ΦΥΣΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ ΤΟ ΕΚΖΕΜΑ

 

Oι συνήθεις θεραπείες για το έκζεμα αποτυγχάνουν να προχωρήσουν περισσότερο από το δέρμα. Οι πολλές κρέμες, αλοιφές και φάρμακα που διατίθενται στους πάσχοντες λειτουργούν κυρίως για την ανακούφιση από τα συμπτώματα παρά για να θεραπεύσουν την αιτία της πάθησης, και μερικά από αυτά έχουν ένα πλήθος από παρενέργειες, τόσο άσχημες όσο και το ίδιο το έκζεμα.

Κρέμες με βάση τα στεροειδή, για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό, αποχρωματισμό και λέπτυνση του δέρματος, εάν χρησιμοποιούνται μακροπρόθεσμα, ενώ τα τοπικά ανοσοτροποποιητικά tacrolimus και pimecrolimus, οι νεότερες επιλογές για τη θεραπεία του εκζέματος, έχουν αμφότερα συνδεθεί με καρκίνο του δέρματος.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλοί αφάρμακοι τρόποι για την αντιμετώπιση του εκζέματος. Το καλύτερο πρώτο βήμα είναι να προσπαθήσουμε και να μάθουμε αρχικά τι είναι αυτό που προκαλεί το έκζεμα, ή τι το επιδεινώνει και, στη συνέχεια, να προσπαθήσουμε να το αντιμετωπίσουμε. Αυτό θα απαιτήσει πολλή υπομονή και ερευνητική εργασία, καθώς υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες που το πυροδοτούν.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για την αντιμετώπιση του εκζέματος:

 

Προβιοτικά

Τα προβιοτικά ενισχύουν την ανοσολογική ανοχή.1Μπορεί να προληφθεί η ατοπική δερματίτιδα με τη λήψη προβατικών όταν χορηγούνται κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό2 μειώνοντας το αλλεργικό έκζεμα κατά 57% και τις κοινές αλλεργικές αντιδράσεις κατά 44%.3 Επίσης, τα στελέχη του Lactobacillus rhamnosus GG μπορούν να βοηθήσουν το παιδικό έκζεμα. Σε μία ανασκόπηση 13 μελετών, τα φιλικά βακτήρια του εντέρου μείωσαν σημαντικά τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων στις περισσότερες από αυτές.Προτεινόμενη δόση: Στόχος για ένα καθημερινό συμπλήρωμα είναι να περιέχει 1020 δισεκατομμύρια μονάδες αποικιών βακτηρίων.

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι ένας διαμορφωτής των ανιχνευτικών δενδριτικών κυττάρων (Langerhans)5 και μειώνει τα φλεγμονώδη IL17A.6 Τα επίπεδα της βιταμίνης D συνδέονται αντιστρόφως με τη σοβαρότητα του εκζέματος.7 Η έλλειψη βιταμίνης D στη έγκυο συνδέεται με την ανάπτυξη αλλεργίας στο παιδί.Η βιταμίνη D σε μελέτες φαίνεται να έχει ρυθμιστική δράση τόσο στο ανοσοποιητικό σύστημα όσο και στη λειτουργία του φραγμού του δέρματος, καθώς και τα δύο είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την ανάπτυξη εκζέματος. Η έλλειψη D αυξάνει τις πιθανότητες ανάπτυξης της πάθησης,9 ενώ η αναπλήρωσή της έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει σημαντικά τα συμπτώματα.10

Ωμέγα 3

Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα DHA και EPA φαίνεται ότι είναι χρήσιμα για την αντκμετώπιση του εκζέματος.15 Τα ωμέγα 3 από ιχθυέλαια έχουν αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα στην αρχική ανάπτυξη μέσω του εκζέματος.11 Η χορήγηση ιχθυελαίου σε ενήλικες καθημερινά για 8 12 εβδομάδες βελτίωσε σημαντικά τα συμπτώματα του εκζέματος σε μία μελέτη12 και σε μία άλλη ήταν επίσης αποτελεσματικό όταν συνδυάστηκε με GLA.13 Η λήψη κραμβέλαιου (borage oil) έχει δείξει ότι μειώνει τη φλεγμονή του δέρματος, την ξηρότητα, τις φουσκάλες και τον κνησμό στους ασθενείς με έκζεμα.14 Σε πρόσφατη μελέτη, η λήψη συμπληρώματος διατροφής με DHA βελτίωσε σημαντικά τα συμπτώματα μετά από δύο μήνες.16 Προτεινόμενη δόση: 26g/ημέρα EPA και DHA.

