Τι να κάνετε για τον πονεμένο λαιμό και τον βήχα:

 

Υπάρχουν διάφορα βότανα αλλά και συνηθισμένα τρόφιμα που δοκιμασμένα μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του βήχα και του πονεμένου λαιμού. Παρακάτω παραθέτουμε μερικά από αυτά:

 

Μέλι:

Το μέλι έχει καταπραϋντικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Προσθέστε μια κουταλιά μελιού σε ζεστό νερό ή σε ζεστή μηλόπιτα και καταναλώστε το για να ανακουφίσετε τον πονεμένο λαιμό.

Λεμόνι:

Το λεμόνι περιέχει βιταμίνη C και έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες. Προσθέστε φρέσκο λεμόνι σε ζεστό νερό με μέλι και πιείτε το για να καταπραΰνετε τον πονεμένο λαιμό.

Ζεστό αλατόνερο:

Ένα ζεστό αλατόνερο με ακατέργαστο θαλασσινό αλάτι μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από τον πονόλαιμο. Αναμείξτε μια κουταλιά θαλασσινού αλατιού σε ένα ποτήρι ζεστού νερού και χρησιμοποιήστε το για γαργάρες.

Πρόπολη:

Η πρόπολη έχει αντιμικροβιακές και καταπραϋντικές ιδιότητες. Μπορείτε να διαλύσετε μια μικρή ποσότητα πρόπολης σε νερό και να τηχρησιμοποιήσετε ως γαργάρα για να ανακουφίσετε τον πονεμένο λαιμό.

 

 

Μερικά από τα βότανα που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του βήχα και του πονεμένου λαιμού παρατίθενται παρακάτω:

 

Χαμομήλι:

Το Χαμομήλι έχει καταπραϋντικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Παρασκευάστε ένα φλιτζάνι καμομήλι τσάι και πίνετέ το ζεστό για ανακούφιση από τον πονόλαιμο.

Πράσινο τσάι:

Το πράσινο τσάι περιέχει αντιοξειδωτικές ενώσεις και μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πονόλαιμου. Παρασκευάστε πράσινο τσάι και καταναλώστε το ζεστό.

Θυμάρι:

Το θυμάρι έχει αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Μπορείτε να προσθέσετε ξηρό θυμάρι σε ζεστό νερό και να πίνετε το απόσταγμα ή να χρησιμοποιήσετε θυμαρίσιο τσάι για ανακούφιση από βήχα και πονεμένο λαιμό.

Μέντα:

Η μέντα έχει δροσιστικές ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πονεμένου λαιμού. Μπορείτε να προσθέσετε φρέσκα φύλλα μέντας σε ζεστό νερό για να παρασκευάσετε μια απόσταγμα μέντας ή να απολαύσετε ένα φλιτζάνι μέντας τσάι.

Μελισσόχορτο:

Το μελισσόχορτο έχει καταπραϋντικές ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πονεμένου λαιμού. Μπορείτε να προσθέσετε ξηρό μελισσόχορτο σε ζεστό νερό και να το πίνετε ως απόσταγμα.

Ιβίσκος:

Ο ιβίσκος έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πονεμένου λαιμού και του βήχα. Μπορείτε να παρασκευάσετε ιβίσκο τσάι και να το απολαύσετε ζεστό ή κρύο.