ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΖΕΣΤΟ ΚΡΑΣΙ ΜΕ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ


Το αρωματισμένο κρασί είναι δημοφιλές στην «παγωμένη» Β. Ευρώπη και είναι συνδεδεμένο παραδοσιακά με τα Χριστούγεννα. Δεν είναι ξένο με τις παραδόσεις μας όμως αφού παρόμοιο ηδύποτο, στην κλασσική Ελλάδα,  το πρόσφεραν ζεστό στους συνδαιτυμόνες στο τέλος του γεύματος

 

Υλικά:

 

1 μπουκάλι κόκκινο κρασί

Ένα ξυλάκι κανέλα

7-8 γαρίφαλα

2 κομμάτια αστεροειδή γλυκάνισο

Ξύσμα μισού λεμονιού

Χυμό από ένα πορτοκάλι

Μισό φλιτζάνι ζάχαρη

3 κουταλιές μέλι (ή και παραπάνω αν προτιμάτε)

1 πρέζα μοσχοκάρυδο τριμμένο         

Προαιρετικά ρούμι, μπράντυ ή βότκα, ανάλογα με το πόσο δυνατό θέλετε το ποτό σας

 

Εκτέλεση: Ζεσταίνετε το κρασί σε ένα κατσαρολάκι, σε θερμοκρασία χαμηλότερη από τη θερμοκρασία βρασμού του κρασιού (60-70 βαθμούς) και προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά. Προσοχή, μην βράσει το μίγμα γιατί θα εξατμιστεί όλο το αλκοόλ. Αφού ζεσταθεί το μίγμα, στραγγίζετε αν χρειάζεται. Σερβίρετε το ποτό κατά προτίμηση, σε πολύχρωμες κούπες φορώντας Αη-Βασιλιάτικο σκούφο … Και του χρόνου!

 

Για τα παιδιά: Μπορεί να φτιαχτεί και χωρίς αλκοόλ, αν κάποιος το επιθυμεί, χρησιμοποιώντας χυμό φρούτων αντί για κρασί.