ΒΟΤΑΝΑ ΜΕ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΗ ΙΣΧΥΡΗ ΑΝΤΙΔΙΑΒΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ:

Η φύση είναι μια εξαιρετική πηγή αντιδιαβητικών φαρμάκων. Μέχρι σήμερα, περισσότερα από 1200 ανθοφόρα φυτά υποστήριζετε ότι έχουν αντιδιαβητικές ιδιότητες. Μεταξύ αυτών, το ένα τρίτο έχουν μελετηθεί επιστημονικά και τεκμηριωμένα σε περίπου 460 δημοσιεύσεις. Σε αυτή την ανασκόπηση, θα μιλήσουμε για την ελάττωσης της γλυκόζης του αίματος με φαρμακευτικά βότανα που έχουν την ικανότητα να ρυθμίζουν μία ή περισσότερες από τις οδούς, όπως ρυθμίση στην αντίσταση στην ινσουλίνη, ενεργοποίηση λειτουργίας β-κυττάρων, αυξηση του αριθμού των νησιδίων του Langerhans, ομοιόσταση της GLP-1, και απορρόφηση γλυκόζης (re).

1) Γύμνεμα (Gymnema Sylvestre) ή αλλιώς ο «φονιάς» της ζάχαρης:

Το   Γύμνεμα (Gymnema Sylvestre – Gymnema)  είναι ένα βότανο από την Κεντρική και τη Νότια Ινδία, που μεταφράζεται (στα Αγγλικά) ως "Sugar Destroyer". Έχει χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο σακχάρου στο αίμα για πάνω από 2.000 χρόνια. Έχει μελετηθεί εκτενώς για τα φύλλα του που περιέχουν ένα απόσταγμα, το gymnemic acid που έχει ισχυρές φαρμακευτικές δράσεις κατά του διαβήτη τύπου 1 και 2.

Το Ινδικό του όνομα Gur-mar σε ακριβή μετάφραση σημαίνει ‘καταστροφέας της ζάχαρης’. Επηρεάζει την αίσθηση του γλυκού και αναστέλλει την αίσθηση του γλυκού για περίπου 1 – 2 ώρες μετά την κατανάλωσή του, κατά τετοιο τρόπο ώστε η κατανάλωση ζάχαρης να δίνει στο στόμα απλώς την αίσθηση άμμου, – αλλά συγχρόνως επηρεάζει και την αίσθηση πικρού σε μικρότερο όμως βαθμό, ενώ αφήνει ανεπηρέαστες τις υπόλοιπες γεύσεις.

Το Gymnema Sylvestre βοηθάει στον έλεγχο του ζαχάρου σε διαβητικούς τύπου 1 (των οποίων το πάγκρεας δεν παράγει ινσουλίνη και εξαρτώνται από ενέσεις ινσουλίνης) και τύπου 2 (των οποίων το πάγκρεας παράγει ανεπαρκή ποσότητα ινσουλίνης ή των οποίων το σώμα δε μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την ινσουλίνη).

Μεγάλος αριθμός μελετών σε ανθρώπους έδειξε ότι το gymnema μπορεί να μειώσει στους διαβητικούς τη δόση ινσουλίνης και να μειώσει ή να αντικαταστήσει τα στοματικά φάρμακα. Μελέτες με ζώα έδειξαν ότι βοηθάει στην αναγέννηση των κυττάρων Βήτα του παγκρέατος και διεγείρει την παραγωγή ινσουλίνης. Το τσάι απο το βότανο Γυμνεμα εκτός του ότι ενισχύει την παραγωγή ινσουλίνης, οι έρευνες δείχνουν ότι αυξάνει και τον αριθμό των νησιδίων του Langerhans, των κυττάρων μέσα στο πάγκρεας που παράγουν την ινσουλίνη, έχει δηλαδή την ιδιότητα να διπλασιάζει τον αριθμό των νησιδίων και κατά εξέλιξη τον αριθμό των Β κυττάρων του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη.

Τα εκχυλίσματα των φύλλων του Gymnema Sylvestre έχουν δείξει σε πολλές μελέτες απο την δεκαετία του 80 αλλά και πρόσφατες, οτί αυτό το φυτικό βότανο φαίνεται να επιφέρει την ομοιόσταση της γλυκόζης στο αίμα, μέσω της αύξησης των επιπέδων ινσουλίνης του ορού, που παρέχεται από την επισκευή και την αναγέννηση του ενδοκρινούς παγκρέατος. Συνοπτικά, έχουν περιγραφεί πέντε μηχανισμοί δράσης: Άυξηση του αριθμού των νησιδίων του Langerhans, αύξηση της έκκριση της ινσουλίνης, αύξηση της ευαισθησία των ιστών στην ινσουλίνη, μειώση την ποσότητα της τροφής και των θερμίδων που καταναλώνεται λόγο αλλαγής της γεύσης του γλυκού και μείωσης της όρεξης, αύξηση της δέσμευσης της χοληστερόλης στο αίμα και αύξηση της δέσμευση λιπαρών οξέων στο έντερο.

Το Γυμνεμα αποτελεί το βασικό βοτανο που καταναλώνουν όσοι πάσχουν από διαβήτη (τύπου Ι και ΙΙ), Η ημερήσια δόση είναι 1-2 κουταλάκια του αποξηραμένου βοτάνου σε μία κούπα βρασμένου νερού (3 φορές την ημέρα). Το Γυμνεμα δεν έχει άμεσα αποτελέσματα - η κατανάλωση του για διάστημα 3-6 μηνών είναι απαραίτητη προκειμένου να διαπιστωθούν τα θετικά αποτελέσματα από τη χρήση του.

2) Πικρό πεπόνι (Momordica Charantia):

Το πικρό πεπόνι (μομορντίκα) είναι ένα είδος κολοκυνθοειδούς, τροπικής προέλευσης, το οποίο συχνά καταναλώνεται ως τσάι. Το βότανο αυτό έχει προσελκύσει αρκετό ενδιαφέρον για την ικανότητά του να ομαλοποιεί το σάκχαρο, και είναι ένα από τα φυτά που έχει ερευνηθεί διεξοδικά για τη θεραπεία του διαβήτη.

Η ευεργετική λειτουργία του Μ charantia υποστηρίζεται από πολλές σύγχρονες επιστημονικές αποδείξεις και είναι ένα από τα πιο ελπιδοφόρα φυτά για τη μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα σήμερα. Η δράση του κατά του διαβήτη φτάνει σε τέτοιο βαθμό που οι μελέτες αναφέρονται σε αυτό ως «φυτική ινσουλίνη». Τα ενεργά συστατικά του είναι η σαρατίνη, η βισίνη και το πολυπεπτίδιο-π. Το πικρό πεπόνι και διάφορα εκχυλίσματα του, πιστεύεται ότι ασκούν υπογλυκαιμικά αποτελέσματα μέσω διαφορετικών φυσιολογικών, φαρμακολογικών και βιοχημικών λειτουργιών.

Οι μηχανισμοί των υπογλυκαιμικών δράσεων των Μ charantia είναι: διέγερση των περιφερικών και σκελετικών μυών για τη χρησιμοποίηση της γλυκόζης, καταστολή της ενεργοποίησης των μιτογονο-ενεργοποιημένων πρωτεΐνικών κινάσων (MAPKs), αναστολή της πρόσληψης γλυκόζης εντερικά, αναστολή της διαφοροποίησης των λιποκυττάρων, καταστολή των βασικών γλυκονεογενετικών ενζύμων, διέγερση του ένζυμο κλειδί της οδού ΗΜΡ, και διατήρηση των νησιδίων (Langerhans) των Β κυττάρων και των λειτουργιών τους.

