Πρωτοποριακή μελέτη:
Τα Αμύγδαλα αντιστρέφουν τον προδιαβήτη καλύτερα από τα φαρμακευτικά προϊόντα

 

Τι θα γινόταν αν ένα κοινό βασικό τρόφιμο του ντουλαπιού μπορούσε να ανταγωνιστεί τα φάρμακα στην αναστροφή της εξέλιξης της νόσου;

Σε μια νέα τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή, Ινδοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι η απλή κατανάλωση αμυγδάλων πριν από τα γεύματα αντιστρέφει σημαντικά τις μετρήσεις του προδιαβήτη σε φυσιολογικά επίπεδα σε εθελοντές.

Επί 3 μήνες, οι συμμετέχοντες έτρωγαν είτε αμύγδαλα είτε εικονικό φάρμακο πριν από τα κύρια γεύματα. Οι συμμετέχοντες κατανάλωναν ~20 γραμμάρια αμύγδαλα, δηλαδή περίπου 17-18 αμύγδαλα, πριν από κάθε κύριο γεύμα.

 

 

Αυτό θα ισοδυναμούσε με:

    20g = ~17-18 αμύγδαλα πριν από το πρωινό

    20g = ~17-18 αμύγδαλα πριν από το μεσημεριανό γεύμα

    20g = ~17-18 αμύγδαλα πριν από το δείπνο

 

Για μια συνολική δόση αμυγδάλων περίπου 60g την ημέρα, ή 17-18 αμύγδαλα x 3 γεύματα = ~51-54 αμύγδαλα την ημέρα.

Η ομάδα αμυγδάλων βελτίωσε γρήγορα τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, την ευαισθησία στην ινσουλίνη, τη φλεγμονή και τη σύνθεση του σώματος σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχαν διατροφικές αλλαγές κατά τα άλλα[1].

Είναι εντυπωσιακό ότι η προσθήκη αμυγδάλων οδήγησε σε ένα ίδιο ποσοστό (23-25%) προδιαβητικών ατόμων που επανήλθαν σε υγιή ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα με το φάρμακο πρώτης γραμμής Acarbose[2]. Ωστόσο, φάρμακα όπως η ακαρβόζη έχουν ανησυχητικές παρενέργειες που οδηγούν πολλούς στη διακοπή της θεραπείας[3]. Το σαφές συμπέρασμα εδώ είναι ότι τα αμύγδαλα υπερτερούν του φαρμάκου στο βαθμό που υπάρχουν "παρεπόμενα οφέλη" και όχι παρενέργειες που σχετίζονται με την τακτική κατανάλωσή τους.

Αυτό αποκαλύπτει την υπόσχεση της χρήσης ολόκληρων τροφίμων όπως τα αμύγδαλα για την ασφαλή αναστροφή μεταβολικών καταστάσεων. Ενώ τα φάρμακα απλώς ανακουφίζουν τα συμπτώματα (και συχνά δημιουργούν νέα συμπτώματα που είναι ίσα ή μερικές φορές χειρότερα από τις καταστάσεις που θεραπεύουν), οι διατροφοκεντρικές προσεγγίσεις στοχεύουν στη ρίζα της δυσλειτουργίας και φέρουν βαθιά φαρμακευτικά οφέλη, ενώ παράλληλα θρέφουν τον ανθρώπινο οργανισμό με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, φυτοχημικά και ακόμη και νουκλεϊκά οξέα που περιέχουν microRNAs, όπως περιγράφεται σε βάθος σε προηγούμενο άρθρο εδώ και αναλύεται περαιτέρω στο βιβλίο REGENERATE του Sayer Ji [4].

Τα αποτελέσματα αυτά υποστηρίζουν ένα συσσωρευμένο σώμα ερευνών σχετικά με το δυναμικό των αμυγδάλων. Η ανάλυση εκατοντάδων μελετών από το Greenmedinfo εντόπισε σταθερά οφέλη για καρδιαγγειακές παθήσεις, φλεγμονώδεις διαταραχές, παχυσαρκία και δυσλιπιδαιμία και πάνω από 60 άλλες καταστάσεις[5].

Η πρόσβαση σε ασφαλείς, προσιτές φυσικές λύσεις είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις αναπτυσσόμενες χώρες που επωμίζονται διπλά βάρη υποσιτισμού[6]. Καθώς τα ποσοστά της παχυσαρκίας και των συναφών χρόνιων ασθενειών συνεχίζουν να αυξάνονται με μη βιώσιμο τρόπο παγκοσμίως, οι απλές, αποτελεσματικές μέθοδοι πρόληψης με βάση τα τρόφιμα είναι επιτακτική ανάγκη[7].

Τα αμύγδαλα παρέχουν αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και φυτικές πρωτεΐνες που πιθανώς διεγείρουν ευεργετικές ορμόνες, μειώνουν τη φλεγμονή και βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη[8]. Η τακτική ενσωμάτωσή τους πριν από γεύματα με μεγάλη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες ενισχύει επίσης τη γλυκαιμική ρύθμιση και τον κορεσμό[9].

Απαιτείται ακόμη συνεχιζόμενη έρευνα, αλλά αυτή η κλινική δοκιμή δείχνει ότι η έξυπνα χρονισμένη κατανάλωση ολικής αλέσεως τροφίμων θα μπορούσε να αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο για την αντιστροφή της εξέλιξης του προδιαβήτη σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πηγή: Groundbreaking Study: Almonds Reverse Prediabetes Better Than Pharmaceuticals / greenmedinfo.com

Παραπομπές

[1] https://www.clinicalnutritionespen.com/article/S2405-4577(22)01438-3

[2] https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(02)07994-6

[3] https://care.diabetesjournals.org/content/26/3/688

[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5412222/  

[5] https://greenmedinfo.com/substance/almond

[6] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7139241/  

[7] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0140673610614626

[8] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16373990/

[9] https://www.metabolismjournal.com/article/S0026-0495(11)00062-5

 

Αποποίηση ευθυνών: Το παρόν άρθρο δεν προορίζεται να παράσχει ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Αρμόδιος είναι ο ιατρός/θεραπευτής σας.