πηγή όλων των νέων κυττάρων στο έντερο.

Ωστόσο, όπως ανακάλυψαν ερευνητές από το ΜΙΤ, η νηστεία για 24 ώρες μπορεί να ξεκινήσει τη διαδικασία ακόμα και σε μεγαλύτερη ηλικία. Μετά από νηστεία, τα κύτταρά μας αρχίζουν να διασπούν λιπαρά οξέα αντί γλυκόζης ή σακχάρου στο αίμα και αυτός ο μεταβολικός μετασχηματισμός είναι αρκετός για να ξεκινήσει η αναγέννηση των βλαστικών κυττάρων.


Τα εντερικά βλαστικά κύτταρα διατηρούν την επένδυση του εντέρου και κανονικά ανανεώνονται κάθε πέντε ημέρες περίπου. Η διαδικασία είναι ζωτικής σημασίας μετά από τραυματισμό ή λοίμωξη, καθώς βοηθά στην αποκατάσταση των ζημιών - αλλά αυτή η δυνατότητα ανανέωσης μειώνεται καθώς γερνάμε.


Οι ερευνητές του MIT που εξέτασαν εργαστηριακά μια ομάδα πειραματόζωων όλων των ηλικιών, ανακάλυψαν ότι η νηστεία διπλασίαζε τις αναγεννητικές ικανότητες των βλαστικών κυττάρων.

 

Πηγή: Cell Stem Cell, 2018; 22: 769

 Το διαβάσαμε στο holisticlife.gr από τον Ιορδάνη Βελισσάρη