Σήμερα, πάνω από 140 διαφορετικές μελέτες σε όλο τον κόσμο έχουν ερευνήσει τα αντι-υπεργλυκαιμικά και υπογλυκαιμικά αποτελέσματα του πικρού πεπονιού τόσο σε ανθρώπινα όσο και ζωικά μοντέλα. Η πρώτη έρευνα δημοσιεύτηκε στην Ινδία στην δεκαετία του 1960 και από τότε αρκετές μελέτες έχουν αποδείξει ότι το πικρό πεπόνι βοηθά στον έλεγχο του διαβήτη. Σε μιά έρευνα, "πέντε γραμμάρια", περίπου δύο κουταλάκια, από τριμμένο πικρό πεπόνι σε σκόνη την ημέρα μείωσαν το σάκχαρο κατά 54% σε διαβητικούς ασθενεις, ενώ σε άλλες, η κατανάλωση 50 ml από εκχύλισμα πικρού πεπονιού μείωσε το υψηλό σάκχαρο κατά 30%.

Το τσάι από πικρό πεπόνι είναι διαθέσιμο στην αγορά ως σκόνη ή ως εκχύλισμα. Για να φτιάξετε το τσάι, θα πρέπει να βράσετε ένα λίτρο νερό και να προσθέσετε μία ή δύο κουταλιές της σούπας από τη σκόνη. Αφήστε το στην άκρη για δέκα λεπτά και πιείτε το. Υπάρχει επίσης σε μορφή κάψουλας.

3) Τριγωνέλλα (trigonella foenum – graecum):

H  Τριγωνέλλα  που είχαμε αναφέρει και στα βότανα κατά της παχυσαρκίας έχει σημάντικη δράση στην μείωση του ζαχάρου, λόγω του αμινοξέος 4-υδροξυ-ισολευκίνη που περιέχει, η οποία ελέγχει την απελευθέρωση της ινσουλίνης. Η τριγωνέλλα αποκαθιστά την ισορροπία των επιπέδων σακχάρου και στους δύο τύπους διαβήτη (1 και 2). Η σύγχρονη έρευνα υποστηρίζει επίσης την παραδοσιακή χρήση της τριγωνέλλας στη μείωση και τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Τα υδατικά και αλκοολικά εκχυλίσματα των φύλλων της Trigonella foenum-graecum έχουν ελεγχθεί για υπογλυκαιμική δραστικότητα σε κανονικούς και διαβητικούς αρουραίους και παρατηρήθηκε σημαντική μείωση της συγκέντρωσης γλυκόζης στο αίμα. Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι το υδατικό εκχύλισμα των φύλλων της Trigonella foenum graecum όταν χορηγούνται τόσο από το στόμα όσο και ενδοπεριτοναϊκά διαθέτει ένα υπογλυκαιμικό αποτέλεσμα σε διαβητικούς ασθενείς.

Οι σπόροι Trigonellas μείωσαν επίσης τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης του αίματος νηστείας σε διαβητικούς ασθενείς σε 20 ημέρες. Ο θεραπευτικός ρόλος των σπόρων Trigonellas στο διαβήτη τύπου 1 όπως δίδεται παραδειγματικά στη παραπάνω μελέτη μπορεί να αποδοθεί στην αλλαγή των δραστηριοτήτων του ενζύμου γλυκόζης και των λιπιδίων που μεταβολίζει σε φυσιολογικές τιμές, σταθεροποιώντας έτσι την ομοιόσταση της γλυκόζης στο ήπαρ και τους νεφρούς.

Αυτές οι βιοχημικές επιδράσεις που ασκούνται από τους σπόρους Trigonellas είναι μια πιθανή νέα θεραπευτική στον διαβήτη τύπου 1. Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, ένας μέσος όρος 50 γρ. πρόσληψης τριγωνέλλας την ημέρα, οδηγεί σε 30% βελτίωση μέσα σε 10 ημέρες.

4) Χρώμιο :

Οι πρώτες παρατηρήσεις ότι το χρώμιο είναι σημαντικό για τον έλεγχο του σακχαρώδη διαβήτη δημοσιεύτηκαν το 1853 , οπότε και για πρώτη είδαν το φως δημοσιεύσεις σε ιατρικά επιστημονικά περιοδικά ότι βοηθάει σημαντικά στην αντιμετώπισή του. Από τότε έχουν περάσει 150 χρόνια και πλέον το χρώμιο έχει πάρει τη θέση που το αξίζει ως ένα ασφαλές και αποτελεσματικό μέσο για την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη όλων των τύπων . Το κρεμμύδι είναι η καλύτερη φυσική πηγή χρωμίου για τον οργανισμό. Μελέτες έδειξαν ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 έχουν χαμηλότερα επίπεδα χρωμίου στο αίμα τους σε σχέση με άτομα χωρίς τη νόσο.

Διάφορες κλινικές μελέτες δείχνουν ότι το χρώμιο ως συμπλήρωμα, μπορεί να ενισχύσει τη μεταβολική δράση της ινσουλίνης και να μειώσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο, ιδιαίτερα σε υπέρβαρα άτομα. Πιο συγκεκριμένα το χρώμιο βοηθά :στη δέσμευση της ινσουλίνης απο τα κύτταρα, αυξάνει τον αριθμό των υποδοχέων της ινσουλίνης στα κύτταρα, ενεργοποιεί μια πρωτεΐνη (κινάση) αυξάνοντας έτσι την ευαισθησία των υποδοχέων στην ινσουλίνη. Έχει διαπιστωθεί ότι 200-1000 mcg χρωμίου την ημέρα βελτιώνει τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα. Το πικολινικό χρώμιο είναι η πιο αποτελεσματική μορφή των συμπληρωμάτων χρωμίου.

5) Φύλλα λευκής μουρίας (Morus alba L):

Η μουριά ( Morus alba L.) φύεται ευρέως στις ασιατικές χώρες, και τα φύλλα της, έχουν εφαρμοστεί κλινικά στον Διαβήτη ως υπογλυκαιμικοί, υποτασικοί, και διουρητικοί παράγοντες. Τα φύλλα της Morus alba έχουν παραδοσιακά χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της υπεργλυκαιμίας. Τα κύρια βιοδραστικά συστατικά είναι τα φλαβονοειδή, αλκαλοειδή (1-δεοξυνοζιριμυκίνη), και πολυσακχαρίτες. Σε Διαβητικά ποντίκια που τρέφονταν με εκχύλισμα από φύλλα λευκής μουριάς, παρουσιάστηκε μειωμένη αντίσταση στην ινσουλίνη μετά από θεραπεία 8 εβδομάδων.

Αμφότερα τα επίπεδα FBG και τα επίπεδα γλυκόζης στα ούρα ήταν μειωμένα σημαντικά. Σε ανθρώπινα υποκείμενα, σκόνη φύλλων μουριάς κατέστειλε τη μεταγευματική γλυκόζη του αίματος Serge και αύξησε την πρόσληψη γλυκόζης και έτσι ενίσχυσε την μετατόπιση της GLUT-4 με συγκεντρώσεις που κυμαίνονται από 5 έως 45 mcg / mL. Ένα από τα αλκαλοειδή, 1-deoxynorimycin, είναι επίσης ένας ισχυρός αναστολέας της α –γλυκοσιδάσης που είναι ικανό να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Οι Ιάπωνες και οι Κινέζοι χρησιμοποιούν για αιώνες τα φύλλα της μουριάς ως φυσικό φάρμακο, ως αφεψήμα για την θεραπεία του διαβήτη και άλλων παθήσεων.

Άλλα βότανα με ισχυρή αντιδιαβητική δράση είναι:

Neurolaena lobata, Ιερό Βασιλικό ή Tulsi (Ocimumsanctum), Ginkgo bilobaCoptidis Radix, Βατομουριά (Rubus fruticosus L), Αψιθιά, Αλόη βέρα, Αγριμόνια, Κάνναβη, Γεράνι, Γκίνσενγκ, Λάππα, Μύρτιλλο, Πεντάνευρο, Μπάμιες, Μαντζουράνα κ.α

 

 

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Β-ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ

Όλες οι παρακάτω ουσίες έχουν βρεθεί ότι αναγεννούν τα β-κύτταρα του παγκρέατος, τα οποία είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ινσουλίνης,

1. Αβοκάντο

2. Σέσκουλο

3. Κουρκουμίνη

4. Μαυροσούσαμο Nigella Sativa)

5. Αργινίνη (σε τρόφιμα από φυτικές πηγές όπως το σουσάμι, η σόγια, ο κολοκυθόσπορος, το σιτάρι, η βρώμη, το φαγόπυρο, η κινόα)

6. Σουλφοραφάνη (περιέχεται κυρίως στο μπρόκολο, στο κουνουπίδι και το λάχανο)

7. Στέβια

8. Βιταμίνη D -η «βιταμίνη του ήλιου»

9. Μουστάκια καλαμποκιού  (οι χαρακτηριστικές ίνες του καλαμποκιού που χρησιμοποιούνται ως θεραπευτικό ρόφημα)

10. Γύμνεμα  (Gymnema Sylvestre) (θεραπευτικό βότανο με ευεργετικές δράσεις για το διαβήτη και άλλες παθήσεις)

11. Βερβερίνη (η δραστική ουσία που απαντάται σε πικρά βότανα όπως η υδραστίδα και η βερβερίδα)

12. Πικρό πεπόνι -ινδικό και κινέζικο παραδοσιακό λαχανικό/βότανο για τον διαβήτη.

 

Τέλος, δοκιμάστε να αλλάξετε τη διατροφή σας.

Σε μια μελέτη οκτώ ασθενών με διαβήτη τύπου Ι, η προτίμηση στη χορτοφαγική διατροφή προκαλεί σημαντική βελτίωση στα συμπτώματα (Diabet Med, 1991; 8: 949-53).

Μια διατροφή πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική. Αυτή η δίαιτα περιλαμβάνει πολλούς σπόρους, δημητριακά, όσπρια και λαχανικά, ενώ περιορίζει τα απλά σάκχαρα και το λίπος. Σε μία αναφορά μελετών, οδήγησε σε διακοπή της θεραπείας με ινσουλίνη στο 60% των ασθενών με διαβήτη τύπου Ι και σημαντικά μειωμένη χρήση ινσουλίνης στο άλλο 40% (J Nutr Am, 1979; 32: 2312-21).

Χάστε βάρος. Σύμφωνα με μια μελέτη από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, υπάρχει ισχυρή σύνδεση μεταξύ παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου ΙΙ

 

 

Για να προστατέψετε τα παιδιά σας:

Φροντίστε να ασκούνται τακτικά. Η άσκηση μπορεί να αποτρέψει το διαβήτη τύπου ΙΙ (Lancet, 1991; 338: 774-8), και μπορεί να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο των ανθεκτικών σε ινσουλίνη παιδιών από διαβητικούς γονείς που έχουν συνήθως ένα 40% κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη και εκείνα (N Eng J Med, 1996; 335: 1357-1362).

Θηλάστε τα. Αυτό μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία των παιδιών από το διαβήτη. Η πρώιμη έκθεση σε αγελαδινό γάλα μπορεί να προκαλέσει μία ανοσολογική απόκριση, η οποία με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει αλλεργία. Ο κίνδυνος για ένα μωρό που εκτίθεται σε αγελαδινό γάλα κατά τους τρεις πρώτους μήνες της ζωής του είναι μιάμιση φορά μεγαλύτερο; (Lancet, 1996; 348: 926 – 8; BMJ, 1994? 308: 534-5). Ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός για τους πρώτους δύο μήνες της ζωής μπορεί να προστατεύσει από διαβήτη τύπου ΙΙ (Lancet, 1997; 350: 166-8).

«Δεν υπάρχει υποκατάστατο της γνώσης.»


Το άρθρο του Ιωάννη Καργά στην  ομάδα facebook:
Εναλλακτικές και Συμπληρωματικές Θεραπείες Παθήσεων

Διαβάστε το πρώτο μέρος

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ, ΙΑΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ, ΕΡΕΥΝΕΣ.

