Τα γνωστά & άγνωστα οφέλη της μαγειρικής Σόδας
για την υγεία μας

για πεπτικά, νεφρική λειτουργία, γυμναστική, αλκαλοποίηση, καρκίνο ...

 
Η μαγειρική σόδα (διττανθρακικό νάτριο) είναι ευρέως γνωστή ως διογκωτικό στην μαγειρική & ζαχαροπλαστική και ως ένα εξαιρετικό εργαλείο για τον καθαρισμό και την αφαίρεση λεκέδων, αλλά υπάρχουν επίσης πολλά οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με τη χρήση της μαγειρικής σόδας. Το διττανθρακικό νάτριο χρησιμοποιείται μερικές φορές ως συμπλήρωμα διατροφής, επειδή παρέχει διαιτητικό διττανθρακικό άλας. Το διττανθρακικό παράγεται συνήθως από τα νεφρά και δρα ως ρυθμιστής οξέων στο σώμα.
 
Μερικά από τα πιο σημαντικά οφέλη της θεραπευτικής χρήσης της Σόδας είναι τα παρακάτω:
 
1. Ανακούφιση από καούρες, δυσπεψία και άλλα πεπτικά προβλήματα

Η μαγειρική σόδα για την καούρα είναι πραγματικά σωτήρια, τόσο πολύ που οι κατασκευαστές συμβατικών φαρμάκων για την καούρα περιλαμβάνουν διττανθρακικό νάτριο στις φόρμουλες τους. Η μαγειρική σόδα χρησιμοποιείται συνήθως ως αντιόξινο για την ανακούφιση από τις καούρες και τη δυσπεψία. Όταν προσλαμβάνεται, αντιδρά με το οξύ του στομάχου για να παράγει διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης εξουδετερώνοντας την περίσσεια οξέος.
Επίσης λόγω του ότι η μαγειρική σόδα εξουδετερώνει το οξύ του στομάχου, μπορεί να είναι χρήσιμη για τα έλκη. Μιλήστε πρώτα με το γιατρό σας, αλλά η εσωτερική λήψη της σε νερό μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του έλκους.

2. Αλκαλοποιητικός παράγοντας

Η μαγειρική σόδα είναι από τη φύση της αλκαλική. Ορισμένοι υποστηρικτές υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων μαγειρικής σόδας μπορεί να βοηθήσει στην αλκαλοποίηση του οργανισμού και να εξουδετερώσει την οξύτητα. Ωστόσο και εδώ χρειάζεται το μέτρο γιατί η υπερβολική αλκαλοποίηση μπορεί να διαταράξει τη φυσική ισορροπία του pH του σώματος.

 3. Ενισχύει την υγεία των νεφρών

Η μαγειρική σόδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ορισμένες περιπτώσεις για τη θεραπεία ορισμένων τύπων νεφρικών παθήσεων, όπως πέτρες στα νεφρά ή χρόνια νεφρική νόσο. Μπορεί να βοηθήσει στην αλκαλοποίηση των ούρων, η οποία μπορεί να αποτρέψει το σχηματισμό ορισμένων τύπων πέτρας στα νεφρά. Ωστόσο, η χρήση της για την υγεία των νεφρών θα πρέπει να επιβλέπεται από επαγγελματία υγείας.
 

4. Ανακουφίζει τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Λοξμώξεων, οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος είναι μία από τις πιο συχνές λοιμώξεις και όπως επισημαίνει η Mayo Clinic, οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν ουρολοίμωξη από ό,τι οι άνδρες.
Μια επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2017 εξέτασε τις επιδράσεις της μαγειρικής σόδας σε γυναίκες ασθενείς με συμπτώματα του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος, οι οποίες είχαν επίσης όξινα επίπεδα pH στα ούρα χαμηλότερα από έξι. Μετά από τέσσερις εβδομάδες λήψης της από το στόμα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ούρα των υποκειμένων αλκαλοποιήθηκαν και υπήρξε "σημαντικό επίπεδο θετικών επιδράσεων στα συμπτώματα και στις βαθμολογίες των συμπτωμάτων".
Συνολικά, η μαγειρική σόδα φαίνεται να είναι ένας εύκολος, ανέξοδος τρόπος για τη βελτίωση των συμπτωμάτων ουρολοίμωξης που συνοδεύονται από όξινα ούρα με ελάχιστες έως καθόλου ανεπιθύμητες παρενέργειες.
 