Κερσετίνη & MSM

Η κερσετίνη και άλλα φλαβονοειδή αναστέλλουν τη φλεγμονή.17
Το 
MSM δρα επίσης ως αντιφλεγμονώδες και βελτιώνει την ηπατική λειτουργία.

Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος υποστηρίζει την ακεραιότητα του δέρματος, μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και να ενθαρρύνει τη θεραπεία.18 Τα χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου έχουν συνδεθεί με επιδείνωση των συμπτωμάτων του εκζέματος. Σε μία μελέτη σε παιδιά με ελλείψεις στα επίπεδα ψευδαργύρου, εκείνα που πήραν συμπλήρωμα ψευδαργύρου είδαν σημαντική βελτίωση στον κνησμό αλλά και σε άλλα συμπτώματα σε σύγκριση με τα παιδιά που δεν έλαβαν ψευδάργυρο.19 Προτεινόμενη δόση: 15mg κιτρικού ψευδαργύρου τρεις φορές την ημέρα για ένα μήνα, μετά δύο φορές την ημέρα για ένα μήνα και, τέλος, μία φορά την ημέρα.

Κρέμα βιταμίνης Β12

Η εφαρμογή αυτής της βιταμίνης απευθείας στο δέρμα φαίνεται να μειώνει τη σοβαρότητα του εκζέματος σε πάσχοντες όλων των ηλικιών.20Προτεινόμενη δοσολογία: Εφαρμόστε τη δύο φορές την ημέρα για τουλάχιστον οκτώ εβδομάδες.


https://s3-ap-southeast-2.amazonaws.com/cae-wp-user-uploads/app/uploads/2015/09/14035144/NaturalTherapies_banner-1100x660.jpg

Γαϊδουράγκαθο

Τo γαϊδουράγκαθο συστήνεται όταν το έκζεμα είναι αποτέλεσμα ενός επιβαρυμένου ήπατος. Μπορείτε να το πάρετε σε μορφή βάμματος (5 ml 2-3 φορές την ημέρα), σε μορφή κάψουλας (2 την ημέρα) ή σε μορφή αφεψήματος (2-3 φλιτζάνια την ημέρα). Τα αποτελέσματα αρχίζουν να φαίνονται έπειτα από 48 εβδομάδες λήψης.

Γλυκόριζα

Η γλυκόριζα είναι καταπραϋντική και μειώνει τη φλεγμονή και το αίσθημα κνησμού. Λαμβάνεται είτε εσωτερικά (2-3 φλιτζάνια αφέψημα την ημέρα ή 30 σταγόνες βάμμα 2 φορές την ημέρα) είτε εξωτερικά σαν κρέμα.

Sarsaparilla

Η Sarsaparilla μπορεί να φανεί χρήσιμη εξαιτίας της αντιφλεγμονώδους δράσης της. Τη βρίσκετε σε κάψουλες (2 την ημέρα) και σε βάμμα (5 ml 2 φορές την ημέρα).

Tσουκνίδα

Αν το έκζεμα συνδέεται με την κακή κυκλοφορία του αίματος, η εσωτερική αλλά και η εξωτερική λήψη της Τσουκνίδας θεωρείται ευεργετική, καθώς έχει στυπτικές και τονωτικές ιδιότητες και διεγείρει το κυκλοφορικό. Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε σαν κρέμα εξωτερικά ή να την πιείτε σαν αφέψημα ή σαν βάμμα. Εργαστηριακές μελέτες δείχνουν ότι τα φύλλα της διαθέτουν αντιφλεγμονώδη δράση. Αυτό θεωρείται ότι προκαλείται από την ιδιότητα της τσουκνίδας να εμποδίζει την παρουσία φλεγμονωδών ουσιών.

Καλέντουλα

Η Καλέντουλα είναι πλούσια σε αντιφλεγμονώδη φλαβονοειδή. Η ρητίνη που περιέχει την κάνει κατάλληλη για φλεγμονώδεις παθήσεις στο στόμα, το λαιμό και την άνω πεπτική οδό, καθώς και σε λεμφικά προβλήματα. Λόγω της ικανότητάς της να βοηθά στην επούλωση πληγών και τις αντισηπτικές της ιδιότητες, η Γερμανική Επιτροπή Ε ενέκρινε την εσωτερική και εξωτερική χρήση της για φλεγμονές και για έλκη που επουλώνονται αργά.

Τσάι ουλόνγκ

Ιάπωνες ερευνητές διαπίστωσαν ότι το τσάι ουλόνγκ, ένα τσάι που έχει υποστεί μερική ζύμωση, με μια ηπιότερη γεύση από τη μαύρη ποικιλία, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τα συμπτώματα του εκζέματος. Όταν οι πάσχοντες ήπιαν τρία φλιτζάνια τσάι ουλόνγκ κάθε μέρα για ένα μήνα, τα δύο τρίτα από αυτούς παρουσίασαν βελτίωση των συμπτωμάτων, μερικοί μετά από μόλις μια εβδομάδα. Και περίπου η μισή ομάδα επωφελήθηκε από τις θεραπευτικές επιδράσεις του τσαγιού περίπου για έξι μήνες.21Προτεινόμενη δόση: Ένα φλιτζάνι τρεις φορές την ημέρα, μετά τα γεύματα.

 

Βοτανικές κρέμες

Οι βοτανικές κρέμες μπορούν να βοηθήσουν και είναι μερικές φορές τόσο αποτελεσματικές όσο και τα συνήθη φάρμακα. Μία αλοιφή 10 τοις εκατό που αποτελείται από 95 τοις εκατό αλκοολούχου εκχυλίσματος σπόρων Lupinustermis (ένα είδος λούπινου) μπορεί να έχει αποτελέσματα συγκρίσιμα με αυτά των τοπικών στεροειδών,24 ενώ η γλυκόριζα (Glycyrrhizaglabra), το χαμομήλι, η αμαμελίδα και του το υπερικό (Hypericum perforatum), σε μορφή κρέμας ή τζελ μπορούν επίσης να βελτιώσουν τα συμπτώματα.25 Συμβουλευτείτε έναν ειδικό στην βοτανοθεραπεία.

 

Ομοιοπαθητική

Η ομοιοπαθητική μπορεί αποδεδειγμένα να αντιμετωπίσει το έκζεμα πολύ αποτελεσματικά, στοχεύοντας στο αίτιο του προβλήματος και όχι απλώς κατευνάζοντας τα συμπτώματα. Ωστόσο η θεραπεία είναι εξατομικευμένη και θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν πιστοποιημένο επαγγελματία ομοιοπαθητικό ώστε να σας δώσει το κατάλληλο ομοιοπαθητικό σκεύασμα που ταιριάζει σε εσάς.

Υπνοθεραπεία

Χρησιμοποιούμενη όλο και περισσότερο για τη θεραπεία παθήσεων του δέρματος, η ύπνωση μπορεί να είναι αποτελεσματική για το έκζεμα, ειδικά όταν οι συμβατικές θεραπείες έχουν αποτύχει. Σε μια μελέτη, 19 από τα 20 παιδιά είδε άμεση βελτίωση, ενώ περισσότερα από τα μισά ανέφεραν λιγότερο κνησμό και ξύσιμο μετά από 18 μήνες. Η ύπνωση φαίνεται επίσης να λειτουργεί σε ενήλικες, με τα οφέλη της να διαρκούν έως και δύο χρόνια, σύμφωνα με μία μελέτη.22 Συμβουλευτείτε κάποιον πιστοποιημένο ειδικό στη υπνοθεραπεία.

Βιοανάδραση

Αυτή η μέθοδος ανατροφοδότησης αντικειμενικών φυσιολογικών πληροφοριών για τον ασθενή για το πώς αποκρίνεται το σώμα, συνδυάστηκε με θεραπεία χαλάρωσης για τη θεραπεία πέντε ενηλίκων με έκζεμα. Δύο μήνες αργότερα, όλοι παρουσίασαν κλινική βελτίωση και, δύο χρόνια αργότερα, τρεις ήταν εντελώς θεραπευμένοι.23 Συμβουλευτείτε έναν έμπειρο θεραπευτή της μεθόδου.

 

Βρείτε τι πυροδοτεί το έκζεμά σας

Ένα πλήθος από αιτίες μπορούν να προκαλέσουν έκζεμα ή να κάνουν τα πράγματα χειρότερα, και ποικίλουν από άτομο σε άτομο. Οι παρακάτω είναι από τις πιο συνήθεις.

• Ψυχολογικοί παράγοντες όπως το στρες και το άγχος.

• Ερεθισμοί στο σπίτι ή στο χώρο εργασίας, όπως τα ακάρεα της σκόνης, το τρίχωμα ζώων και ορισμένα φυτά.

• Τροφές όπως τα αυγά, τα φιστίκια, το γάλα, η σόγια και το σιτάρι.• Προσθετικά τροφίμων, όπως τα συντηρητικά και οι χρωστικές ουσίες.

• Φάρμακα όπως αντιικά, αντιισταμινικά, στεροειδή, αναισθητικά και αντικαρκινικά.

• Χημικά ερεθιστικές ουσίες όπως απορρυπαντικά (που χρησιμοποιούνται σε σαμπουάν, καθαριστικά σώματος και αφρόλουτρα που περιέχουν sodiumlaurylsulphate), βιολογικές σκόνες πλυσίματος και το χλώριο στις πισίνες.

• H κεντρική θέρμανση και τα μάλλινα ή συνθετικά ρούχα, που μπορεί να προκαλέσουν υπερθέρμανση και να επιδεινώσουν τον κνησμό.

• Το σκληρό νερό στο σπίτι, καθώς η υψηλή περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα μπορεί να επιδεινώσει το έκζεμα.

 

Το διαβάσαμε στο περιοδικό holistic life

 

 

Βιβλιογραφικές αναφορές

1.     J Allergy Clin Immunol. 1997; 99: 17985.

2.     Epidemiology. 2012; 23: 40214.

3.     Arch Dis Child. 2012; 97: A2.

4.     AmJClinDermatol,2008;9:93103.

5.     The Journal of Immunology. 2000; 164: 444351.

6.     J All Clin Immunol. 2013; 132 (2): 297304.

7.     Pediatr Allergy Immunol. 2014; 25 (1): 305.

8.     Clin Exp Allergy. 2009; 39 (6): 87582.

9.     9. JClinMed,2015;4:103650.

10.                        Nutrition,2016;32:91320.1

11.                        Acta Paediatrica. 2009; 98 (9): 14617.

12.                        J Intern Med Suppl. 1989; 225: 2336.

13.                        Journal of Investigative Dermatology. 1991; 96: 98103.

14.                        J Appl Cosmetology. 1993; 11: 11520.1

15.                        JInternMedSuppl,1989;731:2336.

16.                        BrJDermatol,2008;158:78692.1

17.                        Prog Clin Biol Res. 1986; 213: 23142.

18.                        Dermatologic Surgery. 2005; 31:83747.

19.                        ActaDermVenereol,2014;94:55862.

20.                        Br J Dermatol, 2004; 150: 977–83; J Altern Complement Med, 2009; 15: 387–9

21.                        Arch Dermatol, 2001; 137: 42–3

22.                        . Br J Dermatol, 1995; 132: 778–83

23.                        J Behav Ther Exp Psychiatry, 1988; 19: 221–7

24.                        J Nat Prod, 1981; 44: 179–83

25.                         J Dermatol Treat, 2003; 14: 153–7; Phytomedicine, 2003; 10 Suppl 4: 31–7