[1] Menakshi Bhat Dusane, Bimba Ν Joshi. Ευεργετική επίδραση των σπόρων λίνου στο στρεπτοζοτοκίνης (STZ) που επάγεται διαβητικών ποντικών: απομόνωση του δραστικού κλάσματος που έχει αναγεννητική νησιδίων και γλυκοσιδάσης ανασταλτικές ιδιότητες. Μπορεί J Physiol Pharmacol. 2013 Μάιος? 91 (5): 325-31. Epub 2013 Jan 16 PMID: 23656171

[2] 
Ana Vasilijevic, Μπιλιάνα BuzadzicAleksandra Κόρατς, Βέσνα Πέτροβιτς, Aleksandra JankovicBato Κόρατς. Ευεργετικές επιδράσεις της οδού νιτρικού οξειδίου-που παράγουν L-αργινίνης σε επίμυς που υπέστησαν αγωγή με αλλοξάνη. J Physiol. 2007 1 Νοέμβρη? 584 (Pt 3): 921 - 33. Epub 2007 Αύγουστος 23. PMID: 17717015

[3] 
Do Εδέμ, είναι EkanemPe Ebong. Επίδραση της υδατικά εκχυλίσματα των σπόρων αλιγάτορα αχλάδι (Persea americana μύλος) επί της γλυκόζης του αίματος και ιστοπαθολογία του παγκρέατος στο αλλοξάνη επαγόμενη διαβητικούς αρουραίους. Μεταφύτευση. 2007 27 Ιούλ? 84 (2): 173-9. PMID: 19553173

[. 4] 
Jiyin ZhouZhou ShiwenTangJianlinKebin ZhangGuang Lixia, Γιόνγκπιν HuangYing XuYi YingLe ZhangDandan, του Li. Προστατευτική Επίδραση των κυττάρων Βήτα στο streptozotocin- ταυτοποιείται ως βερβερίνης ΟΝ και υψηλή σε υδατάνθρακες / Υψηλού . λιπαρά διατροφή που προκαλείται από διαβητικούς αρουραίους Eur J Pharmacol 2009-Mar 15?. 606 (1-3) :. 262-8 Epub 2009 Jan 19. Μια ΡΜΙϋ :. 19374872

[5] 
S BolkentR Yanardağ, Α Tabakoğlu-OğuzO Özsoy-Σακάν. Επιδράσεις της chard (. Beta vulgaris Lvar cicla) εκχύλιση επί των παγκρεατικών Β κυττάρων σε στρεπτοζοτοκίνης-διαβητικούς αρουραίους: ένα μορφολογικές και βιοχημικές μελέτη. J Ethnopharmacol. 2000 Νοέμβριος? 73 (1-2): 251 - 9. PMID: 11025163

[6] 
Jianyou GuoTongjun LiuLinna HanYongmei Liu. Οι επιπτώσεις από μετάξι καλαμποκιού στο γλυκαιμικό μεταβολισμό. Nutr Metab (Lond) .2009 23 Νοέμβρη? 6: 47. PMID: 19930631

[7] 
Malee ChanpooHattaya PetchpiboonthaiBusaba PanyarachunVipavee Anupunpisit. Επίδραση της κουρκουμίνης στη βελτίωση των παγκρεατικών νησίδων σε διαβητικούς ποντικούς με στρεπτοζοτοκίνη. J Med Assoc Thai. 2010 Νοέμβριος? 93 Συμπλ 6: S152-9. PMID: 21280528

[8] Meghana Kanitkar, Ramesh R Bhonde. 
Η κουρκουμίνη θεραπεία ενισχύει την ανάκτηση νησίδων από την επαγωγή των πρωτεϊνών θερμικού σοκ απόκριση, Hsp70 και οξυγενάση της αίμης-1, κατά τη διάρκεια της κρυοσυντήρησης. Η ζωή Sci. 2008 16 Ιαν? 82 (3-4): 182 - 9. Epub 2007 Νοέμβριος 21. PMID: 18093618

[. 9] 
Zhuo FuWen ZhangWei ZhenHazel LumJerry NadlerJosep Bassaganya-RieraZhenquan JiaYanwen WangHara MisraDongmin Liu. Της γενιστεΐνης επάγει παγκρεατικών Πολλαπλασιασμού Βήτα-Cell μέσω της ενεργοποίησης των πολλαπλών οδών σηματοδότησης και αποτρέπει . Ο διαβήτης σε ινσουλίνη-ανεπαρκή ποντίκια Endocrinology Jul-2010? (. 7). 151 :. 3026-37 Epub 2010 στις 19 Μαΐου Α ΡΜΙϋ :. 20484465

[10] Μαμντούχ Μ 
AbdulrhmanMohamed H El-HefnawyRasha Η Aly, Ράνια Η ShatlaRasha Μ Μαμντούχ, Doaa Μ MahmoudWaheed S Mohamed. Μεταβολικές επιδράσεις του μελιού στην σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1: μια τυχαιοποιημένη Crossover Πιλοτική Μελέτη. J Med Food. 2012 Δεκέμβριος 20. Epub 2012 Δεκέμβριος 20. PMID: 23256446

[11] Mehmet Kanter, Ismail Meral, Zabit Yener, Hanefi Ozbek, Halit Demir. 
Μερική αναγέννηση / πολλαπλασιασμού των βήτα-κυττάρων στις νησίδες του Langerhans από Nigella sativa L. σε διαβητικούς αρουραίους με στρεπτοζοτοκίνη. Tohoku J Εχρ Med. 2003 Δεκ? 201 (4): 213-9. PMID: 14690013

[12] 
Abdullah O BamosaHuda KaatabiFatma Μ LebdaaAbdul-Muhssen Al ELQAli Al-Sultanb. Επίδραση των σπόρων sativa Nigella στο γλυκαιμικό έλεγχο σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Indian J Physiol Pharmacol. 2010 ΟΚΤ-ΔΕΚ? 54 (4): 344 - 54. PMID: 21675032

[13] Himanshu Misra, Manish Soni, Narendra Silawat, Darshana Mehta, BK Mehta, DC Jain. 
Αντιδιαβητική δράση του μέσου-πολικού εκχυλίσματος από τα φύλλα της Stevia rebaudiana Bert(Bertoni) σχετικά με αλλοξάνη επαγόμενη διαβητικούς αρουραίους. J Pha

 

Kλινικές μελέτες - έρευνες.


Χορτοφαγική διατροφή σε διαβήτη τύπου 2, κλινική ανασκόπιση: http://care.diabetesjournals.org/content/32/5/791+
http://ajcn.nutrition.org/content/78/3/610S.short

Γύμνεμα (
Gymnema Sylvestre), αντιδιαβητική δράση, έρευνα Pubmed http://www.sciencedirect.com/.../pii/0378874190901064¨

Πικρό πεπόνι, μηχανισμοί δράσεις κατά του διαβήτη, έρευνα σε ανθρώπους 
Pubmedhttps://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4027280/

Τριγωνέλλα κατά του διαβήτη, κλινικές μελέτες:

http://www.ijpp.com/IJPP%20archives/1995_39_2/173-174.pdf
http://www.sciencedirect.com/.../pii/S0378874197001013
https://link.springer.com/.../10.1023%2FA%3A1011974630828...

Φύλλα λευκής Μουριάς σε διαβήτη έρευνα: 
http://europepmc.org/abstract/med/7666358

Φυσικές Θεραπείες για σακχαρώδη διαβήτη, εδώ έχουμε συνοψίσει τη χημεία και τη βιολογία από σχεδόν 40 εκχυλίσματα και ενώσεις φυτικής προέλευσης που να έχουν πιθανή εφαρμογή στον διαβήτη τύπου = Κλινική ανασκόπηση, σύνοψη έρευνα 
Pubmedhttps://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3638592/

 

T