5. Μειώνει τον μυϊκό πόνο και την κόπωση μετά από άσκηση

Τα οφέλη της μαγειρικής σόδας μπορούν να μεταφερθούν και στη ρουτίνα άσκησής σας. Το μούλιασμα σε ένα ζεστό ζεστό νερό με προσθήκη μισής κούπας μαγειρικής σόδας λέγεται ότι βοηθά στην εξουδετέρωση του γαλακτικού οξέος που συσσωρεύεται στους μύες μετά την προπόνηση.
Ορισμένες μελέτες δείχνουν επίσης την εσωτερική χρήση της για τη μείωση της κόπωσης μετά την προπόνηση. Μπορεί επίσης να ενισχύσει την αθλητική απόδοση όταν καταναλώνεται πριν από τη σωματική δραστηριότητα.
 

6. Πιθανό συμπλήρωμα της θεραπείας του καρκίνου

Υπάρχουν κάποιες προκαταρκτικές έρευνες που υποδηλώνουν ότι η μαγειρική σόδα μπορεί να έχει ρόλο στη θεραπεία του καρκίνου κάνοντας το μικροπεριβάλλον του όγκου λιγότερο όξινο, γεγονός που θα μπορούσε ενδεχομένως να επιβραδύνει την ανάπτυξη του καρκίνου. Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες έρευνες στον τομέα αυτό προτού εξαχθούν συμπεράσματα.

7. Αντιμυκητιασικό και αντιβακτηριακό

Η μαγειρική σόδα έχει αποδειχθεί ότι σκοτώνει τα βακτήρια, συμπεριλαμβανομένου του Streptococcus mutans, ο οποίος είναι ένας τύπος βακτηρίου που σχετίζεται με την τερηδόνα. Είναι επίσης αποτελεσματική ενάντια σε διάφορες ομάδες μυκήτων, συμπεριλαμβανομένων των ζυμομυκήτων, των δερματοφύτων και των μούχλας που προκαλούν λοιμώξεις του δέρματος και των νυχιών στον άνθρωπο.

 
Άλλες ιδιότητες αφορούν την οδοντιατρική φροντίδα, τα δερματικά προβλήματα, την περιποίηση σώματος και πολλά άλλα ...!

 

Πόση Σόδα να πίνω:
Ένα τέταρτο από το κουταλάκι του γλυκού έως μισό κουταλάκι γλυκού διαλυμένο καλά σε ένα ποτήρι νερό συνήθως είναι αρκετό να βοηθήσει στα πεπτικά προβλήματα όπως η υπεροξύτητα. Για παθήσεις και χρόνια προβλήματα η δόση μπορεί να προσαρμοστεί αλλά θα πρέπει να συμβουλευτείτε ένα ειδικό υγείας

Συμπερασματικά, οι θεραπευτικές δυνατότητες της μαγειρικής σόδας για την υγεία σου δεν έχουν όρια. Από την ανακούφιση του πεπτικού συστήματος έως την οδοντιατρική φροντίδα, την αθλητική βελτίωση έως τα βασικά είδη περιποίησης, αυτό το ταπεινό βασικό προϊόν της κουζίνας προσφέρει μια φυσική, οικονομικά αποδοτική λύση σε μια σειρά από προβλήματα υγείας. Αξιοποιώντας τη δύναμη της μαγειρικής σόδας μπορείς να  κάνεις προληπτικά βήματα προς τη βέλτιστη υγεία και ευεξία, ανακτώντας τον έλεγχο της ζωής τους με απλότητα και αποτελεσματικότητα.
 

Μερικές σημαντικές συμβουλές αν αποφασίσετε ξεκινήσετε την χρήση της μαγειρικής Σόδας εσωτερικά είναι:

Πιείτε το μείγμα μαγειρικής σόδας και νερού αργά (όχι απότομα)
Αποφύγετε:
Την λήψη μείγματος μαγειρικής σόδας και νερού στο οποίο η μαγειρική σόδα δεν έχει διαλυθεί πλήρως.
Την λήψη μεγαλύτερης δοσολογίας χωρίς την επίβλεψη ειδικού
Την λήψη της μέγιστης δοσολογίας για περισσότερο από δύο εβδομάδες.
Την λήψη Σόδας αμέσως μετά το φαγητό
Εάν έχετε οίδημα, ηπατική νόσο, νεφρική νόσο ή υψηλή αρτηριακή πίεση, θα πρέπει να αποφύγετε τη λήψη της εσωτερικά. Θα πρέπει επίσης να απέχετε από την κατανάλωσή της εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε.

 
Τα παραπάνω έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελούν ιατρική συμβουλή. Συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας ιατρό ή πιστοποιημένο θεραπευτή για το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζετε