Τι είναι ο Candida; 
Ο Candida είναι ένα γένος μυκήτων με συνηθέστερο τον Candida albicans που βοηθά την πέψη και την  απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών της τροφής μας, όταν βρίσκεται στα σωστά επίπεδα στο σώμα. Όταν όμως αναπαράγεται ανεξέλεγκτα και οι πληθυσμοί του αυξηθούν σημαντικά τότε τα τυπικά συμπτώματα του candida μπορεί να εμφανιστούν (καντιντίαση).

 

Συμπτώματα Καντιντίασης
Αυτά περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: Εξάντληση, δύσοσμη αναπνοή, βουλιμία για γλυκά, λευκή επίστρωση της γλώσσας, αδυναμία συγκέντρωσης, ορμονική αστάθεια, μειωμένη ερωτική διάθεση, χρόνια ρινίτιδα και αλλεργικά προβλήματα, πεπτικά προβλήματα, εξασθένηση ανοσοποιητικού, πόνους στις αρθρώσεις κ.α..

 

Τι προκαλεί την μηκυτίαση candida;

Οτιδήποτε διαταράσσει τη φυσιολογική ισορροπία των μικροοργανισμών, χλωρίδα,  μπορεί να σας βάλει σε κίνδυνο για υπερανάπτυξη του Candida. Η χρήση αντιβιοτικών και στεροειδών αντιφλεγμονοδών, το συνεχές συναισθηματικό στρες, η κατανάλωση ζάχαρης & επεξεργασμένης τροφής είναι κοινές αιτίες. Σημαντική αιτία της candida φαίνεται να είναι επίσης το  εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

 

Πως αντιμετωπίζουμε τον candida με βότανα & τροφές

Τα φυσικά προβιοτικά δρουν ευεργετικά όπως το αιγοπρόβειο γιαούρτι, το κεφίρ, το τουρσί (σε άρμη όχι ξύδι), η κομπούχα ή τα φυσικά συμπλήρωματα προβιοτικών.
Ας δούμε όμως και μερικά φυτικά προιόντα με εξαιρετική δράση στον έλεγχο της Candida.

Το λάδι καρύδας είναι ένα αποτελεσματικό αντιμυκητιασικό που είναι πραγματικά εύκολο να το προσθέσετε στη διατροφή σας. Για τους πάσχοντες από Candida , το πιο σημαντικό συστατικό στο λάδι καρύδας είναι το καπρυλικό οξύ. Αυτό το ισχυρό αντιμυκητιακό σκοτώνει τα κύτταρα ζύμωσης του Candida παρεμβαίνοντας στα κυτταρικά τοιχώματα τους. Το Καπρικό οξύ και το λαυρικό οξύ έχουν μια παρόμοια επίδραση, δημιουργώντας ένα ισχυρό συνδυασμό αντιμυκητιασικής θεραπείας.

Τρόπος χρήσης: Προσθέστε λάδι καρύδας στην διατροφή σας. Ο πιο γρήγορος και εύκολος τρόπος είναι να λαμβάνετε 1-2 κουταλιές του ελαίου καρύδας κάθε πρωί.

 

 

Το αιθέριο έλαιο της Ρίγανης επίσης περιέχει πτητικά έλαια, συμπεριλαμβανομένων των θυμόλη και καρβακρόλη, οι οποίες έχουν ισχυρές αντιμυκητιακές ιδιότητες, καθιστώντας το ιδανική επιλογή για να ελέγξει την  υπερανάπτυξη του Candida.

Τρόπος χρήσης: Μία σταγόνα πόσιμου ριγανέλαιου (GRAS) σε μια κουταλιά  του γλυκού ελαιόλαδο, 2-3 φορές την ημέρα. Αν το χρησιμοποιήσετε συνεχόμενα στις 15 ημέρες κάντε διακοπή για μία εβδομάδα. Δεν συνιστάται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ακόμα δεν συνιστάται για άτομα με έλλειψη σιδήρου.

 

Το Pau D'Arco (γνωστό ως Ιπέροξο ή Λαπάχο) δρα ως ένας ισχυρός αντιμυκητιακός παράγοντας. Το πιο σημαντικό από από τα δραστικά συστατικά του είναι η lapachol, η οποία έχει αποδειχθεί ότι αναστέλλει την ανάπτυξη των Candida.

Τρόπος χρήσης:  Ο ευκολότερος τρόπος για να πάρετε τα οφέλη του Pau D'Arco είναι να το κάνετε τσάι τσάι.

 

Η έρευνα έδειξε ότι η Αψιθιά (Artemisia Absinthium) φαίνεται να είναι εξαιρετικά ισχυρή έναντι του Candida Albicans. Αυτό το πολύτιμο πικρό βότανο έχει χρησιμοποιηθεί για χιλιάδες χρόνια. Οι ιδιότητές του σχετίζονται με την αντι-παρασιτική δράση της, η οποία περιλαμβάνει την αποτελεσματική χρήση σε πολλούς τύπους προσβολής σκουληκιών.

Τρόπος χρήσης: Χρησιμοποιούμε το έγχυμα του βοτάνου.


Σημείωση: Συνήθως χρειάζεται μια συστηματική θεραπεία 2-3 εβδομάδων για τον πλήρη έλεγχο του Candida. Εξαρτάται βέβαια από την ιδιατερότητα κάθε περίπτωσης.

*Το παραπάνω άρθρο έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελεί ιατρική συμβουλή.   Για κάθε ιατρικό θέμα που αφορά την υγεία σας, ο μόνος αρμόδιος για να σας συμβουλεύσει είναι ο προσωπικός σας ιατρός.