ΦΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΔΥΣΜΗΝΟΡΡΟΙΑΣ 

 

Όλες οι γυναίκες συχνότερα ή πιο αραιά έχουν υποστεί τα συμπτώματα μιας δύσκολης εμμήνου ρύσεως που μπορεί να είναι έντονοι πόνοι, μυϊκοί σπασμοί, κράμπες, έντονη αιμορραγία κ.λ.π.. Κάποια βότανα στην διάρκεια των χρόνων που χρησιμοποιήθηκαν στην παραδοσιακή βοτανοθεραπευτική, έχουν δείξει ότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν ανακουφίζοντας και συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της δυσμηνόρροιας. Μεταξύ αυτών, τα παρακάτω είναι τα πιο διαδεδομένα:

 

Vitex Agnus-Castus (Λυγαριά): Οι ευεργετικές ιδιότητες της λυγαριάς στο γεννητικό σύστημα της γυναίκας είναι γνωστές από την εποχή του Ιπποκράτη. Βοηθά στην αποκατάσταση της ορμονικής ισορροπίας, ιδιαίτερα σε γυναίκες με πολλά οιστρογόνα και λιγότερη προγεστερόνη. Συμβάλλει ανακουφιστικά στην αντιμετώπιση των επίπονων συμπτωμάτων της δυσμηνόρροιας.

 

Άγριο Γιαμ (Διοσκορέα): Εξαιρετική δράση στον λείο μυϊκό ιστό, βοηθάει στην ελάττωση των πόνων μειώνοντας τους μυϊκούς σπασμούς στην μήτρα και τις ωοθήκες ενώ παράλληλα τονώνει και βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία τους κατά την διάρκεια της εμμηνορρυσίας. 

 

Βιβούρνο: από τα πιο αποτελεσματικά βότανα για την ανακούφιση από κράμπες και μυϊκούς σπασμούς της μήτρας.

 

Τσιμιτσιφούγκα: Αξιόπιστο αντιφλεγμονώδες βότανο και θαυμάσιο για την μείωση των σπασμών τόσο στον λείο μυϊκό ιστό όσο και στους σκελετικούς μύες στο πίσω και κάτω μέρος των μηρών.

 

Κουρκουμάς : Η χρυσή σκόνη του γνωστού μπαχαρικού και διάσημου πλέον αντιφλεγμονώδες φυτού μπορεί να συμβάλλει στην μείωση των πόνων λόγω ακριβώς της αντιφλεγμονώδους δράσης. Προσοχή όμως γιατί ενδεχομένως να αυξήσει την αιμορραγία.

 


 

Το άρθρο του Βασίλη Αναστασόπουλου δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "ΤΕΤΑΡΤΟ" των Πατρών.

*Το παραπάνω άρθρο έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελεί ιατρική συμβουλή.
Για κάθε ιατρικό θέμα που αφορά την υγεία σας, ο μόνος αρμόδιος για να σας συμβουλεύσει είναι ο προσωπικός σας  ιατρός.